Saksalainen urkuprofessori Martin Schmeding vierailee Helsingin urkupäivillä.
Urku- ja kirkkomusiikin juhlaviikot alkavat
Peräkkäin järjestettävät Helsingin urkupäivät ja Kirkko soikoon -festivaali täydentävät toisiaan.
Helsingin urkupäivät järjestetään 4.–13.3. ja Kirkko soikoon -festivaali 11.–20.3. Miksi tapahtumat ovat peräkkäisinä viikkoina ja osittain jopa päällekkäin, urkupäivistä vastaavan Organum-seuran puheenjohtaja Susanne Kujala?
– Urkupäivät on perinteisesti järjestetty tähän aikaan vuodesta, mutta tällä kertaa kuitenkin viikkoa aikaisemmin. Olemme pyrkineet välttämään päällekkäisyyksiä. Tapahtumien paljoutta voisi ajatella kirkko- ja urkumusiikin juhlaviikkoina, joiden päämääränä on rikastuttaa musiikkielämää monipuolisella tarjonnalla.
Millaisia konsertteja Helsingin urkupäivät tarjoaa?
– Tapahtuman teemana on Max Reger – heijastuksia suomalaisessa musiikissa. Saksalaisen säveltäjän kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Hän oli 1800–1900-lukujen taitteessa vahva uudistaja, joka sävelsi merkittävää urkumusiikkia. Linkkinä Regeristä Suomeen toimii tämän oppilas Aarre Merikanto.
– Urkupäivien pääesiintyjinä ovat Regerin musiikkiin perehtyneet saksalaiset urkuprofessorit Martin Schmeding ja Ludger Lohmann sekä suomalainen urkutaiteilija Jan Lehtola. Erikoisuuksiin kuuluu konsertti, jossa nuoret urkurit esittävät Regerin teoksia sekä kahdeksan suomalaisen säveltäjän tilausteokset.
Entä mitä tästä ajattelee Kirkko soikoon -festivaalin taiteellinen johtaja Jukka Ahokas?
– Urkupäivät lienee paljon vanhempi tapahtuma kuin Kirkko soikoon. Koska tapahtumat ovat yleensä lähellä toisiaan, on joskus järjestetty jokin konsertti myös yhdessä. Urkupäivät kuitenkin on erikoistunut urkumusiikkiin, kun taas Helsingin seurakuntien järjestämä Kirkko soikoon -festivaali tuo esiin uutta ja vanhaa kirkkomusiikkia. Festivaalilla voi silti kuulla myös urkukonsertteja.
Lisätiedot: www.organum.fi, www.kirkkosoikoon.fi
Jaa tämä artikkeli: