null Uudet tuulet puhaltavat

Uskoa hyvään. Seurakuntavaalien tunnuslause Usko hyvän tekemiseen kajahti ennakkoäänestysviikon aluksi pimeässä Narinkkatorin illassa, kun väkijoukko muotoutui sydämeksi maanantaina 27.10.

Uskoa hyvään. Seurakuntavaalien tunnuslause Usko hyvän tekemiseen kajahti ennakkoäänestysviikon aluksi pimeässä Narinkkatorin illassa, kun väkijoukko muotoutui sydämeksi maanantaina 27.10.

Uudet tuulet puhaltavat

Helsingin seurakuntien luottamuselimet muuttuvat tuntuvasti. Sunnuntain vaaleissa valituista yli puolet on uusia.

Uusia valtuutettuja on Helsingin tulevan yhteisen kirkkovaltuuston 91 jäsenestä 66. Seurakuntaneuvostojen 296 jäsenestä uusia on 158. Selvä naisenemmistö säilyi sekä valtuustossa että neuvostoissa. Naiset peittosivat miehet valtuuston vaalissa prosentein 63-37 ja neuvostoissa 60-40. Luottamushenkilöitä on melko tasaisesti eri ikäryhmistä. Alle 30-vuotiaita on 41 ja yli 70 vuotiaita 36. Nuorin on Herttoniemen seurakuntaneuvostoon valittu 18-vuotias Kaisa Muhonen.

Pikaisesti uusien luottamushenkilöiden vaalikonevastauksia tarkastellen Helsingin kirkolliset luottamushenkilöt ovat varsin arvoliberaalia väkeä. Yli puolet on valmiita hyväksymään samaa sukupuolta olevien kirkollisen vihkimisen. Valtuutettujen selvä enemmistö vastustaa lähetysmäärärahojen antamista konservatiivisina pidetyille järjestöille.

Seurakuntakohtaiset erot ovat suuria. Liberaaleinta väkeä näyttäisi olevan Tuomiokirkkoseurakunnassa, Paavalissa ja ruotsinkielisessä Johanneksen seurakunnassa. Ylivoimaisesti konservatiivisimmat luottamushenkilöt tuntuvat olevat ruotsinkielisessä Petruksen seurakunnassa. Malmin ja Pitäjänmäen luottamushenkilöt vaikuttavat jakautuvan vahvasti arvokysymyksissä.

Suurin selkeä ryhmä kirkkovaltuustossa on Tulkaa kaikki -liikkeellä, jolla on 24 valtuutettua. Enin osa luottamushenkilöistä on sekä poliittisesti että herätysliiketaustaltaan sitoutumattomia.

Poliittisen kantansa ilmoittaneita valtuutettuja on vajaat 40. Eniten kantansa ilmoittaneista on kokoomuslaisia (11), vihreitä (10) ja sosialidemokraatteja (6). Reilusti yli puolet luottamushenkilöistä ilmoittaa, ettei heillä ole siteitä mihinkään kirkolliseen herätysliikkeeseen.

Äänestysvilkkaus jäi Helsingissä edellisiä vaaleja laimeammaksi. Nyt äänestysprosentti oli 11,3, kun se edellisellä kerralla oli 13,9. Kahdeksan vuoden takaiseen 8,2 prosenttiin ei sentään vajottu. Koko maassa äänestysprosentti putosi alustavien tietojen mukaan 15,7:ään edellisten vaalien 17:stä.

Helsingin seurakunnista ahkerimmin äänestettiin Lauttasaaressa, jossa äänetysprosentti oli 16,8. Seuraavina olivat Munkkiniemi, 14,3 ja Pakila 14 prosenttia. Malmin ja Mikaelin seurakunnissa oli vaatimattomin äänestysvilkkaus, 8,7 prosenttia.

Helsingin seurakuntien valtuustovaalissa saivat eniten ääniä professori Jarmo Leppiniemi Töölöstä, 341, projektityöntekijä Sini Suomalainen Munkkiniemestä, 283 ja lääkintöneuvos Liisa Elovainio Tuomiokirkkoseurakunnasta, 282.

Valtuustoon valittiin myös muita laajemminkin tunnettuja nimiä kuten muusikko, teologian opiskelija Kari Peitsamo, filosofian maisteri Anna-Maria Soininvaara, Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi, toimittaja Jorma Hentilä tuomiokirkkoseurakunnasta ja lapsiperheille tuttu muusikko Satu Sopanen uutena valtuutettuna Vuosaaresta.

Politiikan saralta tuttuja ovat muun muassa professori Sirpa Asko-Seljavaara Lauttasaaresta, kaupunginvaltuutettu, eversti evp Pekka Majuri Vartiokylästä, tutkija Ville Jalovaara Vuosaaresta, eduskuntaryhmän pääsihteeri Laura Rissanen Töölöstä, radiohenkilö ja esseisti Jukka Relander Oulunkylästä ja erityisavustaja Tarja Kantola Paavalista.

Sen sijaan näyttelijä Sara Paavolainen Pakilasta ei tullut valituksi eikä liioin kansanedustaja Juha Väätäinen Herttoniemestä.

Vaalien tulokset ovat osoitteissa helsinginseurakunnat.fi ja seurakuntavaalit.fi/tulokset.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.