Väitellään: Raitis on hankala juhlavieras, Anki Sirola!
Kännikapina-projektin hankevastaava Anki Sirola uskoo, että ilo syntyy toisista ihmisistä.
Ilo ilman viinaa on teeskentelyä.
– Suomalaiset olivat pitkään hyvin raittiita, alkoholia joivat lähinnä miehet juhlissa. Silti meillä on tällaisia sananlaskuja. Useimmiten ilo tulee muista asioista kuin alkoholista kuten ystävistä tai pienestä flirtistä baarissa.
Absolutistit ovat yleensä entisiä alkoholisteja.
– Eivät nykyään. Itse asiassa yli puolet maailman asukkaista on raittiita.
Kohtuullisesta alkoholinkäytöstä ei ole mitään haittaa.
– Mikä on kohtuullista? Valtaosa suurkuluttajista pitää alkoholinkäyttöään kohtuullisena. Kohtuullisuus on määritelty esimerkiksi niin, että naisilla se on 16 annosta viikossa tai 5 kerralla ja miehillä 24 annosta viikossa tai 7 kerralla. Nuo rajat ovat kuitenkin niitä, joiden ylittyessä juomiseen pitää puuttua terveydenhuollossa.
Nuorissa on yhä enemmän raittiita.
– Raittiiden nuorten määrä lisääntyy, mutta se ei tarkoita sitä, että voisi nostaa kädet pystyyn. Samaan aikaan 15–29-vuotiailla suurkulutuskerrat eli rankka kännääminen on lisääntynyt. 14-vuotiaista raittiita on yli 60 prosenttia, 16-vuotiaista enää 25 prosenttia. Ei sen niin pitäisi olla, eiväthän he saisi vielä juoda.
Raitis on hankala juhlavieras.
– Kumpi on oikeastaan hankalampi vieras: se, joka juo liikaa vai se, joka ei juo lainkaan? Muutkin kuin absolutistit juovat mielellään välillä alkoholittomia juomia.
Alkoholista luopuminen vaatii yleensä uskoontulon kaltaista käännettä elämässä.
– Ei välttämättä, varsinkaan jos ei ole alkoholisti. Moni huomaa tipatonta viettäessään, että voisi elää ilman alkoholia. Alkoholista luopuminen on mainettaan helpompaa.
Suomalaiset juovat usein vain siksi, että haluavat kuulua joukkoon.
– Kun on tutkittu juomisen syitä, on saatu monenlaisia vastauksia. 75 prosenttia alkoholista juodaan nykyään kotona. Siihen ei vaikuta sosiaalinen paine, korkeintaan puoliso.
Suomalainen alkoholipolitiikka on epäonnistunutta.
– Usein ajatellaan, että Suomessa kaikki on kielletty. Todellisuudessa viimeiset 50 vuotta on menty liberaalimpaan suuntaan, ja alkoholin kulutus on noussut. Huoltoasemalta saa nykyään todennäköisemmin alkoholia kuin huoltoa. Alkoholinkulutukseen vaikuttavat saatavuus, hinta ja mainonta.
Alkoholimyynnin vapauttaminen tekisi juomatavoistamme eurooppalaisempia.
– Ei todellakaan. Jos monopoli purettaisiin, saatavuus ja sen myötä kulutus ja haitat lisääntyisivät ja alkoholin hinta–laatu-suhde heikkenisi.
On jokaisen oma asia, miten käyttää alkoholia.
– Ei ole. On alettu puhua passiivisesta juomisesta, koska alkoholinkäyttö vaikuttaa myös toisiin. Humala on aina tietoinen riski, jonka otat.
Jaa tämä artikkeli: