null Väitellään: Omaishoitajaksi ryhtyminen on helppoa, Lea Lindqvist!

Väitellään: Omaishoitajaksi ryhtyminen on helppoa, Lea Lindqvist!

Lea Lindqvist työskentelee projektivastaavana Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry POLLIssa.

Kaikki omaishoitajat ovat iäkkään ihmisen iäkkäitä puolisoita.

– Ei pidä paikkaansa. Noin puolet omaishoitajista on esimerkiksi vammaisen lapsen vanhempia tai vanhemmistaan huolehtivia tyttäriä ja poikia. Työssä käyvien omaishoitajien osuus kasvaa.

Omaishoitaja asuu aina sen läheisen kanssa, josta huolehtii.

– Ei välttämättä. Jos kyse on puolisoaan tai vammaista lastaan hoitavasta, näin usein on. Niin sanottu etäomaishoitajuus on yleistynyt, jolloin omainen hoitaa toisella paikkakunnalla asuvaa.

Työssäkäyvän omaishoitajan työ kärsii.

– Se on yksilöllistä. Monet kokevat, että työssäkäynti on henkireikä. Esimerkiksi muistisairasta hoitavan mielessä voi kuitenkin olla huoli läheisestä työpäivänkin aikana. Silloin taustalla pitäisi olla vahva tuki- ja palveluverkosto.

Omaishoitajaksi ryhtyminen on helppoa.

– Ei ole. Harva edes tiedostaa olevansa omaishoitaja, eikä kunnan myöntämä tuki ole itsestäänselvyys. Pitää tehdä hakemus lääkärintodistuksineen ja omaishoidon tuki tekee kotikäynnin.

Kunnat tukevat omaishoitajia monin tavoin.

– Kunnat tukevat hyvin eri tavoin. Jopa Helsingin ja Vantaan välillä on eroja. Vantaalla on kolmiportainen tukijärjestelmä, Helsingissä neliportainen.

– On ollut pohdintaa siitä, että omaishoidon tuki pitäisi siirtää Kelalle, jolloin tuen saanti ei riippuisi asuinpaikasta. Omaishoidon tukeminen toisi säästöjä, sillä se on huomattavasti halvempaa kuin laitoshoito.

Omaishoidon tuella ei elä.

– Ei sillä elä. Verojen jälkeen omaishoidontuki on noin 250–550 euroa kuukaudessa. Omaishoitajat sanovat, että tuella on lähinnä henkinen merkitys.

On tärkeää etsiä vertaistukea.

– Kyllä, ehdottomasti. Yhdistyksemme tekee yhteistyötä Vantaan kaupungin kanssa ja meillä on ryhmiä Myyrinkodissa, Simonkodissa ja Vapaaehtoistalo Violassa. Tärkeimmäksi teemaksi ryhmissä on noussut omaishoitajan jaksaminen ja hyvinvointi.

Omaistaan hoitavan pitää unohtaa omat harrastukset.

– Ei missään nimessä! On tärkeää, että muistaa huolehtia myös itsestään.

Omaishoitaja palaa helposti loppuun.

– Niin voi käydä. Hälytyskellojen pitää soida, jos kokee itsensä uupuneeksi ja on vaikeuksia nukkua.

Läheisestä huolehtiminen ottaa, muttei anna.

– Osa ehkä ajattelee näin, mutta useimmat kokevat, että se on itsestään selvää ja palkitsevaa. Riippuu siitä, miten asiaan suhtautuu.


VoimaHetket-koulutus työssäkäyville omaishoitajille Myyrinkodissa tiistaisin 3.9.–24.9 klo 17. Lisätietoja ja ilmoittautumiset 20.8. mennessä Lea Lindqvist, p. 040 544 0311.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.