Urbaani luontoretki 5/6: Elpynyt taimenvirta
Kivet elvyttivät. Jalosukuinen ja uhanalainen taimen viihtyy taas Maunulanpurossa. Kuva: Marko Leppänen

Kivet elvyttivät. Jalosukuinen ja uhanalainen taimen viihtyy taas Maunulanpurossa. Kuva: Marko Leppänen

Urbaani luontoretki 5/6: Elpynyt taimenvirta

Pajut ja tuomet kurottuvat puron ylitse Maunulan länsilaidalla. Pieni virta on pujahtanut sankkaan viitaan. Oksistossa laulaa sirittäjä, joka kuulostaa siltä kuin kolikkoa pyöritettäisiin metallipöydällä. Päiväntasaajan sademetsissä talvehtinut pieni varpuslintu tuntee olonsa kotoisaksi kosteassa tiheikössä.

Maunulanpuron erikoisuus on kuitenkin taimen. Jalosukuisen ja äärimmäisen uhanalaisen kalan paluusta on kiittäminen asukasaktiivisuutta. Vielä 2000-luvun alussa puro möllötti vaisuna ojana, jollaiseksi se oli aikanaan perattu. Sen pohjaeliöstö rajoittui surviaissääsken toukkiin.

Sitten arkeologi Teemu Mökkönen ryhtyi iltakävelyillään vierittelemään ojaan kiviä. Ne toivat virtaukseen vaihtelua, hapettivat vettä ja tarjosivat eliöille tarttumapintaa. Puro alkoi herätä henkiin, laulaa ja iskeä silmää. Kunnostus on jatkunut Virtavesien hoitoyhdistyksen talkoilla. Nyt odotetaan ”nollikkaita” eli syyskudusta syntyneitä taimenenpoikasia.

Taimenelle voi yrittää tarjota murua samalla kun täyttää eväsleipäänsä vuohenputkella, oivalla villivihanneksella. Ihailla sopii myös purolehdon isoja haapoja, todellisia elämänpuita, joista sadat lajit ovat riippuvaisia. Maunulanpuistoa kiertää luontopolku, jonka teema on kiertokulku ja monimuotoisuus. Rauhoittava aloitus- ja lopetuspiste on uurnalehto, jonne on hyvät bussiyhteydet.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: