null Urheilun arvot

Urheilun arvot

Ihanaa, Leijonat, ihanaa. Lähes 2,5 miljoonan muun suomalaisen kanssa liimauduin sunnuntaina television ääreen kannustamaan Suomea MM-kultaan. Suomi–Venäjä-matsia seurasin Lahden Kirkkopäivillä ja totesin Mikael Granlundin ilmaveivin nähtyäni, että parhaat Kirkkopäivät ikinä.

Suomen tämänkertaisessa jääkiekkojoukkueessa parasta oli yhteishenki ja taistelumieli. Periksi ei annettu, tappioasemasta noustiin ja uskottiin omaan tekemiseen, omaan peliin, niin kuin fraasi televisiossa monet kerrat kuului. Eri puolilta maailmaa kasattu joukkue kasvoi yhtenäiseksi ja kapteeni näytti hienoa esimerkkiä muille. Tästä voisi ottaa oppia vaikkapa kirkossa, miettiä mikä on yhteinen päämäärä ja alkaa uskoa omaan sanomaan ikuisen puolustustaistelun sijasta.

MM-kullan herättämä kansallisylpeys on positiivinen voima kunhan se ei käänny rasismiksi. Pieni kuittailu Ruotsin suuntaan kuuluu maaotteluhenkeen. Mutta jos rakas vihollinen muuttuu halveksittavaksi viholliseksi, huumori muuttuu ilkeilyksi ja uho uhkailuksi, ollaan väärillä raiteilla. Leijonien kapteeni Mikko Koivu joutuikin juhlapäivänään muistuttamaan, että maajoukkue on esimerkki siitä, mitä toista kunnioittamalla voidaan saavuttaa. Ei siis toista alentamalla, vaan toista kunnioittamalla. Hyvä yhteishenki syntyy siitä, että ollaan jonkun puolella, ei jotain vastaan.

Kirkkopäivillä julkaistiin kirkon useiden liikunta- ja urheilujärjestöjen kanssa laatimat Kirkon 10 teesiä liikunnasta. Niistä ensimmäinen muistattaa jokaisen ihmisen yhtäläisestä ihmisarvosta. Teeseissä korostetaan oikean ja väärän tunnistamista, sitä että kasvattaja on itse mallina lapsille ja nuorille ja että ihminen on kokonaisuus: henkinen, fyysinen, hengellinen ja sosiaalinen. Voitosta saa iloita, mutta myös epäonnistuminen pitää hyväksyä ja osoittaa katsomossa arvostusta hävinneelle.

Tärkeä teesi on, että liikunta on jokaisen oikeus. Urheiluseuroissa tämä on hyvä muistaa erityisesti lasten ja nuorten liikunnassa. Helsingin Sanomissa 15.5. oli esimerkkejä nuorista, joiden liikunnan riemulta oli katkaistu siivet. Lahjakkaita nuoria pitää tukea, mutta urheilua on voitava harrastaa myös muuten kuin MM-kulta mielessä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.