null Väitellään: Sananparsissa piilee viisauksia, Outi Lauhakangas!

Väitellään: Sananparsissa piilee viisauksia, Outi Lauhakangas!

Tutkija ja tietokirjailija Outi Lauhakangas on koonnut suomalaisia sananparsia Parempi pyy -kirjaan.

Sananparret kertovat suomalaisesta kansanluonteesta.

– Mikä on suomalaista? Sananparret ovat enemmänkin muokanneet käsitystämme suomalaisuudesta ja pönkittäneet sitä. Yleistävät sanonnat ja kaskut kuuluvat samaan sarjaan.

– Toisaalta esimerkiksi sisukkuudesta kertovia juttuja on muillakin kansoilla ja ”pitää takoa kun rauta on kuumaa” -sananlaskun idea löytyy eri puolilta maailmaa.

Sananparsissa piilee suuria elämänviisauksia.

– Sananlaskuista monet ovat kasvattavia, ja niillä on ollut oma arvonsa kulttuurin siirtämisessä. Esimerkiksi maatalouteen ja luontoon liittyvää tietoa on ollut hyvä siirtää sukupolvelta toiselle sananlaskuilla.

Uudet sananparret syntyvät mainostoimistoissa.

– Sanoisin, että eivät synny, vaan usein mainoksissa on kyse vanhojen sananparsien soveltamisesta. Mainostoimistoissa on taitavia kielen käyttäjiä.

Sananparret ovat elinvoimaisempia muualla kuin pääkaupunkiseudulla.

– Siinä voi olla perää. Murteelliset sananparret ovat voimallisia ja sananparsia käytetään paikallisen identiteetin rakentamiseen.

Alueelliset erot kuuluvat sananparsissa.

– Itä- ja Länsi-Suomessa suositaan erilaista kielenkäyttöä, mutta sananparsien avulla on vaikea todistaa jokin ajattelutapa puhtaasti itäiseksi tai läntiseksi.

Vanhat sananparret eivät avaudu nykyihmisille. Kukaan ei ymmärrä, mitä tarkoittaa esimerkiksi ”parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla”.

– Eivät avaudukaan, mutta ei kaikkea tarvitse aivan sana sanalta ymmärtääkään. Usein hyvä rytmi on sananparsissa tärkeämpi kuin itse sanat. Monet sananparret ovat syntyneet maatalouskulttuurissa. Sananlaskusta ”vakka kantensa valitsee” voi hyvin oppia sanan ”vakka” tietämättä, miltä se näyttää.

– Minullekin selvisi vasta aika myöhään, että pivo tarkoittaa nyrkissä olevaa kättä. Kuviteltu pivo riitti kuitenkin sananlaskun ymmärtämiseen.

Sananparret pelastavat hiljaisilta hetkiltä.

– Niin pelastavat. Se on yksi niiden tehtävistä.

Jos käyttää paljon sananparsia, saa rasittavan ihmisen maineen.

– Varmasti voi saadakin. Toisaalta esimerkiksi isovanhempien toistelemat sananparret saattavat lapsena ja nuorena ärsyttää, mutta nousta myöhemmin uuteen arvoon.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.