null Uusi versio Sodasta ja rauhasta kuvaa yllättävän moderneja ihmisiä

Natašan ja Andrein tanssi on romanttisuudessaan ainutlaatuinen.

Natašan ja Andrein tanssi on romanttisuudessaan ainutlaatuinen.

Hyvä elämä

Uusi versio Sodasta ja rauhasta kuvaa yllättävän moderneja ihmisiä

BBC tiivisti klassikkoromaanin kuusiosaiseksi sarjaksi.

Romantiikasta, traagisista elämänkohtaloista, sodan raadollisuudesta ja myötätunnon mahdollisuudesta kiinnostuneita hemmotellaan, kun Ylen Ykkösellä alkaa tiistaina 23.8. uusin televisiosovitus Leo Tolstoin klassikkoteoksesta Sota ja rauha.

Vuonna 1805 aristokratia juhlii Pietarissa samaan aikaan, kun keisari Napoleon marssii Euroopan halki kohti Venäjää. Harva selviää sodan kokemuksista entisellään.

Tolstoin Sota ja rauha -romaanissa on noin 1500 sivua ja yli 580 henkilöhahmoa. Britannian yleisradioyhtiö BBC on karsinut materiaalia ja supistanut Tom Harperin ohjauksessa tarinan kuusiosaiseksi tv-sarjaksi. Sitä kuvattiin Venäjällä, Latviassa ja Liettuassa. Pietarissa päästiin tanssimaan jopa Katariinan palatsiin ja Talvipalatsiin.

Edellisen kerran BBC kuvasi Sodan ja rauhan vuonna 1972. Silloin se oli 20-osainen. Kirjasta on tehty vuosien varrella lukuisia sovituksia elokuviin, televisiosarjoihin, oopperoihin ja teatteriin.

Uuden tv-sarjan käsikirjoituksesta vastaa moninkertaisesti palkittu Andrew Davies. Hänen versionsa on ennen muuta kertomus ihmisistä ja ihmissuhteista sekä tolstoilaisesta venäläisyydestä. Henkilöhahmoista on kuoriutunut esiin yllättävän moderneja ihmisiä.

Tarinan rungon muodostaa viisi venäläistä aatelisperhettä, joiden elämänvaiheita seurataan Pietarin ja Moskovan salongeissa ja maatiloilla vuosina 1805–1813.

Päähenkilöitä on kolme. Idealistista ja puhdassydämistä Pierre Bezuhovia näyttelee Paul Dano. Aikuistuvaa suloista Nataša Rostovia esittää Lily James. Synkkäilmeisenä ja ahdistuneena ruhtinas Andrei Bolkonskina nähdään James Norton.

Kun Andrei vie Natašan tanssiin, soivat molemmille kohtalon kellot. Sydämensä salaisuuden kätkevä Pierre Bezuhov katsoo haikeana sivusta.

Sota ja rauha alkaen ti 23.8. klo 21.30 Yle TV1.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.