Uusi startti asunnottomien yöstä
 Joni Väänäsen oli vaikeaa löytää kotia, sillä hänellä oli maksuhäiriömerkintä.

Joni Väänäsen oli vaikeaa löytää kotia, sillä hänellä oli maksuhäiriömerkintä.

Uusi startti asunnottomien yöstä

Joni Väänänen räppää elämän rankoista puolista.

Korsossa 12-vuotiaaksi asti kasvanut Joni Väänänen, 23, varttui aikuiseksi perhekodissa Lappeenrannassa. Palatessaan 19-vuotiaana Vantaalle hän törmäsi asuntopulaan.

– Juoksin vuokra-asuntojen näytöissä kahdeksan kuukautta ennen kuin luovutin. Jos joukossa oli joku, jonka luottotiedot olivat kunnossa, hän sai asunnon, kertoo Väänänen, jolla oli taustallaan maksuhäiriöitä.

Asunnoton nuori mies majaili kavereidensa ja välillä muutaman yön pappansa luona. Metsäkin tuli testattua yöpaikkana. Yksi kuukausi kului väliaikaismajoituksessa yhteisessä asunnossa virolaisten työmiesten kanssa.

– Työttömyys, vaikeus saada asunto ja kasvavat päihdeongelmat kulkevat usein käsi kädessä, sanoo Väänänen.

Sekavan elämäntilanteensa vuoksi hän oli puoli vuotta päihdekuntoutuksessa Mikkelissä. Sitten hän asui kolme kuukautta Villenpirtin asuntolassa.

– Se ei ollut koti, vaikka siellä olikin oma huone. Keittiö ja muut tilat olivat yhteisiä. Asuin vanhempien alkoholistien joukossa. Kaipasin omaa rauhaa.

Nyttemmin Väänänen asuu toista vuotta asumispalveluyksikössä. Hänen elämänsä tukipylväs on ollut ja on musiikki, varsinkin hiphop. Ensimmäisen levynsä hän pääsi tekemään 15-vuotiaana musiikkiliikkeen alakerran studiossa. Tosin Vantaan aikoina hän on purkittanut vain yhden kappaleen: Vastusta kiusausta.

– Ehkä viime vuodet ovat olleet minulle kasvuvaihetta, jotta voisin aloittaa puhtaalta pöydältä. Asunnottomien yössä Lauri Lairalan aukiolla esiintyminen voi olla minulle uusi startti, Väänänen pohtii.


Asunnottomien yö pe 17.10. Ehtoollishartaus klo 17.30, vaatelahjoituksia ja kasviskeittoa soppatykistä Olotilassa, Unikkotie 5 a, Vehkapolku 10 kävelykatu. Politiikkoja ja kokemusasiantuntijoita klo klo 17.45 Seurakuntien talon auditoriossa, Unikkotie 5 C. Asunnottomien yön tuli, musiikkia ja puhetta klo 19–23 Lauri Lairalan aukiolla, Asematie 9.

Jaa tämä artikkeli: