null Väitellään: Rumat tunteet eivät kuulu ystävyyteen, Anna Rotkirch!

Väitellään: Rumat tunteet eivät kuulu ystävyyteen, Anna Rotkirch!

Väestöliiton tutkimusjohtaja Anna Rotkirch tietää, että ystävältä odotetaan samankaltaisuutta.

Vanhat ystävät ovat kultaa ja uudet vain hopeaa.

Näin on. Jos on tuntenut ihmisen pitkään, se tuo suhteeseen ainutlaatuista luottamusta ja syvyyttä. Toisaalta en vähättelisi hopeaa. Oma korumakuni suosii välillä hopeaa, välillä kultaa, ja ehkä sama pätee ystäviin: esimerkiksi muuton jälkeen uudet ystävät voivat olla hyvinkin tärkeitä.

Ystävän kanssa ei tule ikinä riitoja.

Tuleehan niitä! Mutta riita ystävän kanssa voi johtaa ystävyyden loppumiseen. Ystävyys – etenkään naisten ystävyys – ei helposti kestä syviä ristiriitoja tai tunnetta siitä, että on tullut petetyksi. Koska ystävänsä voi valita, toisin kuin sukulaisensa, heitä on myös helpompi sulkea pois lähipiiristään.

Mies ja nainen eivät voi olla vain ystäviä, sillä heidän välillään on aina seksuaalinen jännite, jos ei molempien, niin toisen puolelta ainakin.

Väärin. Voihan sitä paitsi seksuaalinen jännite esiintyä myös samaa sukupuolta olevien välillä. Toisaalta on totta, että heteromiehet aistivat herkemmin seksuaalista jännitettä suhteessa, joka naisen kannalta onkin vain ystävyyttä.

Ystävyys ei katoa, vaikka jossain elämänvaiheessa ollaan vähemmän tekemisissä.

Päinvastoin, se katoaa aika helposti. Läheinen ystävyys vaatii tapaamisia ja yhdessäoloa, muuten se kuihtuu pois. Pitkän ystävyyden voi toki elvyttää.

 

"Jos on tuntenut ihmisen pitkään, se tuo suhteeseen ainutlaatuista luottamusta ja syvyyttä."

 

Jos tuntee mustasukkaisuutta tai kateutta ystävyyssuhteessa, kyseessä ei ole aito ystävyys.

Kaikkiin ihmissuhteisiin kuuluu jännitteitä ja rumia tunteita. Koska ystäviltä odotetaan samankaltaisuutta, syntyy ongelma, jos toisella menee paljon paremmin kuin toisella tai jos kilpaillaan samasta ihastuksen kohteesta.

Myös lastensaanti voi luoda vakavia säröjä, jos molemmat haluaisivat vanhemmaksi, mutta vain toinen saa lapsen. Tutkimuksissa on havaittu, että naisten tiiviit ystävyydet sietävät menestymiseen liittyviä eroja huonommin kuin miesten.

Työkaveri ystävänä on vaaraksi työyhteisölle.

Ei missään tapauksessa! Hyvät suhteet työpaikalla lisäävät intoa työhön. Vaarana on kuitenkin esimiehen ja alaisen väliset läheiset suhteet, jos ne johtavat muiden työntekijöiden epäoikeudenmukaiseen kohteluun.

Miehillä on usein ystäväporukoita, mutta naisten ystävyyssuhteeseen mahtuu vain kaksi naista.

Tätä väitettä tutkin parhaillaan. Naisilla on useammin hyvin tiiviitä ystävyyksiä muutamaan naiseen. Mutta kyllä myös naisten porukat toimivat! Ne vain näyttäisivät vaativan enemmän panostusta ja ylläpitoa, koska jokainen osapuoli kiinnittää enemmän huomiota porukan sisäisiin suhteisiin.

Ystävyys kestää paremmin kuin parisuhde.

Ystävyys- ja parisuhde ovat niin erilaisia, että tähän kysymykseen on hankala vastata. Sanotaan, että ystävä on ”vain” ystävä. Sanonta kielii parisuhteen erityisestä merkityksestä. Parisuhteessa jaetaan kukkaro ja sänky ja sen lisäksi usein vielä lastenhoito.

Ystävillä on enemmän liikkumatilaa, koska heiltä vaaditaan vähemmän. Parisuhteissa puolestaan siedetään enemmän, sillä suhteen loppu on dramaattisempi asia.

Jaa tämä artikkeli: