null Uuden papinpuvun pitäisi ratkaista monta ongelmaa – myös sukupuoleen liittyvää

Uutta papinpukua esittelevät pastorit Jessica Högnabba ja Vilppu Huomo.

Uutta papinpukua esittelevät pastorit Jessica Högnabba ja Vilppu Huomo.

Uuden papinpuvun pitäisi ratkaista monta ongelmaa – myös sukupuoleen liittyvää

Sukupuolineutraalia papinasua on kaivattu jo vuosia, sanoo Osuuskunta Pyhävaatteen hallituksen puheenjohtaja Meri-Anna Hintsala.

Suomalaisten pappien virkapukeutuminen on sukupuolisesti erottelevaa ja arkipukeutuminen kirjavaa. Niin ajatteli joukko pappeja ja vaatetusalan ammattilaisia. Siksi he päättivät perustaa Osuuskunta Pyhävaatteen ja lanseerata uuden papinpuvun.

Tällä hetkellä Suomessa myytävissä papinpuvuissa on eri mallit miehille ja naisille, mutta Pyhävaatteen uusi asu sopii molemmille sukupuolille. Puvusta on kaksi mallia, joista kummastakin on tarjolla nilkka- ja polvipituinen versio. Puvut tehdään mittatilaustyönä.

– Siitä on keskusteltu vuosia, että naisille ja miehille pitäisi olla yhteinen papinasu, joka ei sukupuolita, sanoo Pyhävaatteen hallituksen puheenjohtaja Meri-Anna Hintsala.

Hintsalan mielestä ei ole mitään syytä, miksi naisten ja miesten papinpukujen pitäisi olla erilaiset.

– Sama virka, sama verka, hän toteaa.

Pappien nykyisiä virkapukuja on Hintsalan mukaan kritisoitu myös siitä, ettei niitä välttämättä tunnisteta papinasuksi.

– Nykyinen virka-asu on aika uudentyyppinen, mutta se jää tietenkin edelleen virka-asuksi. Me teemme arkipukuja, joita voi käyttää myös juhlavuutta vaativissa tilanteissa.

Etenkin lyhythelmainen puku näyttää äkkiseltään aika mekkomaiselta. Hintsala kuitenkin uskoo, että miehetkin haluavat käyttää uusia pukuja.

– Pitkä malli on saanut vaikutteita muiden kirkkojen sutaanista, jota jotkut miehet käyttävät Suomessa jo nyt. Naisille niitä taas ei ole ollut saatavilla, Hintsala selittää.Korjaus 28.9.: Valokuvat on ottanut Volkan Akin, ei Aki Volkka.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: