null Vain taivas ja Jake Nyman tietävät

The Beach Boys teki jumalaisen kaunista musiikkia.

The Beach Boys teki jumalaisen kaunista musiikkia.

Vain taivas ja Jake Nyman tietävät

Musiikkitoimittaja Jake Nyman tietää popmusiikista suurin piirtein kaiken. Hänen äänensä on tuttu muun muassa radio-ohjelmista Onnenpäivä, Pop, eilen — tänään, Kovan päivän ilta ja Tähtisumua.

Tuoreessa kirjassaan Kovan päivän ilta (Ajatus Kirjat 2009) kuusikymppinen Nyman kartoittaa singlelevyjen kukoistusaikaa 1950-luvun lopulta 60-luvun loppupuolelle. Kirjan syntytarina on kuin jostain laulusta. Nyman törmäsi yhtenä päivänä vinyylisinglejä sekä Iskelmä- ja Suosikki-lehtiä sisältäneeseen pahvilaatikkoon ja päätti tehdä aineksista kirjan.

Entä popgurun oma suosikkibiisi? Jake Nymanilta on tietenkin kysytty moneen kertaan, mikä on hänen mielestään kaikkien aikojen hienoin musiikkikappale. Hänen vastauksensa on viime vuosina ollut The Beach Boysin kappale God Only Knows vuodelta 1966.

Kyseessä on yhdysvaltalaisen veljesyhtyeen suurella rahalla, tuskalla ja säveltäjän mielenterveyden kustannuksella tehdyltä Pet Sounds -albumilta löytyvä hitti. Varmuuden vuoksi God Only Knows -kappale päätettiin kuitenkin laittaa singlen b-puolelle, koska sana "Jumala" pop-kappaleen sanoituksessa arvelutti niin levyn tuottajaa kuin sen tekijää Brian Wilsonia.

Kerrotaan, että kun Brian Wilson toi kappaleen ensimmäistä kertaa muusikoiden kuultavaksi, legendaarinen studiobasisti Carol Kaye itki sen kauneuden tähden. Brianin veli Carl Wilson sai lopulta kunnian laulaa klassikoksi nousseen rakkauslaulun, jossa "vain Jumala tietää, mitä olisin ilman sinua".

Suomessa God Only Knows -kappaleen arvo ymmärrettiin jo varhain. Jormas-yhtye teki siitä solistinsa Pepe Willbergin tulkitsemana oman versionsa Taivas vain tietää jo vuonna 1967.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.