null Väitellään: Riparilla on tylsää, Antti Siukonen!

"Tiesitkö, että monet kastetaan rippikoulun aikana?" kysyy pastori Antti Siukonen. Kuva: Maija Saari

Hyvä elämä

Väitellään: Riparilla on tylsää, Antti Siukonen!

"Rippikoulu on suuri matka itseen ja Jumalaan", sanoo Antti Siukonen.

Ripari kestää viikon ja se on sitten siinä. Vai mitä, Espoon seurakuntayhtymän kasvatustyön pastori Antti Siukonen?

"Rippikoulu jaksottuu vähintään puolen vuoden pituiselle jaksolle. Alkutapaamisen ja konfirmaation väliin mahtuu monia tapaamisia leirin tai muun intensiivijakson lisäksi. Niiden tarkoitus on tutustuttaa ryhmää toinen toisiinsa ja seurakuntaan. Konfirmaatiossa saat tunnustaa uskosi, käyt ehtoollisella, seurakunta rukoilee puolestasi ja sinut siunataan elämän matkalle. Rippikoulun lopussa useimmat jäävät vielä toivomaan lisää!"

Rippikouluun pitää mennä 15-vuotiaana.

"Tavallisesti rippikoulu käydään sinä vuonna, kun täytetään 15 vuotta. Joskus voi olla mielekkäämpää käydä rippikoulu toisessa rytmissä, jos on vaikka aloittanut koulun vuotta aiemmin kuin tavallisesti. Tällaisessa tapauksessa kirkkoherra myöntää asiaan luvan eli kannattaa olla omaan seurakuntaan yhteydessä – asia järjestyy kyllä!"
 

Kenenkään ripari ei kaadu siihen, ettei olisi oppinut kaikkea."

 

Tahtoisin riparille, mutta vanhemmat eivät kuulu kirkkoon.

"Rippikoulun voi käydä riippumatta siitä kuuluuko itse tai kuuluvatko vanhemmat kirkkoon. Toki osallistumiseen tarvitaan huoltajan suostumus. Konfirmaatio edellyttää konfirmoitavalta kirkon jäsenyyttä. Tiesitkö, että monet kastetaan rippikoulun aikana?"

Vanhempani sanovat, että rippikoulu maksaa liikaa.

"Rippikoulumaksu on eräänlainen omavastuu moninkertaisista varsinaisista kustannuksista, jotka koostuvat leirin aikaisesta täysihoidosta ja kuljetuksista ja monenlaisista muista kiinteistä kuluista. Rippikoulujen hinnat vaihtelevat rippikoulutyypin mukaan. Espoossa leirimuotoinen rippikoulu maksaa 170 euroa, harrasterippikoulu (laskettelu, vaellus) 240 euroa ja kaupunkiripari 70 euroa.

Jos perheen taloudellinen tilanne on tiukka, rippikoulumaksuista voi anoa täyttä tai osittaista maksuvapautusta. Kenenkään rippikoulu ei saa jäädä tästä asiasta kiinni. Katso ohjeet www.espoonriparit.fi tai ole yhteydessä oman seurakunnan rippikoulupappiin."

Rippikoulussa on tylsää, pelkkää istumista.

"Rippikoulu on nykyään kovin erilaista kuin viime vuosisadalla. Nykyään aihekokonaisuudet ovat laajoja ja liittyvät kiinteästi nuoren elämäntilanteeseen. Sisällöllisten teemojen käsittelyssä korostetaan kokemuksellisuutta ja elämyksellisyyttä, käydään keskusteluja. Nykyrippikoulussa rukoillaan, leikitään, hassutellaan, itketään ja nauretaan. Rippikoulu on suuri matka itseen ja Jumalaan sekä tietty riparikavereihin."

Jos ei opi kaikkea, ei pääse läpi rippikoulusta läpi.

"Kenenkään ripari ei kaadu siihen, ettei olisi oppinut kaikkea. Rippikoulussa on joitain ulkoläksyjä, jotka ovat eräänlaisia kristityn matkaeväitä elämän varrelle – asioita jotka toistuvat jumalanpalveluksissa sekä lupauksen sanoja, joiden äärelle myöhemmässä elämässä huomaa palaavansa."

"Jos sinulla on oppimiseen liittyviä vaikeuksia tai osallistut koulussa pienryhmäopetukseen, asia on hyvä kertoa rippikouluohjaajalle, jolloin asia voidaan huomioida opetuksessa ja ulkoläksyissä. Mikäli elämää sävyttää liikunta- tai aistivamma, jokin sairaus tai muu tukea edellyttävä asia, kannattaa olla yhteydessä oman seurakunnan rippikoulupappiin ja sopia tarvittavista järjestelyistä."

Rippikoulu käydään, jotta saa naimaluvan.

"Rippikoulun suorittaminen on edellytys kirkolliselle vihkimiselle eli ”kirkkohäille”. Huomattavan paljon on vettä virrannut Espoonjoessa siitä kun rippikoulun suorittaminen oli edellytys naimisiin pääsemiselle!"

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.