Kuva: Paula Lehto
Väitellään: Ihastuminen voi viedä yöunet, Emilia Vuorisalmi!
Lääkäri Emilia Vuorisalmi tietää, että rakkaus tuntuu koko kehossa.
Kehomme tietää, että olemme ihastuneita, ennen kuin mieli ehtii tajuta koko asiaa.
– Useimmiten käy juuri näin. Vatsanpohjassa saattaa tuntua jo ennen kuin tajuaa olevansa ihastunut. Kommunikoinnistamme yli puolet koostuu eleistä. On todettu, että miehen läsnäolo voi saada naisen ihon hehkumaan ja että pupillit laajenevat, kun olemme kiinnostuneita jostakusta. Siksi ravintoloissa suositaan kynttilänvaloa, sillä se suurentaa pupillit.
On normaalia, että ihastuminen tuntuu vatsassa ja polvissa ja vie yöunet.
– Kyllä. Tahdosta riippumaton sympaattinen hermosto aktivoituu rakastumisen huumavaiheessa, jolloin myös suolistomme reagoi. Suolisto on ikään kuin toiset aivot ja sisältää valtavan määrän hermosoluja ja välittäjäaineita. Ihastuminen lisää myös noradredaliinin vapautumista ja nostaa stressihormonitasoja, jolloin vireystila nousee. Ei siis ole ihme, jos yöunet menevät.
Jos ensitreffeillä ei tunnu perhosia vatsanpohjassa, kannattaa unohtaa koko tyyppi.
– Ei kannata. Nykyään halutaan kaikkea nopeasti, myös sitä täydellistä rakkautta. Rakkaus voi kuitenkin syntyä monella tavalla. Joskus se alkaa ystävyydestä, jolloin intohimo ja perhoset voivat tulla myöhemmin. Myös se on hyvä merkki, jos jonkun kanssa on aluksi vain tosi turvallinen olo. Joskus voimme tuntea intohimoa myös aivan väärää ihmistä kohtaan.
Ihastumisen fyysiset vaikutukset eivät ole enää niin vahvoja vanhemmalla iällä.
– Ei pidä paikkaansa. Mitään ikärajaa ei ole. Vanhemmallakin iällä voi mennä toisesta ihmisestä ihan sekaisin.
Rakastuneelle ei kannata puhua järkeä, sillä tunteet ja hormonit ovat sumentaneet järjen.
– Tavallaan tuo on totta. Rakastuminen muistuttaa addiktiota. Narkomaanillekin harvoin toimii kehotus, että voisitko lopettaa tuon huumeidenkäytön. Rakastuneelle voi toki yrittää puhua järkeä, mutta se ei välttämättä tuota tulosta. Rakastuneella etuaivokuoren toiminta on puutteellista ja hänen looginen ajattelukykynsä on häiriintynyt.
Hyvän hygienian ja hajusteiden aikakaudella emme enää valitse kumppania tuoksun perusteella.
– Meistä todennäköisesti erittyy koko ajan informaatiota välittäviä feromoneja, vaikka kuinka pitäisimme huolta hygieniasta. Hikoilu lisää feromonien erittymistä, ja niiden avulla viestitämme myös hormonikierron eri vaiheista. Mies saattaa esimerkiksi aistia naisen ovulaation.
Sydänsurut voivat oikeasti satuttaa.
– Kyllä. Jos magneettikuvia katsoo, fyysinen ja henkinen kipu näyttävät aivoissa pitkälti samalta. Petetyksi tulemisen kokemus voi saada ihmisen esimerkiksi oksentamaan ja avioeroa läpikäyvä saattaa herkistyä eri kiputiloille. Kriisitilanteet vaikuttavat myös stressitasoon, joka puolestaan aiheuttaa sen, että tulehdusriski nousee ja univaikeudet voivat lisääntyä.
Pitkään yhdessä olleet onnelliset parit tunnistaa siitä, että he suutelevat paljon.
– Kyllä, suuteleminen on tärkeää ja tutkimusten mukaan onnelliset parit suutelevat enemmän kuin muut. Mutta kumpi tuossa suutelemisen ja onnellisuuden yhtälössä on muna ja kumpi kana, sitä on vaikea sanoa. Joka tapauksessa suuteleminen on terveellistä. Se vapauttaa hyvänolon hormoneja, laskee stressitasoja ja lisää kiintymyksen tunnetta.
Emilia Vuorisalmi: Sekaisin LOVEsta. Otava 2015.
Jaa tämä artikkeli: