Uskontojen uhrien tuki: Jehovan todistajat rikkovat ihmisoikeuksia

Uskontojen uhrien tuki: Jehovan todistajat rikkovat ihmisoikeuksia

Jehovan todistajien sisäinen oikeusjärjestelmä rikkoo useita ihmisoikeuksia, arvioi Uskontojen uhrien tuki ry 3.5. julkaistussa selvityksessään. Jehovan todistajat kuulustelevat erilaisista rikkomuksista epäilemiään ihmisiä niin kutsutuissa oikeuskomiteoissa. Oikeuskomiteat myös langettavat karttamisrangaistuksia. Karttaminen tarkoittaa sitä, että Jehovan todistajat eivät saa olla tekemisissä yhteisöstä eronneen tai erotetun kanssa, vaikka kyseessä olisi perheenjäsen.

Selvityksessä todetaan, ettei Jehovan todistajilla ole todellista mielipiteen- tai sananvapautta, koska yhteisön toiminnan arvosteleminen johtaa karttamiseen. Siihen johtaa myös politiikkaan osallistuminen, joten Jehovan todistajilla ei ole vapautta osallistua demokraattisen yhteiskunnan toimintaan. Myös uskonnonvapaus puuttuu.

Selvityksessä käsitellään 18 entisen Jehovan todistajan kertomuksia oikeuskomiteoiden kuulusteluista. Komitean kuultavaksi ja yhteisöstä erotetuksi voi joutua yhtä lailla joulun viettämisen tai tupakoinnin kuin murhan takia. Jehovan todistajat on tiivis uskonnollinen yhteisö, joten karttamisrangaistus tarkoittaa monille entisille jäsenille kaikkien läheisten ihmissuhteiden menettämistä.

Oikeuskomitean eteen joutuminen on johtanut itsemurha-ajatuksiin ja -yrityksiin ja jopa itsemurhiin. Mielenterveyden ongelmat, kuten ahdistus, masennus ja univaikeudet, ovat yleisiä. Monet kartetut ovat käyneet läpi pitkän terapian.

Uskontojen uhrien tuki ry on osoittanut selvityksensä oikeusministerille. Ministeri Anna-Maija Henriksson (r) toteaa Kotimaa24:n haastattelussa, että selvityksessä esitetyt väitteet kuulostavat huolestuttavilta ja tiedot itsemurhista todella järkyttäviltä.

– Olen hyvin huolestunut, jos tilanne on niin kuin tässä annetaan ymmärtää.

– En ollut ymmärtänyt, että se voisi olla näin rankkaa ja että voi käydä niin, että ihmisiä suljetaan pois yhteisöstä ja perheestä. Omasta näkökulmastani se vaikuttaa erittäin rankalta toiminnalta.

Henriksson sanoo, että jos Jehovan todistajia epäillään rikoksesta, asianomaisten pitäisi viedä asia poliisille ja tätä kautta mahdollisesti syyttäjän kautta tuomioistuinkäsittelyyn.

Uskontojen uhrien tuki ry:n selvitys

Anna-Maija Henrikssonin haastattelu Kotimaa24:ssa

 

Jaa tämä artikkeli: