null Väitellään: Ei muistiinsa voi vaikuttaa, Eveliina Ruth!

Väitellään: Ei muistiinsa voi vaikuttaa, Eveliina Ruth!

Muistiohjaaja Eveliina Ruth suosittelee jumppaa aivoille ja keholle.

Hajamielisyys ja unohtelu ovat piirteitä, joille ei voi mitään.

– Jotkut ovat luonnostaan hajamielisiä ja unohtelevat asioita. Kyse on eroista tarkkaavaisuudessa. Jotkut myös kiinnittävät enemmän huomiota yksityiskohtiin kuin toiset. Jos asia kiinnostaa ja on tärkeä, se jää paremmin mieleen.

Muistiinsa ei voi vaikuttaa.

– Huolehtimalla terveydestään muistiin voi vaikuttaa. Aivoille on tarjottava lepoa ja haasteita sopivassa suhteessa. Stressittömyys ja riittävä uni ovat hyväksi. Ravinto, joka on hyväksi sydämelle, on hyväksi myös aivoille.

– Lisää haasteita aivoille voi saada vaikka uudesta harrastuksesta kuten suunnistuksesta, tanssista tai kielten opiskelusta.

Kaikkien muisti heikentyy ikääntyessä.

– Kyllä, muistitoiminnat hidastuvat, mikä näkyy tilanteissa, joissa pitää muistaa nopeasti. Ikääntyminen ei kuitenkaan vaikuta uuden oppimiseen. Uutta voi oppia, mutta se vaatii enemmän mieleenpainamista ja keskittymistä. Opitut tiedot eivät myöskään katoa, kun ikää tulee.

Muistisairaudet ovat perinnöllisiä.

– Puhtaasti perinnöllisiä muistisairauksia on vähän ja sellainen alkaa yleensä jo suhteellisen nuorella iällä. Lisäksi on olemassa geneettisiä tekijöitä, jotka lisäävät riskiä sairastua muistisairauteen. Riskiä sairastua voi kuitenkin pienentää elintavoilla.

Kalan syöminen tekee hyvää muistille.

– Niin tekee. Kalassa on omega-3-rasvahappoja, jotka suojaavat ikääntymiseen liittyviltä muutoksilta. Suosittelemme kalan syömistä kaksi kertaa viikossa.

Liikunta parantaa muistia.

– Liikunta vilkastuttaa verenkiertoa ja tehostaa aivosolujen välisiä yhteyksiä. Liikunta aktivoi aivoja samalla tavalla kuin sudokujen ja ristikoiden täyttäminen. Liikkumalla voi myös vaikuttaa muistisairauksien riskitekijöihin kuten korkeaan kolesteroliin, ylipainoon ja korkeaan verenpaineeseen.

Muisti on aina valikoiva.

– Osittain totta. Tarkkaavaisuus ja motivaatio vaikuttavat siihen, mikä jää mieleen. Jos tarkkaavaisuuttaan joutuu jakamaan useamman asian kesken, muistijäljen muodostuminen on heikompaa. Muistot ovat aina myös ihmisen omaa tulkintaa. Siksi ihmiset muistavat saman tilanteen eri tavoin.

Asioiden muistiin tallentamista voi harjoitella.

– Kyllä, esimerkiksi muistisääntöjen avulla. Nimiä voi opetella muistamaan vaikkapa liittämällä nimen johonkin kyseessä olevassa ihmisen piirteeseen.


Eveliina Ruth kertoo muistin huoltamisesta ke 15.5. klo 15.30 Tikkurilan Olotila-kahvilassa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.