null Väitellään: Rutiinit ovat luovuuden vihollinen, Juha T. Hakala!

Väitellään: Rutiinit ovat luovuuden vihollinen, Juha T. Hakala!

Kasvatustieteen professori, filosofi ja Luova laiskuus -kirjan kirjoittaja kannustaa pitämään taukoja.

Ihminen joko on luova tai sitten ei. Siihen ei voi vaikuttaa.

– Väärin. Meissä kaikissa on luovuutta ja sitä voi kehittää kuten muitakin taitoja.

Kuvataiteilijan tai kirjailijan on oltava luova, sähkömies tai lähihoitaja pärjää ilmankin.

– Taiteilijat joutuvat synnyttämään uutta ja omaleimaista. Sähkömies joutuu turvautumaan tuttuihin käytäntöihin. Eihän siitä mitään tulisi, jos sähkömies päättäisikin tehdä suurjännitemuuntajassa muutaman luovan kytkennän. Oman työn kehittämiseen liittyy kuitenkin aina kekseliäisyyttä. Sähkömies voi olla hyvinkin luova miettiessään, kuinka rahtaa tarvitsemansa asennusvälineistön pylvään nokkaan.

Innovatiivisuus vaatii joutilasta aikaa.

– Luovat ideat eivät synny stressaantuneissa aivoissa. Tarvitaan aikaa ja tuumailua, jopa laiskottelua. Erimittaiset tauot tekevät hyvää.

Laiskottelu on aliarvostettua.

– Meissä on syvässä ajatus, että pitäisi olla jatkuvassa liikkeessä. Kiitolaukka on kuitenkin kohtalokasta. Ellei ole laiskaa aikaa, ajatukset eivät pääse liitelemään. Kun oppii pysähtymään, näkee ympäristön uudella tavalla.

Rutiinit ovat luovuuden vihollinen.

– Rutiinit tuovat vaikkapa lapsille turvaa, mutta ne ovat kohtalokkaita luovuudelle. Olisi tärkeää virkistää päätään tekemällä joskus arkipäiväisiä asioita toisin. Voi esimerkiksi kävellä töihin uutta reittiä tai tilata lounaan ruotsiksi.

Luovat ihmiset ovat ärsyttäviä ja heidän on vaikea noudattaa yhteisiä pelisääntöjä.

– Oikein. Usein luova ihminen on se työyhteisön veneenkeikuttaja ja jopa ärsyttävä. Totta kuitenkin on, että jos me kaikki olisimme aina yksimielisiä kaikesta, urautuisimme emmekä loisi uutta. Esimerkiksi hyvin menestyneissä yrityksissä on huomattu, että kaikkein luovimmat työryhmät koostuvat yleensä erilaisista ihmisistä.

Ankarat olot, esimerkiksi köyhyys, tekevät ihmisistä kekseliäitä.

– Oikein ja väärin. Jotta voisimme keskittyä uusiin ajatuksiin, meillä ei saisi olla nälkä tai jano, emmekä saisi olla kylmissämme. Toisaalta tiedetään, että yhteiskunnalliset kriisit ovat saattaneet synnyttää harppauksia uuteen.

Työelämässä pitää antaa kaikkensa, koko ajan.

– Valitettavasti se tuntuu olevan useamman kohdalla totta, mutta luovuuden kannalta se on kohtalokasta. Jatkuva kiihdytys tuhoaa luovuuden, samoin epävarmuus.

Hyvät ideat syntyvät todennäköisemmin yhdessä kuin yksinäisyydessä.

– Vaikka idean voi toki saada yksinäisyydessä, luovuus suosii sosiaalista pörinää. Ongelmiensa kanssa ei pitäisi jäädä yksin. Kun kysyy apua, voi saada opastusta yllättävältäkin suunnalta.

Yksi hyvä idea vaatii yhdeksän huonoa.

– Oikein. Kun synnytät nopeasti 73 kehnoa ideaa, sattuu joukkoon yksi tai kaksi todella luovaakin.
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.