null Uskon askeleet veivät pyörätuoliin

Rukous nilkan puolesta. Pirkko Jalovaara rukoili kymmenien ihmisten puolesta Espoonlahden kirkossa viime vuoden huhtikuussa. Seuraavaa rukousiltaa kaavaillaan ensi viikkoon.

Rukous nilkan puolesta. Pirkko Jalovaara rukoili kymmenien ihmisten puolesta Espoonlahden kirkossa viime vuoden huhtikuussa. Seuraavaa rukousiltaa kaavaillaan ensi viikkoon.

Uskon askeleet veivät pyörätuoliin

Kehotus kävellä ilman kainalosauvoja pahensi perheenäidin jalkavammaa Pirkko Jalovaaran esirukousillassa. Espoonlahden kirkon rukousilta 7.5. järjestetään ilman Jalovaaraa (päivitetty 30.4.)

Eila, 48, nousee pyörätuolista avaamaan vieraalle oven. Sitten hän istuu tuoliin ja pyöräyttää itsensä keittiöön, jonka yhteydessä on kauniisti sisustettu olohuone.
Viime vuoden huhtikuussa eteläisessä Suomessa asuva Eila (nimi muutettu) ajoi tyttärensä kanssa Espoonlahden kirkkoon. Hiihtolenkillä kipeytynyt nilkka ei ollut parantunut kahdessa kuukaudessa. Sattuman oikusta myös tyttären nilkassa oli urheiluvamma.
Äiti ja tytär kävelivät kirkkosaliin kainalosauvoilla.
”Kuulin tuttavalta Pirkko Jalovaaran rukousillasta, ja hän rohkaisi lähtemään esirukoiltavaksi”, Eila kertoo.
Äidin ja tyttären jonotettua kirkon alttarille Jalovaara rukoili ensin tytön puolesta. Eila on käynyt tilannetta mielessään läpi lukemattomat kerrat.
”Kerroin vaivamme ja Jalovaara sanoi tytölle, että anna sauvat tänne. Tytär katsoi minua, ja nyökkäsin”, Eila kertoo.

Jalan puolesta rukoiltiin, ja sen jälkeen Jalovaara neuvoi tyttöä kävelemään ilman sauvoja. Tilanne tuli Eilalle yllätyksenä, ja hän kävi mielessään lyhyen taistelun. Pitäisikö kävely estää?
Kävelyn jälkeen Jalovaara tiedusteli, miltä jalka tuntuu. Kun tyttö ei osannut sanoa, rukousavustaja otti hänet mukaan öljyllä voitelua varten.
Eila kävi läpi saman rutiinin: sauvat pois, rukous nilkan puolesta ja kehotus kävellä – ja sama sisäinen taistelu.
”Lopulta ajattelin, että olen sentään kirkossa. Ei kai täällä voi tapahtua mitään pahaa”, Eila sanoo.
Kun Eila kertoi, että nilkka kihelmöi ja tuntuu puutuneelta, Jalovaara sanoi, että se on paranemisen merkki. Sitten rukousavustajana toimiva mies ojensi Eilan sauvat takaisin, mutta ylösalaisin.
”Sinä et enää tarvitse näitä. Vie sauvat tässä asennossa kirkosta ulos”, rukousavustaja sanoi.
Nilkan kihelmöinti muuttui pian kasvavaksi kivuksi. Eila löysi tyttärensä, joka pidätteli itkua. Hämmentyneenä Eila käveli ulos kirkkosalista kainalosauvat vielä ylösalaisin käsissään.

Heti kirkon ulkopuolella sauvat kääntyivät oikeinpäin. Autossa tyttö alkoi itkeä ja pyysi särkylääkettä.
Tyttären jalassa todettiin rukousillan jälkeen rasitusmurtuma ja nivelsiteiden repeämä. Kävelyttämisen vuoksi toipuminen pitkittyi ja kesti kaikkiaan kolme ja puoli kuukautta.
Äidin särky levisi myös terveeseen jalkaan, ja hän joutui pyörätuoliin.
”Rukousillan jälkeen en ole pystynyt tekemään päiväkään töitä”, hän sanoo.
Oireet viittasivat hermovaurioon, jossa keskushermosto välittää vasemman jalan kivun peilikuvana toiseen jalkaan. Fysiatri neuvoi Eilaa kävelemään kainalosauvojen avulla, mutta tilanne paheni entisestään.
Oikea diagnoosi selvisi vasta syksyllä, kun kokenut kirurgi ja traumatologi tutki nilkan. Nivelsiteet olivat irronneet luusta, nivelkapseli oli siirtynyt paikaltaan ja jänne oli haljennut.
Kävely kirkkosalissa vei nivelkapselin puristuksiin jalan luiden väliin ja aiheutti voimakkaan hermosäryn.
Korjaavan leikkauksen jälkeen kivut poistuivat viikossa. Kuukausia kestänyt kuormitus on kuitenkin hidastanut jalan toipumista, joka otti helmikuussa taka-askelia.
Eila on saanut tilanteessa henkistä tukea oman seurakuntansa perhetyöntekijältä. Perhetyöntekijän mielestä he kokivat rukousillassa hengellistä väkivaltaa.

”Syvä anteeksipyyntöni. Pahoittelen kovasti, että tuollaista on päässyt tapahtumaan”, Pirkko Jalovaara kommentoi Eilan kertomusta.
Jalovaara kertoo toimineensa vuoden takaisessa rukoustilanteessa samalla tavalla kuin hän on toiminut jo vuosien ajan kaikissa rukousilloissaan.
Rukouksen jälkeen hän pyytää ihmisiä nostamaan rukouksen aiheena ollutta kättä, liikuttamaan polvea tai astumaan jalan varaan. Jos kipu jatkuu vielä, Jalovaara jatkaa rukousta. Usein ihmiset tuntevat rukoiltaessa lämpöä, jonka hän tulkitsee Jumalan kosketukseksi.
Näin tapahtui Eilankin kohdalla: kun jalassa ei tuntunut kipua rukouksen jälkeen, Jalovaara kehotti häntä kävelemään. Jalovaara ei kuitenkaan luvannut, ettei sauvoja enää tarvita.
”Minulla ei ole lääketieteellistä koulutusta. En voi mitenkään olla vastuussa väärästä diagnoosista tai siitä, että hän istuu yhä pyörätuolissa.”
Espoonlahden seurakunnan kirkkoherra Jouni Turtiainen toteaa, että Eila ja hänen tyttärensä joutuivat manipuloinnin kohteeksi. Myös Turtiainen pitää tapahtunutta hengellisenä väkivaltana.
”Valvontani rukousillassa petti ja olen osaltani vastuussa siitä, siitä, mitä Eilalle ja hänen tyttärelleen tapahtui”, Turtiainen sanoo.
Turtiaisen mukaan Jalovaaralla on osaltaan täysi vastuu sekä omasta että rukousavustajiensa toiminnasta. Seuraavaa Jalovaaran rukousiltaa Espoonlahden kirkossa on suunniteltu ensi viikon keskiviikolle.
Turtiaisen mukaan esirukousillan toteutuminen edellyttää, että Jalovaara pyytää tulevassa rukousillassa julkisesti anteeksi taitamattomuuttaan ja hengellisen vallan väärinkäyttöä sekä tunnustaa, että toiminnasta on seurannut ikäviä asioita. Lisäksi Jalovaaran pitää muuttaa toimintatapojaan ja kouluttaa rukousavustajansa toimimaan vastuullisesti.
Toinen vaihtoehto on se, että rukousilta järjestetään ilman Jalovaaraa.

Esirukoilijalla on hengellisessä tilaisuudessa suuri vastuu. Näin ajattelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Hannu Lauerma, jonka mukaan esirukoilijan karismaattinen varmuus ja sosiaalinen paine toimivat rukoustilanteessa suggestion tavoin.
Lauerman mukaan suggestiolla voi olla hetkellisesti kipua lievittävä vaikutus. Kehotusta kainalosauvoista luopumiseen Lauerma pitää edesvastuuttomana.
”Kirkko on väärä paikka tällaisille tempuille”, hän sanoo.
Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma korostaa, että kukaan ihminen ei voi luvata parantumista Jumalan puolesta. Apuvälineistä tulee luopua ainoastaan hoitavan lääkärin luvalla.
”Muunlaisten ohjeiden antaminen on vastuutonta, eikä sellaista saisi tapahtua kirkossa”, piispa sanoo.

Päivitys 30.4.2014:

Ensi viikon rukousilta järjestetään ilman Jalovaaraa

Kirkkoherra Jouni Turtiainen on päättänyt yhdessä seurakuntaneuvoston varapuheenjohtajan kanssa, että Espoonlahden kirkkoon 7. toukokuuta suunniteltu rukousilta järjestetään seurakunnan omin voimin ilman maallikkosaarnaaja Pirkko Jalovaaraa. Turtiaisen mukaan rukousillassa on myös tarkoitus pyytää tapahtunutta anteeksi.

"On tärkeää, että apua tarvitsevia ihmisiä ei jätetä yksin ja heille tarjotaan mahdollisuus esirukoukseen. Mielestäni Pirkko Jalovaara ei ole itse ymmärtänyt tilanteen vakavuutta. Hän itse ei voi olla syy tulla esirukousiltaan, vaan se järjestetään ihmisten hädän vuoksi", Turtiainen sanoo Espoon seurakuntayhtymän lehdistötiedotteessa.

Lue tiedote täältä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.