Capsula Mundi -taideprojekti kehitti ekologisen ruumiskapselin, joka muuttaa maatuvan kehon puuntaimeksi. Kuva: Capsula Mundi.
Vainajan tuhka timantiksi tai tatuoinniksi iholle?
Lannoitteeksi, LP-levyksi vai tatuoinniksi? Kuulostaa ehkä makaaberilta, mutta maailmalla toimivat yritykset tarjoavat perinteisen tuhkauksen tai hautauksen vaihtoehdoiksi mahdollisuutta lähettää tuhkat vaikka avaruuteen.
Suomessa ruumiin hautaamista säätelee tarkka hautaustoimilaki, joka rajoittaa muun muassa hautaamista ja tuhkan sirottelua. Maailmalla tilanne on toinen. Ruumiin ja sen jäänteiden käsittelyyn erikoistuneita firmoja löytyy netistä pilvin pimein. Maallinen maja onkin nykyään mahdollista muuttaa vaikkapa kasvilannoitteeksi, muokata LP-levyksi, lähettää avaruuteen tai tatuoittaa kuvana ihonsa alle. Listasimme kuusi erikoisinta.
1.Uusi elämä puuna
Kuoleman jälkeen ruumis voi palvella maailmankaikkeutta ravitsemalla uutta elämää, kuten puita tai kukkia. Maailmalta löytyy erilaisia ruumiin kompostikäyttöä edistäviä ratkaisuja, kuten biodynaamisia uurnia, joihin on lisätty asiakkaan toiveen mukaisia kukkien tai puiden siemeniä. Siementen itäessä juuret saavat ravintoa polttohautauksessa syntyneestä tuhkasta. Italialainen taiteilijakaksikko on vienyt ideaa astetta pidemmälle ja on suunnitellut munan muotoisen Capsula Mundin, ruumiskapselin, johon kuollut ihminen taitellaan joko puun siementen tai pienen puun taimen kera. Kun kehon hajoamisprosessit etenevät, imevät puun juuret elinvoimaa katovasta ihmiskehosta.
2. Musiikkina LP-levylle
Brittiläinen And Vinyly –yritys lupaa tuottaa ihmistuhkasta kasan vinyylilevyjä. Levylle voi painattaa mielimusiikkiaan tai vaikkapa sanallisen viestin jälkipolville. Musiikillisen muiston voi tämän firman kautta tehdä halutessaan myös rakkaasta lemmikistään.
3. Tatuoinniksi iholle tai maalaukseksi tauluun
Polttohautaaminen mahdollistaa ruumiin jäänteiden käyttämisen myös tatuointi- tai taulutaiteeseen. Tuhkaa voidaan sekoittaa mukaan vaikkapa tatuointimusteeseen, jolloin edesmennyt läheinen pysyy niin sanotusti iholla kuolemansa jälkeenkin. On olemassa myös firmoja, jotka ovat erikoistuneet tuhkamaalilla maalattuihin muistotauluihin.
4. Timanttinen muisto
|
Suomessa tuhkauksen jälkeen tuhka on mahdollista esimerkiksi sirotella muistolehtoon tai määritellyille merialueille. Hautaustoimilain mukaan tuhkaa ei saa jakaa, vaan se on sijoitettava yhteen paikkaan vuoden kuluessa siitä, kun se on noudettu krematoriosta. Kuva: Thinkstock. |
Kuolemanjälkeista taivaltaan miettivät saattavat harkita myös maallisen tomumajansa puristamista timantiksi. Tuhkasta syntynyt timantti voidaan istuttaa vaikkapa sormukseen tai kaulakoruun tavallisen arvokiven tapaan. Palvelua on markkinoitu myös Suomessa ennen hautaustoimilain uudistumista.
5. Syväjäädytyksellä tai palsamoinnilla museokapistukseksi
Merkkihenkilöitä on aikoinaan tavattu palsamoida, jotta heidän ruumiinsa jäisi myös jälkipolvien ihmeteltäväksi tai ihasteltavaksi. Palsamoinnin vaihtoehtona toimii scifi-elokuvistakin tuttu syväjäädytys, joka on hinnakas, mutta sinänsä kauaskantoinen kehon säilöntämenetelmä.
6. Viimeiselle avaruuslennolle tai maailmanympärysmatkalle
Mikäli matkustaminen ja seikkailuhenki kiehtoo, on mahdollista varata tuhkalleen paikan avaruuslennolle. Avaruuteen siroteltu tuhka jatkaa matkaa täältä ikuisuuteen. Lippu tähtitaivaalle on perin hinnakas, mutta sosiaalisen median keinoin tuhkan saa kiertämään maapallon ympäri edullisemminkin. Esimerkiksi poikansa menettänyt amerikkalaisäiti levitti Facebookissa verkostoituen lapsensa tuhkaa pieninä erinä ympäri maailmaa siroteltavaksi.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Vesituhkaus, kompostointi ja pakastekuivaus ovat ympäristöystävällisempiä hautausmenetelmiä, mutta kovin nopeasti ne eivät ole tulossa käyttöön Suomessa
Hyvä elämäRuumiin liuottaminen ja kompostointi ovat laillisia hautaustapoja maailmalla. Käyttöönottoa hidastavat sekä erilaiset lait että eettiset pohdinnat.