null Pantapaitaperjantaina pappeja kannustetaan pukeutumaan papiksi

Perjantaina 17.3. pappeja kehotetaan pukeutumaan virkansa tunnuksiin.

Perjantaina 17.3. pappeja kehotetaan pukeutumaan virkansa tunnuksiin.

Ajankohtaista Ajankohtaista

Pantapaitaperjantaina pappeja kannustetaan pukeutumaan papiksi

17.3. järjestettävään tempaukseen kutsutaan pappien lisäksi diakonit, diakonissat ja nuorisotyönohjaajat.

Sosiaalisen mediassa lanseerattu kampanja haastaa pappeja, diakoneja, diakonissoja ja nuorisotyönohjaajia pukeutumaan pantapaitoihin perjantaina 17.3. koko päiväksi. Pantapaitaperjantain johtavana ajatuksena on tukea uskontojen näkymistä julkisessa tilassa ja vahvistaa kirkon työntekijöiden kutsumusta. Mukaan kutsutaan myös eläkkeellä olevat, työttömät ja muilla kuin kirkon palkkalistoilla olevat pantapaidat.

– Buy Priest a Beer Day ja Show Them a Theologian -sometempaukset ovat varmasti ainakin madaltaneet kynnystä tapahtuman järjestämiseen, mutta ajatus on muhinut itsenäisesti. En ole myöskään kuullut, että vastaavia tapahtumia olisi vielä toteutettu muualla. Toivoisin toki tämän yleistyvän ja miksei kansainvälistyvänkin, kertoo kampanjan ideoinut yliopistopappi Heidi Zitting.

Toisinaan papit sanovat, etteivät halua pukea pantapaitaa esimerkiksi ruokakauppareissulle, koska siitä ei tulisi mitään, kun niin moni pysäyttäisi.

– Yliopistopappi Heidi Zitting

Kaulukset ovat viran tunnuksia, joiden tarkoitus tehdä kantajansa tunnistettavaksi. Nyt kuitenkin jo useampi pappi on törmännyt Zittingin mukaan siihen, että nuoret eivät tunnista pappia mustasta paidasta ja kauluksista huolimatta. Myös diakonien vihreän ja nuorisotyönohjaajien sinisen pantapaidan suhteen on hänen arvionsa mukaan merkkejä samasta ongelmasta.

– Näen arvokkaana sen, että katukuvamme on monipuolistunut maahanmuuton myötä. Uskonnollisuus saa taas näkyä katukuvassa. Toisinaan papit sanovat, etteivät halua pukea pantapaitaa esimerkiksi ruokakauppareissulle, koska siitä ei tulisi mitään, kun niin moni pysäyttäisi. Jos asia todella on niin, silloinhan sinne kauppaan juuri pitäisikin mennä, ihan työpäivinä, Zitting pohtii.

Muita kuin pantapaitoja kannustetaan puolestaan kutsumaan tuttu pantapaitainen työntekijä kahville tai lasilliselle. Pantapaitaperjantaihin osallistuvien toivotaan ottavan valokuvia päivän teemalla ja lisäämään ne tapahtumasivulle. Tapahtumakutsun perusteella jo yli sata ihmistä on tarttumassa haasteeseen. Suunnitteilla on myös erilaisia varjotapahtumia, kuten Osuuskunta Pyhävaatteen pantakaljat.

– Haluan rohkaista kaikkia pantapaidan omistavia osallistumaan ja löysäämään kaulahuivia edes tämän yhden päivän ajan. Katukuvamme ei todellakaan ole niin sekulaari kuin miltä se ensi silmäyksellä näyttää. Omassa kotikorttelissanikin lymyää neljä pappia, mitä naapurit eivät varmaan edes osaa aavistella, Zitting haastaa.

Kampanjan taustalla on Osuuskunta Pyhävaate, jonka tarkoituksena on laajentaa ja monipuolistaa eri tavoin kirkollista tekstiili- ja esinekulttuuria.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Uuden papinpuvun pitäisi ratkaista monta ongelmaa – myös sukupuoleen liittyvää

Ajankohtaista

Sukupuolineutraalia papinasua on kaivattu jo vuosia, sanoo Osuuskunta Pyhävaatteen hallituksen puheenjohtaja Meri-Anna Hintsala.


Pappi, mikä olet?

Hyvä elämä

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.