Väitellään: Kirkkovaltuustossa nukahtaa, Sakari Rokkanen!

Väitellään: Kirkkovaltuustossa nukahtaa, Sakari Rokkanen!

Yhteisen kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Sakari Rokkanen (kok) vaikuttaa myös Rekolan seurakuntaneuvostossa ja kunnallispolitiikassa.

Kirkon luottamushenkilöksi on vaikea päästä.

– Ei pidä paikkaansa. Sen se vaatii, että miettii, millaisen kirkon ja seurakunnan haluaa. Seurakuntavaalien äänestysprosentti on valitettavasti ollut niin matala, ettei läpipääsy ole hirvittävän hankalaa. Laitoin ehdolla ollessani Facebookiin vaalisivun. Tykkääjien määrä oli lopulta suurin piirtein sama kuin minua äänestäneiden määrä.

Luottamushenkilön on oltava aktiivinen seurakuntalainen.

– Kyllä, mutta se ei tarkoita sitä, että pitää olla mukana kaikessa ja istua jumalanpalveluksessa etupenkissä. Se voi olla myös sitä, että tuntee lapsityötä jos oma lapsi on päiväkerhossa, tai sitä, että on ollut isoskoulutuksessa. Joku kontakti kirkkoon olisi hyvä olla.

Ei yksi ihminen voi vaikuttaa asioihin kotiseurakunnassaan.

– Väärin. Jos on aktiivinen ja paneutuu asioihin, pystyy vaikuttamaan.

Päästäkseen läpi seurakuntavaaleissa pitää olla jonkun puolueen jäsen.

– Ei tarvitse. Tärkeintä on löytää oma viiteryhmänsä, jonka ehdokkaaksi voi ryhtyä. Kokonaan uusi ryhmäkin on helppo laittaa pystyyn yhdessä muiden ehdokkaaksi haluavien kanssa.

Kirkon luottamushenkilöinä on vain eläkeläisiä.

– Enimmäkseen totta. Verrattuna muihin luottamuselimiin, kirkollisessa päätöksenteossa on enemmän vanhempia ihmisiä. Vantaalla ikähaitari on kuitenkin laaja. Viime vaaleissa meni myös paljon nuoria läpi.

Kokoukset ja niihin valmistautuminen vievät paljon aikaa.

– Joskus vievät, mutta yleensä asiat ovat hyvin valmisteltuja ja valtuustoinfossa saa tarvittavat tiedot.

Kirkkovaltuuston tai seurakuntaneuvoston kokouksessa on vaikea pysyä hereillä.

– Ei ole. Pääsääntöisesti asiat ovat mielenkiintoisia.

Kirkon luottamushenkilönä joutuu tekemään vaikeita päätöksiä.

– Kyllä. Esimerkiksi Vaaralan kirkon myynti oli vaikea päätös, samoin Päiväkummun seurakuntatalosta luopuminen. Kirkon varat vähenevät, joten kipeitä päätöksiä on pakko tehdä.

Kirkon luottamushenkilönä oleminen on samanlaista kuin kunnanvaltuuston jäsenenä oleminen.

– Sanoisin, että ei. Kaupungin päätöksenteossa korostuu politiikka. Valmistelukoneisto, resurssit ja budjetit ovat eri luokkaa kuin seurakunnissa.

Luottamushenkilönä toimiminen on opettavaista.

– Kyllä. Tässä oppii monenlaista, koska päätettävät asiat ovat niin erilaisia, on esimerkiksi talous- ja kiinteistöasioita. Luottamushenkilönä oleminen kasvattaa myös vastuullisuutta ja ihmissuhdetaitoja. Nuorille, joita vaikuttaminen kiinnostaa, se on hyvä keino päästä alkuun.

Jaa tämä artikkeli: