Vaalikone läpivalaisee ehdokkaat
Ei salaisia kansioita. ”Vaalikoneen pyrkimys on lisätä avoimuutta yhteiskuntaan”, MTV:n Uutisten tuottaja ja toimittaja Sami Ruokangas sanoo.

Ei salaisia kansioita. ”Vaalikoneen pyrkimys on lisätä avoimuutta yhteiskuntaan”, MTV:n Uutisten tuottaja ja toimittaja Sami Ruokangas sanoo.

Vaalikone läpivalaisee ehdokkaat

MTV:n toimittaja Sami Ruokangas lupaa, että seurakuntavaalikone vähentää ehdokkaiden taustojen piilottelua.

Seurakuntavaalien vaalikoneen tavoitteena on antaa välineitä paikalliseen vaalityöhön sekä parantaa vaalien avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Kysymykset on tehnyt ryhmä, johon kuului MTV:n Uutisten journalisteja, pappeja sekä vaalikoneen teknisestä toteutuksesta vastaavan Zef Solutionsin kyselytutkimusasiantuntijoita.
MTV Uutisten tuottaja ja toimittaja Sami Ruokangas, 41, on osallistunut vaalikoneiden tuottamiseen vuodesta 2006.

Miten kysymysten laatiminen seurakuntavaalikoneeseen eroaa esimerkiksi kuntavaalikoneen suunnittelusta?
”Seurakuntavaalikone eroaa paljonkin muista vaalikoneista. Kysymykset ovat henkilökohtaisempia. Toisaalta seurakuntien päätöksenteko avautuu maallikolle melko vaikeasti, ja kysymysten muotoileminen kenen tahansa ymmärrettävään muotoon on haastavaa.”
Mikä sinua itseäsi kiinnostaa näissä seurakuntavaaleissa?
”Puolueiden ja herätysliikkeiden aktiivisuus, se ketkä tulevat valituiksi ja mitä aatteita he edustavat.”

Ovatko seurakuntavaalit tärkeämmät kuin esimerkiksi HOK-Elannon vaalit?
”En asettaisi vaaleja tärkeysjärjestykseen. Seurakuntavaalit ovat tärkeät seurakuntien jäsenille ja kirkollisista asioista kiinnostuneille.”
Vuoden 2010 seurakuntavaaleissa äänestysprosentti oli valtakunnallisesti tasan 17 ja Espoossa 14 prosenttia. Mitä pitäisi tapahtua, jotta aktiivisuus nousisi merkittävästi?
”Vaikea kysymys. Tässä mielessä kirkko on kriisissä. Seurakuntien asioiden pitäisi tulla konkreettisemmin kirkon jäseniä koskettaviksi. Helpommin sanottu kuin tehty.”

Ketkä pääsevät hyödyntämään ja analysoimaan vaalikoneen vastauksia?
”Vastauksia voi analysoida ja hyödyntää kuka tahansa vaalikonetta käyttävä. Emme kerää mitään salaisia kansioita vain kirkon tai MTV:n käyttöön. Yhteenvetoja valittujen luottamushenkilöiden painotuksista tekee ainakin MTV:n Uutiset, todennäköisesti myös kirkko.”

Järjestääkö MTV seurakuntavaalien vaali-illan?
 ”Emme järjestä vaali-iltaa, mutta teemme uutisjuttuja televisioon, nettiin ja Radio Novaan.”
 

Miten evästät vaalikonetta käyttävää äänestäjää?
”Vaalikoneen kautta voi nähdä esimerkiksi ehdokkaan poliittisen puolueen tai hänen taustallaan vaikuttavan herätysliikkeen. Nämä ovat asioita, jotka perinteisesti on monesti piiloteltu hämärien ehdokaslistanimien taakse. On reilumpaa, että äänestäjä saa tietää ehdokkaiden taustat ja motiivit. Vaalikoneessa myös kysymykseen vastaamatta jättäminen on monesti kannanotto, joka kertoo vastaajasta.”
Kuulutko kirkkoon ja jos kuulut, mikä on oma seurakuntasi?
”Kuulun vantaalaiseen Tikkurilan seurakuntaan. Vietettyäni viime vuosina paljon aikaa Pietarissa Venäjällä, toinen kotikirkkoni on ollut Pyhän Mikaelin kirkko Pietarissa.”
Aiotko äänestää seurakuntavaaleissa?
”Aion.”


Seurakuntavaalikone avautuu maanantaina 13.10. osoitteissa mtv.fi/seurakuntavaalit sekä seurakuntavaalit.fi. Ruotsinkielinen versio Hufvudstadsbladetin sivulla hbl.fi.

Jaa tämä artikkeli: