null Vaihtamalla paranee

Toimiva terveysasema. Annikki Merikari sai Laajasalon terveysasemalla ajan omalle lääkärilleen Carissa Borlaselle neljässä päivässä yhteydenotosta.

Toimiva terveysasema. Annikki Merikari sai Laajasalon terveysasemalla ajan omalle lääkärilleen Carissa Borlaselle neljässä päivässä yhteydenotosta.

Vaihtamalla paranee

Lääkärinajan saa Laajasalon terveysasemalla viisi viikkoa nopeammin kuin Kalliossa.

Helsingin terveysasemien jonoissa on tuntuvat erot. Kiireettömän lääkärinajan saamista tutkittiin viimeksi joulukuun 9. päivänä. Siihen meni vähintään viisi viikkoa Kivikossa, Kalliossa, Töölössä, Laaksossa ja Munkkiniemessä. Noin puolet lääkärinajoista on kiireettömiä.

Jonot asemille vaihtelevat, mutta ovat kuukaudesta toiseen pitkälti samanmittaisia. Ruuhkaisen terveysaseman käyttäjä voi parantaa terveydenhoitoaan asemaa vaihtamalla.

Lyhyimmät jonot lääkärille oli joulu- ja marraskuussa Laajasalon terveysasemalla, jonne on julkisilla kulkuvälineillä ruuhkaisesta Kivikosta
40 minuutin matka. Laajasalossa ajan sai heti tai viimeistään runsaassa viikossa.

Tammikuisena perjantaiaamuna Annikki Merikari, 81, ontuu parinsadan metrin matkan kotoaan asemalle näyttämään kipeää polveaan. Hän varasi ajan omalle lääkärilleen saman viikon maanantaina. Toiselle lääkärille olisi saanut ajan vielä joutuisammin.

– Lääkäriin pääsee aina nopeasti. Olen käynyt Laajasalon terveysasemalla 14 vuotta ystäväni mukana, ja annan sille pelkkää plussaa. Henkilökunta on todella ystävällistä.

Lääkäri kirjoittaa Merikarille lähetteen polven kuvaukseen. Jatkotutkimus tehdään runsaan viikon päästä.

Lääkäriin pääsee ripeästi myös Paloheinän ja Maunulan terveysasemilla. Joulukuussa kiireettömän ajan sai heti tai pisimmillään reilussa viikossa.

Itselle parasta terveysasemaa voi etsiä Helsingin kaupungin sivuilta, johon on listattu jonotusajat lääkärille ja hoitajalle. Sivulta näkyy, että esimerkiksi Kalliossa piti odottaa lääkäriä joulukuussa 5–8 viikkoa, naapurissa Vallilassa 1–5 viikkoa. Reittiopas.fi kertoo, että terveysasemien välimatkan kulkee julkisilla vartissa.

Harva on vaihtanut kauempana sijaitsevaan terveysasemaan kaupungin sisällä, vaikka helsinkiläisillä on ollut oikeus siihen vuodesta 2011. Terveysasemien johtajalääkäri Raija Puustinen kertoo, että eniten on lähdetty Kivikon ja Kontulan asemilta.

– Noin viisi prosenttia helsinkiläisistä asioi muualla kuin lähimmällä terveysasemalla. Hyvien liikenneyhteyksien päässä olevat asemat muun muassa Kalliossa, Laaksossa ja Myllypurossa ovat saaneet uusia potilaita.

Suosituilla terveysasemilla on tungosta. Jonotusajat eri lääkäreille vaihtelevat saman aseman sisällä, mutta pisimpään sai joulukuussa odottaa sille Myllypuron aseman lääkärille, jonka varauskirjan seuraava vapaa aika oli runsaan 11 viikon päässä.

– Kaikilla on mahdollisuus ottaa aikaisin aika. Omaa lääkäriä kannattaa kyllä odottaa, jos kyseessä on pitkäaikaissairauden kontrolli, sanoo Puustinen.

Terveysasema vaihtuu kaupungin sisällä soitolla halutun aseman ajanvaraukseen. Samalla asemalla on pysyttävä vähintään vuosi. Neuvolaa ei tarvitse siirtää terveysaseman mukana, eikä hammashoitolakaan riipu asemasta.

Oman terveysaseman on voinut valita tästä vuodesta alkaen muustakin kuin kotikunnastaan. Jos käyttää Helsingissä työterveyshuollon ja yksityislääkärien palveluita ja viettää lomansa mökillä, voi harkita terveysaseman asiakkuuden siirtämistä mökkikuntaan. Terveysasema valitaan myös toisesta kunnasta vähintään vuodeksi. Uuteen hoitokuntaan siirtyvät kaikki perusterveydenhuollon palvelut, kuten neuvola, hammashoitola ja fysioterapia.

Vain puolet helsinkiläisistä käyttää terveyskeskusta, ja heidän osuutensa on laskussa. Noin joka kolmas turvautui vuonna 2012 yksityislääkäriin. Eläkeikäisistä melkein puolet kävi yksityisellä, alle 15-vuotiaista joka kolmas.

Tunku terveysasemille on kuitenkin kasvussa, sillä helsinkiläisiä on yhä enemmän ja väki vanhenee. Asemilla käyvät erityisesti eläkeläiset, lapset ja vähävaraiset. Suuret ikäluokat ovat nyt saavuttamassa eläkeiän, jolloin moni siirtyy työterveyshuollosta terveyskeskuksen asiakkaaksi.

Eniten terveysasemaa tarvittiin vuonna 2012 Maunulassa, jossa on kaupungin iäkkäimmät asukkaat. Terveysaseman ovi kävi 15,6 kertaa vuodessa per asukas. Toiseksi ahkerimmin terveysasemalla käytiin Jakomäessä, jossa oli kaupungin korkein työttömyysaste. Sekä ikääntymiseen että työelämän ulkopuolelle jäämiseen liittyy usein terveysongelmia.

Vähiten terveyskeskusta työllistivät Östersundomin asukkaat. Alueella on paljon varakkaita työssäkävijöitä lapsineen. Heille työterveydenhuolto tai yksityislääkäri voi olla luontevampi vaihtoehto kuin reissaaminen matkan päähän Jakomäen tai Kontulan terveysasemalle. Terveyskeskuskäyntejä kertyi alle viisi vuodessa per asukas.

Helsingin Sanomat kertoi marraskuussa, että terveysasemia saatetaan tulevaisuudessa räätälöidä alueittain. Sosiaali- ja terveysvirasto tarkastelee keväällä, kuinka yli 30 vuotta sitten suunniteltu terveysasemaverkko vastaa nykyisiä tarpeita.

Muut lähteet: Helsingin tilastollinen vuosikirja 2013, Hoitoonpääsy terveyskeskuksissa THL 2013, Helsinki alueittain 2012.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.