Uuden Kirkko ja kaupungin päätoimittajaksi on valittu Jaakko Heinimäki
Kuva: Aku Häyrynen / Lehtikuva

Kuva: Aku Häyrynen / Lehtikuva

Uuden Kirkko ja kaupungin päätoimittajaksi on valittu Jaakko Heinimäki

Jaakko Heinimäki on 51-vuotias tietokirjailija, kolumnisti, kouluttaja ja pappi.

Vastavalitun päätoimittajan mielestä uuden Kirkko ja kaupungin täytyy olla sekä häpeämättömän kirkollinen että häpeämättömän urbaani.

"Kirkko ja kaupunki on itse asiassa erittäin hyvä nimi, koska siinä tulee esiin nämä kummatkin puolet. Kirkollista kärkeä ei tarvitse yhtään häpeillä, vaan sen kanssa mennään innolla eteenpäin. Samalla median pitää olla myös häpeämättömän kaupunkilainen", Heinimäki sanoo.

Hevosen selkään hypättyään Heinimäki ei aio tehdä radikaalia suunnanmuutosta.

"Mutta toki minulla on joitain ajatuksia ja ideoita, joita haluan testata yhdessä toimituksen kanssa."

Heinimäelle on selvää, että uusi Kirkko ja kaupunki on journalistisin periaattein toimitettu media, ei mikään kirkon pr-osasto. Se on vähän kuin "kirkon Yle".

Hänen mukaansa uuden median pitäisi toimia pääkaupunkiseudun ihmisille kirkollisena yhdyssiteenä. Kirkko ja kaupungista ei saa tulla oloa, että nyt kirkko tuolta ylhäältä viestii jotain, vaan että kyseessä on ihmisten yhteinen, "meidän" media.

"Pääkaupunkiseudulla on paljon ihmisiä, jotka eivät käy lainkaan kirkon tilaisuuksissa. Monille sellaisille ihmisille tämä media itse asiassa on kirkko", Heinimäki sanoo.

Hän myös painottaa, että Suomessa ei ole toista mediaa, jossa olisi yhtä paljon uskontojournalismin ammattilaisia.

"Ja uskontojournalismi ei tietenkään rajoitu vain pääkaupunkiseudulle, vaan sillä on laajempaakin kiinnostavuutta. Tämä koko yhdistyvä mediaperhe on toiminut jo pitkään uskontojournalismin edelläkävijänä, ja tällaista mediaa lähden mielelläni tekemään."


Kirjailijana Jaakko Heinimäki on kirjoittanut muun muassa pyhimyslegendoista, kuolemansynneistä sekä uskonnon ja huumorin suhteesta. Esikoisteos Pieni mies jalustalla ilmestyi vuonna 1994. Outo hartauskirja valittiin vuoden kristilliseksi kirjaksi 1997. Seitsemän syntiä oli puolestaan Tieto-Finlandia-ehdokkaana 1999. Uusin teos on tänä vuonna ilmestynyt Tapakristityn tyylikirja.

Koulutukseltaan Heinimäki on teologian maisteri ja työnohjaaja.

Heinimäki työskenteli Turun piispan osa-aikaisena erityisavustajana 2012−2015. Ennen vapaaksi kirjailijaksi ryhtymistään 2001 Heinimäki oli viestintäpäällikkönä Kirkkopalveluissa, pappina Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa ja toimittajana Kirkko ja kaupunki -lehdessä. Heinimäki on kirjoittanut myös uskonnon oppikirjoja. Vuonna 2010 hänelle myönnettiin Luterilaisen kulttuurin säätiön tunnustuspalkinto ja vuonna 2011 Kirkon tiedonvälityspalkinto.

Mutta mikä sai Heinimäen hakemaan päätoimittajan pestiä?

"Olen ollut vapaana freelancerina 16 vuotta ja nauttinut valtavasti. Tämä on ensimmäinen pesti, johon olen ajatellut voivani vaihtaa. Näen, että tämän työn vaatimukset kohtaavat herkullisella tavalla minun osaamiseni ja virittyneisyyteni. On hirveän innostava ajatus lähteä rakentamaan ja kehittämään uutta pääkaupunkiseudun mediaa."


Päätoimittajan valitsi Helsingin, Espoon ja Vantaan kirkkovaltuustojen nimittämä johtokunta. Johtokuntaan kuuluvat Helsingistä Kaisa Raittila, Pekka Salomaa, Teemu Laajasalo, Eeva Vallisaari ja Hanna Mithiku, Espoosta Jouni Mykkänen, Heikki Saraste ja Kirsi Rostamo sekä Vantaalta Thorleif Johansson, Leena Kaseva ja Markku Jääskeläinen. Hakemuksia päätoimittajaksi tuli 27, joista kuusi kutsuttiin haastatteluun.

Johtokunnan puheenjohtajana toimiva Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kaisa Raittila, miksi juuri Heinimäki?

"Hänet tunnetaan kirkon äänenä, joka osaa sanoittaa kristillistä uskoa tavalla, joka mielestämme tuntuu hyvältä ja oikealta. Päätoimittajan työssä sillä on merkitystä, että hänet tunnetaan ja hän pystyy puhumaan tämän ajan ihmistä kiinnostavalla tavalla. Etenkin pääkaupunkiseudulla on tärkeää, että meillä on selkeä, hyvä ja kuuluva kirkon ääni, jota arvostetaan. Hänen vahvuuksiaan on myös laaja kirkollinen, yhteiskunnallinen ja kulttuurinen verkostoituminen."

Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakuntien lehdet yhdistyvät vuodenvaihteessa. Uuden median nimeksi tulee Kirkko ja kaupunki, ja sen levikki on noin 350 000. Samalla myös Valomerkki-verkkomedia muuttuu Kirkko ja kaupungiksi. Mediaperheeseen kuuluu myös Jouluradio. Uuden päätoimittajan työsuhteen on määrä alkaa vuoden 2017 alusta.

Jaa tämä artikkeli: