null Väitellään: 20 on ihana ikä, kun kaikki on vielä edessä, Minna Helkavaara!

Kuva: Paula Lehto

Kuva: Paula Lehto

Hyvä elämä

Väitellään: 20 on ihana ikä, kun kaikki on vielä edessä, Minna Helkavaara!

HUSin Mieleterveystalon psykologi Minna Helkavaara muistuttaa, ettei kaksikymppisen elämä ole huoletonta.

20-vuotias luulee tietävänsä kaikesta kaiken.

– Ei, vaan usein päinvastoin. Moraaliajattelun kehitys alkaa keskimäärin 15-vuotiaana ja jatkuu varhaisaikuisuuteen. 20 ikävuoden paikkeilla saattaa valjeta, kuinka vähän asioista itse asiassa tietääkään.

Kaksikymppinen voi roikkua netissä päivät pitkät ja haaveilla tulevasta ammatista.

– Ei voi. Kilpailu opiskelu- ja työpaikoista on kovaa. Mihinkään vuosien mittaiseen tietokoneella roikkumiseen ei ole nykypäivänä – jos ei ole ollut aiemminkaan – varaa. Myöhemmin opiskelu- tai työpaikkaa haettaessa nuorelta kysytään, mitä hän on aiemmin tehnyt, eikä se anna hakijasta hyvää kuvaa, jos vastaus on, että "olen roikkunut netissä" tai "opiskellut elämää".

20-vuotiaana on bilettämisen aika, vakavat seurustelut sikseen.

– Toiset ovat valmiita sitoutumaan jo nuorena ja ovat tyytyväisiä ja onnellisia parisuhteessa. Toiset taas haluavat kokea ja nähdä elämää ilman velvoitteita ja sitoumuksia kehenkään. Kumpikaan tapa ei ole oikein tai väärin. Tärkeintä on tunnistaa, mitä haluaa.

Äiti voi ihan hyvin laittaa kännykän öisin äänettömälle, kun lapsi on 20-vuotias.

– Ainahan jotain voi tietenkin sattua, mutta 20-vuotiaana tulee olla jo sen verran irti äidistä, ettei hänelle tarvitse öisin soitella. Myös äidin tulee olla sen verran irti lapsesta, ettei tarvitse öisin odotella tämän soittoja. Tilanne on eri, jos 20-vuotiaana asuu vielä vanhempien luona ja on sanonut tulevansa yöksi kotiin eikä tulekaan. Silloin on tietysti luonnollista huolestua.
 

Keski-ikäisenä muistot usein kultaantuvat ja muistellaan, kuinka huoletonta elämä oli kaksikymppisenä."
 

On omituista, jos 20-vuotias ei vielä tiedä, mikä on oma ala.

– Ei suinkaan. Vaihtoehtoja on paljon ja joskus voi olla vaikea valita, mikä ala kiinnostaa eniten. Joskus taas voi olla niin, että mikään ala ei tunnu kiinnostavalta. Monesta ammatista voi olla tuossa vaiheessa myös yksipuolinen kuva eikä ole tietoa, mitä kaikkea kyseisessä ammatissa tai kyseisellä koulutuksella voi tehdä.

– 20-vuotiaana ammatinvalinta voi myös tuntua hyvin lopulliselta. Ajatellaan, että sitäkö minun pitää tehdä koko loppuikäni. Nykyään on yleistä, että ihmiset kouluttautuvat uudestaan myöhemmässä ikävaiheessa.

Kaikilla parikymppisillä on jo seksielämä.

– Ei ole. Toki osa nuorista on aloittanut seksin harrastamisen jo aiemmin, mutta reilu neljäsosa nuorista kokee ensimmäisen kertansa 18–20-vuotiaana. Osa kokee ensimmäisen kertansa vasta kahdenkympin jälkeen.

Jos 20-vuotias asuu vielä vanhempiensa kanssa, joku on mennyt itsenäistymiskehityksessä pieleen.

– Joskus voi olla taloudellisista syistä järkevää asua vanhempien luona, ja opiskelija-asuntojen saaminen voi olla vaikeaa. Mutta mikäli 20-vuotiaana ei ole vielä kertaakaan tullut minkäänlaista ajatusta tai halua kotoa pois muuttamiseen, niin voidaan katsoa, että itsenäistymiskehitys on jossain määrin viivästynyt.

20 on ihana ikä, kun kaikki on vielä edessä.

– Ei. Tuohon ikään liittyy paljon haasteita ja epävarmuutta. Minkä ammatin haluan? Pääsenkö opiskelemaan? Saanko opiskelujen jälkeen koulutustani vastaavaa työtä? Löydänkö itselleni kumppanin? Perustanko perheen? Mitä elämältäni haluan? Olenko tyytyväinen itseeni?

– Keski-ikäisenä muistot usein kultaantuvat ja muistellaan, kuinka huoletonta elämä oli kaksikymppisenä. Unohdetaan, että epävarmuus ja yleensä myös jatkuva rahapula tuovat 20-vuotiaitten elämään jatkuvaa painetta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.