null Väitellään: Älä väitä vastaan opettajalle, Aaron Kling!

Espoolainen Aaron Kling uskoo vuorovaikutuksen voimaan. Kuva: Jukka Granstrom

Espoolainen Aaron Kling uskoo vuorovaikutuksen voimaan. Kuva: Jukka Granstrom

Hyvä elämä

Väitellään: Älä väitä vastaan opettajalle, Aaron Kling!

On tärkeä osata keskustella erilaisten ihmisten kanssa, sanoo Aaron Kling, joka oli yläkoulujen väittelyn SM-kisan voittaneessa Espoonlahden koulun joukkueessa.

Vanhemmille, opettajille ja pomolle ei saa väittää vastaan.

"Vanhemmille ja opettajille saa mielestäni väittää vastaan. Äidille ja isälle siksi, että nuoruuteen kuuluu olennaisesti kasvaminen ja omien mielipiteiden kehittyminen. Kun omat näkemykset menevät ristiin vanhempien kanssa, on luonnollista kertoa se. Usein se tulkitaan vastaan väittämiseksi. Opettajalle joutuu harvemmin väittämään vastaan samalla tavalla kuin vanhemmille, mutta se ei tarkoita, ettei mitään poikkipuolista voisi sanoa. Pomolle vastaan väittämistä on syytä miettiä, onko se järkevää. Nuorten kannattaa antaa hyvä kuva itsestään, sillä hyvä kesätyöntekijä saatetaan palkata uudestaan."

Väitteleminen on verbaalista painia ja turhaa riitelemistä.

"Väittelyä voi kutsua verbaaliseksi painiksi – onhan paini arvostettu olympialaji. Väittelyssä ja painissa koetetaan voittaa vastustaja, mutta kunnioittaen. Riitelyssä on usein vahvasti mukana myös tunnetila, mikä on harvoin lempeä. Väittelyssä koetetaan kertoa oma kanta mahdollisimman monipuolisesti ja saada katsojat ja tuomarit puolelleen hyvillä perusteluilla ja taitavalla väittelytyylillä."

Jos lähtee väittelemään toisen kanssa, esillä oleva aihe on hallittava hyvin.

"Kyllä. Jos ei tunne aihetta, alkaa helposti väitellä mielikuvilla eikä faktoilla, mikä ei vastaa väittelyn ideaa. Valheet eivät kanna missään muuallakaan pitkälle."

 

Väittelyn on oltava kummallekin osapuolelle mukavaa.

 

Väittelemisessä voittaminen on tärkeintä. Ei totuuden löytäminen.

"Riippuu tilanteesta. Kilpailussa voittaminen on tärkeintä, eikä silloin yritetäkään vakuuttaa vastaväittelijää vaan tuomaristoa ja yleisöä. Jos väittelee kaverin kanssa puhelinten paremmuudesta, on “totuuden” löytäminen tärkeää, kunhan sen tekee pilke silmäkulmassa."

Väittelijä ei saa lyödä toista vyön alle sanoilla.

"Väittelyn on oltava kummallekin osapuolelle mukavaa. Siksi mitään ei pitäisi sanoa henkilökohtaisesti, vaan olisi pysyttävä käsiteltävän aiheen ympärillä."

Koulussa pitäisi opettaa keskustelutaitoja ja omien ajatusten pukemista sanoiksi.

"Niin pitäisi, sillä ajatuksista on usein paljon enemmän hyötyä, kun ne pukee sanoiksi. Keskustelutaidot ovat myös tärkeitä, sillä ne ovat kantava voima läpi elämän. Joka tilanteessa tapaa ihmisiä, ja keskustelu vie asioita eteenpäin. Onneksi sitä opetetaankin koulussa."

On tärkeää osata keskustella erilaisten ihmisten kanssa

"Siitä on hyötyä. Erilaisten ihmisten tunteminen ja tapaaminen avartavat. Siksi heidän kanssaan on hyvä osata keskustella."

Omaa kantaa on vaikea puolustaa, jos ei uskalla olla eri mieltä toisten kanssa.

"Jos ei uskalla olla eri mieltä, tarkoittaa se että pitää esittää olevansa samaa mieltä. Tällöin oma kanta jää puolustamatta."

Vaikeneminen on kultaa, puhuminen hopeaa.

"Riippuu tilanteesta. Jos johonkin haluaa muutosta, on asiasta puhuttava. Mikäli eri mieltä oleminen aiheuttaisi liikaa ongelmia tai on väsynyt eikä jaksa väitellä tai asia on ihan sama, silloin vaikeneminen voi olla kultaa. Yleensä kyllä puhuminen on kultaa. Asiaan on parempi vaikuttaa silloin kun voi, eikä harmitella jälkikäteen, ettei avannut suutaan ajoissa."

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.