null Uskon maailmat

Uskon maailmat

Marita Liulia kokeilee ja koettelee uskontoja naisen näkökulmasta.

Mediataiteilija Marita Liulian uusin teos Choosing My Religion — Uskontoja jäljittämässä täyttää koko nykytaiteen museo Kiasman ylimmän kerroksen. Pelkistetystä museotilasta on saatu pehmeän levollinen ja rauhaa henkivä. Kattoikkunoissa sädehtivät lasimaalausten lailla valokuvat Franciscus Assisilaisen kotikaupungin lehmuksista. Taustalla soi hiljaa armenialainen huilu.

Yhdeksää maailmanuskontoa ja niiden lisäksi animismia rinnastava ja tarkasteleva teos vaati Liulialta ja hänen työryhmältään neljän vuoden työn. Alkusysäyksenä oli huomio, jonka Liulia maailmalla matkatessaan oli toistuvasti tehnyt: minkään alueen kulttuuria ei voi ymmärtää tuntematta sen uskontoa.

Uskontojen pariin Liuliaa ajoi myös halu katsoa itsestäänselvyyksien taakse. Aiemmin hän on esimerkiksi käsitellyt Ambitious Bitch -teoksessaan naiseutta ja Tarot-teoksessaan elämäntaitoa.

— En ole uskovainen ollenkaan, ja se teki työni helpommaksi. Tarkastelen uskontoja naisen, taiteilijan ja tutkijan näkökulmasta. Uskonnoista voi olla kiinnostunut olematta uskovainen. Kun uskonnot asettaa samalle viivalle ja niiltä kysyy samoja kysymyksiä, paljastuu, että ne ovat lähellä toisiaan, Liulia sanoo.

Oppineena ja hunnutettuna

Aluksi Marita Liulia suunnitteli tekevänsä maailman pääuskonnoista valokuvanäyttelyn, ja valokuvilla onkin keskeinen asema valmiissa teoksessa.

— Valitsin itseni valokuvien näkökulmahenkilöksi. Kuvasin itseäni rooleissa, joissa nainen ei normaalioloissa voi näissä uskonnoissa olla: pappina, rituaalien johtajana, oppineena pyhän kirjan tulkkina. Naisen ajattelua ei uskonnoissa kaivata, vaan hänen roolinsa on lähinnä siirtää perinne muuttumattomana seuraaville sukupolville. Niinpä tavoittelin taiteen keinoin sitä, mitä todellisuus ei tarjoa, Liulia kertoo.

Kuvissa Liulia esiintyy muun muassa niin Kristuksena orjantappurakruunu päässään ja käärinliinan alla kuin buddhalaisena munkkina ja kungfutselaisena oppineenakin. Hän kokeilee myös naisen rooleja: Mariaa hunnun kätköissä ja musliminaista erilaisissa päähineissä. ”Naisen huivi on uskonnollisen maailman poliittisin vaatekappale”, Liulia kirjoittaa näyttelyteksteissä.

Liulian valokuvat ovat pelkistettyjä ja oikeastaan hartaitakin. Niiden hahmot näyttävät ajattomilta ja mietiskelyyn pysähtyneiltä. Kuvista välittyy uskontojen elämyksellisyys ja kunkin uskonnon oma visuaalinen kieli — ne henkivät tradition hiljaista voimaa.

Ehkä oman ulkopuolisuutensa herkistämänä Liulia onnistuu osumaan uskonnollisuuden ytimeen: hänen valokuvansa ovat mielenrauhan, totuuden ja viisauden etsinnän, antautumisen ja pysähtymisen kuvia. Hän siis näyttää ottaneen taiteilijana haltuunsa naisilta kielletyn alueen.

Mutta toisaalta Liulian kuvat myös leikkivät ja keskustelevat. Miten suhtautuvat toisiinsa muslimien pyhä musta kivi ja pyhiinvaeltajille myytävä matkamuistorihkama? Entä millainen tuote on kristittyjen Jeesus: muovikelmuun pakattu vauvanukke, karkeasti veistetty ristiinnaulittu vai säteilevä kiiltokuva?

Vuoropuhelua edistämässä

Choosing My Religion ei jäänyt vain valokuvanäyttelyksi, vaan siihen kuuluu myös muun muassa installaatioita ja maalauksia. Suurikokoiset maalaukset tuntuvat eräänlaisilta jälkikuvilta tai tiivistelmiltä uskontojen traditioista ja keskeisestä kuvastosta. Liulia kertoo maalanneensa suurimman osan niistä paljain käsin, omaa ruumistaan ilmaisuvälineenä käyttäen.

Näyttelyyn kuuluu myös kaikkien uskontojen alttari, jossa on Liulian lahjaksi saamia uskonnollisia esineitä eri kulttuureista ja eri puolilta maailmaa.

— Jeesus sanoi, että lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa. Minulle tämä teos oli tärkeintä, mitä tässä ajassa voin antaa. Toivon sen edistävän sovintoa ja uskontojen vuoropuhelua.

Vuoropuhelua ja keskinäisen ymmärryksen lisäämistä tukee myös verkkosivu, joka on suunniteltu yhdessä Vantaan opetustoimen kanssa — Vantaa valittiin mukaan monikulttuurisuutensa vuoksi. Sivulla voi vertailla muun muassa eri uskontojen käsityksiä ihmisestä, Jumalasta, kärsimyksestä ja kuolemasta. Verkkoteos on osoitteessa www.maritaliulia.com/cmr.

Choosing My Religion – Uskontoja jäljittämässä 19.4. saakka Kiasmassa

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.