Jos ruoka ei ole ollut riittävän kuumassa tai kylmässä, vaarana on ruokamyrkytys. Esimerkiksi kalan käsittelyssä pitää olla huolellinen. Kuva: Thinkstock.
Vääntääkö vatsassa? Ruokamyrkytysepäilystä voi nyt ilmoittaa myös netissä
Ruokamyrkytyksen saaneiden määrä Helsingissä kasvoi viime vuonna. Myrkytyksen alkulähde jää kuitenkin usein arvoitukseksi.
Helsingin kaupunki on ensimmäisenä Suomessa avannut verkkopalvelun, jonne voi ilmoittaa, jos epäilee saaneensa ruokamyrkytyksen. Aikaisemmin ruokamyrkytysepäilystä on voinut ilmoittaa kaupungin ympäristökeskukselle vain puhelimitse tai sähköpostitse ja ilmoitusten käsittely on ollut vaikeaa.
- Erityisesti sähköposti-ilmoituksissa on ollut se ongelma, että viestit ovat tiedoiltaan vajavaisia. Sieltä on voinut puuttua jopa ravintolan nimi ja osoite, Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuuspäällikkö Riikka Åberg kertoo.
Helsingin tuoreiden ruokamyrkytystilastojen mukaan vuonna 2014 ruokamyrkytykseen sairastui ainakin 183 ihmistä. Vuonna 2013 luku oli 113. Määrät vaihtelevat vuosittain, sillä yksikin epidemia voi vaikuttaa paljon. Viime vuonna laajin yksittäisestä ravintolasta alkanut epidemia sairastutti 71 ihmistä. Usein syynä on ollut väärä paistolämpötila tai virheellinen jäähdytys. Epidemioita aiheuttaneita ruokalajeja olivat muun muassa paahtopaisti, riisipuuro ja kookospohjainen currykastike.
- Kun ilmoitus tulee, tarkastaja katsoo sen ja ottaa yhteyttä ravintolaan. Sitten kysytään, onko heillä kyseisestä ruoasta näytteitä jäljellä ja tehdään tarkastus. Ravintoloita myös opastetaan ja neuvotaan, jotta myrkytyksiltä vältyttäisiin. Toimiin ryhdytään vain arkipäivinä, mutta terveydenhuollosssa ruokamyrkytysoireisiin saa toki hoitoa milloin vaan.
Riikka Åbergin mukaan ravintolat ovat yleensä yhteistyöhaluisia selvittämään, mistä ruokamyrkytys on saanut alkunsa. Aina virhe ei ole tullut ravintolassa ruokaa valmistettaessa, vaan ongelma on voinut olla jo ravintolaan tulleessa raaka-aineessa.
- Suuri osa ruokamyrkytysepäilyistä on sellaisia, joiden aiheuttajaa ei saada selville. Laajoissa epidemioissa syy on helpompi löytää, Åberg toteaa.
Ravintoloista, joiden ruoasta on tullut ruokamyrkytyksiä, ei ole mahdollista saada tietoa, mutta elitarvikealan yritysten valvontatuloksia voi lukea Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylläpitämästä Oivahymy-palvelusta.
Toimi ripeästi, jos epäilet ruokamyrkytystä
Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan elintarvikkeesta tai talousvedestä johtunutta sairastumista.
Ruokamyrkytysepidemiasta puhutaan, jos sairastuneita on enemmän kuin kaksi. Yhden henkilön sairastumista käsitellään ruokamyrkytysepäilynä.
Jos epäilet ruokamyrkytystä, tee ilmoitus puhelimitse tai sähköisesti pian. Neuvontapuhelin palvelee numerossa 09 310 14000 ma, ke, to, pe klo 9-12, ti 9-15. Anna mahdollisimman tarkat tiedot, jotta selvitystyöhön ei tule viivästyksiä.
Yleisin ruokamyrkytyksen aiheuttaja on ollut ruokien riittämätön kypsennys ja puutteelliset kuljetus- ja säilytysolosuhteet. Toiseksi yleisin syy ovat valmistuspaikan olosuhteet ja mahdolliset elintarvikkeissa olevat myrkyt, joita ei edes riittävä lämpökäsittely poista.
Jaa tämä artikkeli: