null Uskon askeleet veivät pyörätuoliin

Pirkko Jalovaara rukoili kymmenien ihmisten puolesta Espoonlahden kirkossa viime vuoden huhtikuussa.

Pirkko Jalovaara rukoili kymmenien ihmisten puolesta Espoonlahden kirkossa viime vuoden huhtikuussa.

Uskon askeleet veivät pyörätuoliin

Pirkko Jalovaaran toiminta Espoonlahden rukousillassa oli hengellistä väkivaltaa, arvioi kirkkoherra Jouni Turtiainen.

Viime vuoden huhtikuussa Eila (nimi muutettu) ajoi tyttärensä kanssa Espoonlahden kirkkoon Pirkko Jalovaaran esirukousiltaan. Hiihtolenkillä kipeytynyt nilkka ei ollut parantunut. Myös tyttären nilkassa oli urheiluvamma.

Äiti ja tytär kävelivät kirkkosaliin kainalosauvoilla. Alttarilla Jalovaara rukoili ensin tytön jalan puolesta, ja neuvoi sen jälkeen tyttöä kävelemään ilman sauvoja. Yllättynyt Eila mietti, pitäisikö kävely estää.

Eila kävi läpi saman rutiinin: sauvat pois, rukous nilkan puolesta ja kehotus kävellä.

– Ajattelin, että olen sentään kirkossa. Ei kai täällä voi tapahtua mitään pahaa.

Kun Eila kertoi, että nilkka kihelmöi ja tuntuu puutuneelta, Jalovaara sanoi, että se on paranemisen merkki. Rukousavustajana toimiva mies ojensi Eilan sauvat ylösalaisin takaisin ja sanoi, ettei tämä enää tarvitse niitä.

Tyttären jalassa todettiin rukousillan jälkeen rasitusmurtuma ja nivelsiteiden repeämä. Kävelyttämisen vuoksi toipuminen pitkittyi ja kesti kaikkiaan 3,5 kuukautta.

Äidillä särky levisi myös terveeseen jalkaan, ja hän joutui pyörätuoliin. Rukousillan jälkeen hän ei ole pystynyt tekemään päiväkään töitä. Oikea diagnoosi selvisi vasta syksyllä: nivelsiteet olivat irronneet luusta, nivelkapseli oli siirtynyt paikaltaan ja jänne oli haljennut.

Kävely kirkkosalissa vei nivelkapselin puristuksiin jalan luiden väliin ja aiheutti voimakkaan hermosäryn. Korjaavan leikkauksen jälkeen kivut poistuivat viikossa.

Syvä anteeksipyyntöni. Pahoittelen kovasti, että tuollaista on päässyt tapahtumaan, Pirkko Jalovaara kommentoi.

Hän kertoo toimineensa tilanteessa samalla tavalla kuin jo vuosien ajan kaikissa rukousilloissaan. Rukouksen jälkeen hän pyytää ihmisiä liikuttamaan rukouksen aiheena ollutta jäsentä. Jos kipu jatkuu vielä, Jalovaara jatkaa rukousta. Usein ihmiset tuntevat rukoiltaessa lämpöä, jonka hän tulkitsee Jumalan kosketukseksi.

Kun Eilan jalassa ei tuntunut kipua rukouksen jälkeen, Jalovaara kehotti häntä kävelemään. Jalovaara ei kuitenkaan luvannut, ettei sauvoja enää tarvita.

– Minulla ei ole lääketieteellistä koulutusta. En voi mitenkään olla vastuussa väärästä diagnoosista tai siitä, että hän istuu yhä pyörätuolissa.

Espoonlahden kirkkoherra Jouni Turtiainen pitää tapahtunutta hengellisenä väkivaltana.

– Valvontani rukousillassa petti ja olen osaltani vastuussa siitä, mitä Eilalle ja hänen tyttärelleen tapahtui.

Seuraavaa Jalovaaran rukousiltaa Espoonlahden kirkkoon oli suunniteltu keskiviikoksi 7.5. Esirukousilta päätettiin järjestää ilman Jalovaaraa.

– On tärkeää, että apua tarvitsevia ihmisiä ei jätetä yksin ja heille tarjotaan mahdollisuus esirukoukseen. Mielestäni Jalovaara ei ole ymmärtänyt tilanteen vakavuutta. Hän itse ei voi olla syy tulla esirukousiltaan. Ilta järjestetään ihmisten hädän vuoksi.

Jalovaaran toiminnan arveluttavat piirteet nousivat julkisuuteen helmikuussa 2013 Ylen MOT-ohjelmassa. Tuolloin Vantaan kirkkoherrat päättivät, ettei Jalovaaran rukousiltoja järjestetä Vantaan kirkoissa. Viime viikolla myös Tampereen tuomikirkkoseurakunta päätti, ettei Jalovaaran rukousiltoja järjestetä sen tiloissa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.