null Uusi tv-sarja kertoo pariisilaisista pappisoppilaista

Pappiskutsumukseen kuuluvat naimattomuus, kuuliaisuus ja köyhyys eivät ole helppo valinta nuorille ranskalaismiehille. Kuva: François Rousseau / Zadig

Pappiskutsumukseen kuuluvat naimattomuus, kuuliaisuus ja köyhyys eivät ole helppo valinta nuorille ranskalaismiehille. Kuva: François Rousseau / Zadig

Hyvä elämä

Uusi tv-sarja kertoo pariisilaisista pappisoppilaista

Ranskalaissarjassa tulevat papit pohtivat kutsumustaan ja katolisen kirkon ongelmia.

Alkuvuodesta tutustuttiin pienen skoonelaisen seurakunnan ongelmiin ja nuoreen kirkkoherraan Yle Femin Matkalla taivaaseen -sarjassa. Nyt on vuorossa vähemmän huumorilla höystetty ranskalainen sarja Tapahtukoon sinun tahtosi (Ainsi soient-ils).

Ranskan katolisen kirkon elämää kuvaava sarja on ilmeisen vakavissaan tehty ja mielenkiintoinen. Myös itse uskon luonteen pohdinnalle on annettu tilaa.

Katsoja siirtyy sarjassa Pariisin syksyyn. Kapusiiniluostarin pappisseminaari on suurissa vaikeuksissa: oppilaat vähenevät, kirkon katto vuotaa, kassa on tyhjä eivätkä välit piispalliseen johtoon ole erityisen hyvät. Uusia oppilaita ilmaantuu vain neljä.

Raphaël, Yann, Guillaume ja Emmanuel ovat päättäneet omistaa elämänsä Jumalan palvelemiselle. Yann on kaunosielu, joka laulaa kuin kerubi. Kapinallinen Raphäel on rikkaan perheen poika. Guillaume puolestaan on kokenut turvattoman lapsuuden ja Emmanuel on joutunut jättämään aikaisemmat opintonsa kesken masennuksen vuoksi.

Myöhemmin joukkoon ilmaantuu viides oppilas, vankilasta vapautunut ja Jumalan löytänyt José, joka alkaa haastaa turvallisemmassa maailmassa eläneitä oppilaita ja opettajia.

Oman taustan sovittaminen kirkon oppeihin ei suju nuorilta miehiltä vaivatta. He hioutuvat vähitellen yhteen ja heissä vahvistuu tietoisuus kirkon muuttumisen tarpeesta. He haluavat olla muutoksen etujoukoissa.

Pappiskutsumukseen kuuluvat naimattomuus, kuuliaisuus ja köyhyys eivät ole silti kenellekään itsestään selvä valinta.

Rodolphe Tissotin ohjaaman sarjan etenemistahti on verkkainen. Se on hyvä, sillä seurattavana ovat paitsi seminaarin sisäiset suhteet ja koettelemukset myös Ranskan katolisen kirkon taloudellinen ahdinko ja suhteet Vatikaaniin muista ihmissuhteista ja ihmisten sisäisistä epäilyistä puhumattakaan.

Homoseksuaalisuus ja pedofilia puhuttavat luonnollisesti myös. Tuskin mikään eri kirkkojen nykytodellisuuden solmuja kuvaava televisiosarja voisi niiden käsittelyä välttääkään.

Vuonna 2012 valmistunutta sarjaa on tehty kolme tuotantokautta ja 24 osaa.

Tapahtukoon sinun tahtosi ke 14.10. klo 19 Yle Teemalla.
Ruotsalaisessa tosi-tv-sarjassa etsitään syksyllä papeille puolisoa, ja on pappeja televisiossa nähty ennenkin.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.