null Vaalikone ja netti auttavat ehdokkaan valinnassa

Vaalikone ja netti auttavat ehdokkaan valinnassa

Äänestäjä voi vertailla ehdokkaita vaalikoneen avulla. Netistä löytyy tietoa valitsijayhdistysten tavoitteista.

Jos et löydä luottamushenkilöehdokkaista tuttua, jota haluaisit äänestää, ei haittaa. Seurakuntavaaleissa on nyt toista kertaa käytössä valtakunnallinen vaalikone. Vantaan seurakunnat on ollut vaalikoneissa edelläkävijä Suomessa, joten vantaalaiset pääsevät käyttämään vaalikonetta jo neljättä kertaa.

Valtakunnallinen vaalikone on tällä kertaa tehty yhteistyössä MTV:n kanssa. Vaalikone löytyy 13.10. osoitteista mtv.fi/seurakuntavaalit ja seurakuntavaalit.fi.

Vaalikoneen käyttö on helppoa. Äänestäjä valitsee pudotusvalikosta oman seurakuntansa ja vastaa vaalikoneessa esitettyihin kysymyksiin. Kun äänestäjä on vastannut, vaalikone vertaa äänestäjän vastauksia ehdokkaiden näkemyksiin.

Jos haluaa saada vaalikoneesta enemmän irti, kannattaa verrata ainakin muutaman kärkeen nousseen ehdokkaan vastauksia omiin vastauksiin. Ehdokkaat ovat saaneet perustella vastauksensa.

Vaalikoneessa on kerrottu ehdokkaan taustaryhmä, lähin puolue, jos sellainen on, ja mahdollinen hengellinen taustayhteisönsä.

Viime mainitun kohdalla kysymysten asettelu aiheutti ehdokkaille ongelmia, sillä osa ehdokkaista oli ajatellut evankelisuuden, joka on herätysliike, tarkoittavan yleisesti evankelisluterilaista.

Ehdokkailta saatu palaute johti siihen, että kirkko avasi vaalikoneen niin, että ehdokkaat voivat halutessaan korjata vastauksiaan vaali-iltaan asti. Menettely on poikkeuksellinen, mutta Kirkkohallituksen mukaan vaalikone perustuu joka tapauksessa siihen, että ehdokkaat ovat rehellisiä vastatessaan kysymyksiin.

Vantaalla on kaksi vaalia

Kaikki ehdokkaat eivät ole vastanneet vaalikoneen kysymyksiin. Vantaalaisten ehdokkaiden vastausprosentti on kuitenkin varsin korkea, sillä 313 ehdokkaasta 275 oli 11.10. mennessä vastannut vaalikoneeseen.

Vantaalla äänestetään jäseniä sekä paikallisseurakuntien omiin seurakuntaneuvostoihin että yhteiseen kirkkovaltuustoon. Yhteensä ehdokkaita on lähes 540, mutta suurin osa on ehdolla molempiin luottamustehtäviin. Eri ehdokkaita on siis 313.

Äänestäjän kannattaa täyttää vaalikone sekä seurakuntaneuvoston että yhteisen kirkkovaltuuston kohdalta, jos haluaa tarkistaa, äänestäisikö eri henkilöä eri tehtäviin. Seurakuntaneuvostot päättävät oman seurakunnan asioista, yhteinen kirkkovaltuusto linjaa asioita Vantaan tasolla.

Poliittiset ja hengelliset taustat

Vaalikoneeseen 11.10. mennessä vastanneista 275:sta ehdokkaasta 71 ei mainitse itselleen lähintä puoluetta eli katsoo olevansa sitoutumattomia.

Vantaan valitsijayhdistyksistä enemmistö on järjestäytynyt muuten kuin puoluepoliittisin perustein. Poliittisista ryhmistä selvästi puoluelistoilla ovat liikkeellä SDP, Kokoomus, Perussuomalaiset ja Keskusta. Muiden ryhmien sisältä löytyy kuitenkin vaalikoneen mukaan lisää kirjoa: vihreitä ja kristillisdemokraatteja, vasemmistoliittolaisia ja RKP:tä lähellä olevia.

Sekä valtakunnallisesti että Vantaalla noin puolet ehdokkaista ei nimennyt itselleen mitään erityistä hengellistä taustayhteisöä. Herätysliiketaustan osalta vaalikone on evankelisuuden kohdalla epäluotettava edellä mainitusta syystä.

Heikompien auttaminen tärkeää

Sekä valtakunnallisesti että Vantaalla vain noin kolme prosenttia vaalikoneeseen 11.10. mennessä vastanneista ehdokkaista pitää Raamattua kirjaimellisesti Jumalan sanana. Eniten kannatusta saavat vaihtoehdot, joissa Raamattu on Jumalan sanaa, mutta ei kirjaimellisesti tai Raamatussa Jumala puhuu. Yhdellekään ehdokkaalle Raamattu ei ole merkityksetön.

Vantaalaiset ehdokkaat pitävät tärkeimpinä kirkkoon kuulumisen syinä lähimmäisenrakkautta ja elämänarvoja, henkilökohtaista uskoa ja auttamistyötä.

Vantaan seurakuntien tavoite olla armon asialla näkyy ehdokkaiden vastauksissa: Vantaalla heikompien auttaminen nousi valtakunnallista keskiarvoa tärkeämmäksi kirkon tehtäväksi. Kristillinen kasvatus ja jumalanpalvelus ja rukous olivat sen kanssa yhtä tärkeitä.

Ehdokkailta kysytään vaalikoneessa myös suhtautumista samaa sukupuolta olevien avioliittoon. Vantaalaisista vastaajista noin 30 prosenttia ilmoitti ehdottomasti kannattavansa homo- ja lesboparien kirkollista vihkimistä ja vajaa 20 prosenttia vastusti. Loput olivat liukuvalla asteikolla tällä välillä.

Mieluiten säästettäisiin kiinteistöistä

Ehdokkailta kysyttiin myös mahdollisista säästökohteista seurakuntien talouden kiristyessä. Sekä Vantaalla että valtakunnallisesti säästettäisiin mieluiten kiinteistöistä.

Enemmistö oli Vantaalla ainakin jossain määrin valmis myös yhdistämään seurakuntia. Henkilökunnan vähentämiseen suhtauduttiin vaihtoehdoista kriittisimmin, vaikka valmiutta siihenkin löytyi.

Vaalikoneessa on myös kysymyksiä seurakunnan toiminnasta ja siitä, mihin asioihin luottamushenkilöt erityisesti haluavat vaikuttaa. Vantaalla esimerkiksi nuorisotyössä nousi rippikoulu- ja isostoiminnan lisäksi vahvasti esille etsivä nuorisotyö ja vanhusten parissa ystäväpalvelu ja kohtaamispaikat.

Kysymykset on kuitenkin laadittu niin, että äänestäjä joutuu ehdokkaiden tapaan priorisoimaan eli valitsemaan mielestään tärkeimmät hyvien asioiden joukosta. Se on tilanne, johon valitut luottamushenkilöt tulevalla vaalikaudella joutuvat, kun seurakuntien rahat eivät riitä kaikkeen.

Jokaisen seurakunnan kohdalla on myös yksi oma kysymys. Esimerkiksi Tikkurilassa ehdokkaat ovat saaneet valita, millaista toimintaa he haluaisivat Tikkurilan uuteen kirkkoon. Siitä tehdään päätöksiä lähivuosina.

Ryhmien tavoitteista tietoa seurakuntien vaalisivuilla

Vantaan seurakunnissa valitsijayhdistyksiä ovat perustaneet poliittisista puolueista Keskusta, Kokoomus, Perussuomalaiset ja SDP. Niihin kuuluu kirkkovaltuustoehdokkaista runsaat 40 prosenttia.

Muut ryhmät ovat joko kirkkopoliittisia tai paikallisia. Tulkaa kaikki -liike on uudistusmielinen, Sanasta elämään -ryhmä kertoo olevansa Raamatun arvoihin sitoutunut. Avoimet listat asemoivat itseään näiden välimaastoon.

Hämeenkylän huominen on paikallinen lista. Sosiaalinen omatunto -ryhmä Vantaankoskella painottaa diakoniaa.

Ryhmät esittelevät itse omia tavoitteitaan ja konkreettisia esimerkkejä asioista, joihin haluavat vaikuttaa, Vantaan seurakuntien verkkosivuilla www.vantaanseurakunnat.fi/seurakuntavaalit. Ainakin osa ryhmistä ja monet yksittäiset ehdokkaat ovat aktiivisia myös sosiaalisessa mediassa.

Seurakunnat ovat järjestäneet myös vaalipaneeleja. Niistä on jäljellä kaksi. Hämeenkylän seurakunnassa vaalipaneeli on 26.10. kello 18 Hämeenkylän kirkossa, Auratie 3. Korson nuorten vaalipaneeli on samana päivänä kello 17 Kirkonkulmassa, Merikotkantie 4, sisäänkäynti Korsonpolulta.

Nettisivuilta löytyvät myös ryhmien yhteystiedot. Jos jokin asia askarruttaa ehdokkaan tai ryhmän tavoitteissa, kannattaa ottaa selvää.


Katso vaalivideot

Kirkon seurakuntavaalisivuilta ja Vantaan seurakuntien sivuilta sekä Youtubesta löytyy myös vaaleihin liittyviä videoita. Näiden vaalien erikoisuus on animaatiosarja Pyhä Kabinetti, johon on haettu mallia TV-sarja Pasilasta.
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.