null Väitellään: Some kuuluu vain nuorille, nettipoliisi Marko Forss!

Kuva: Sirpa Päivinen

Kuva: Sirpa Päivinen

Hyvä elämä

Väitellään: Some kuuluu vain nuorille, nettipoliisi Marko Forss!

Ylikonstaapeli, nettipoliisi Marko "Fobba" Forssia työllistävät eniten sosiaalista mediaa käyttävät aikuiset.

Somessa roikkuminen on ajanhukkaa.

– Se voi olla sitä, mutta kyllä somesta on myös hyötyä. Pysyy kärryillä kavereiden menoista ja saa tietoa itseään kiinnostavista asioista. Oleellista ei ole esimerkiksi lasten kohdalla enää se, kuinka paljon heillä on "ruutuaikaa", vaan se, miten he tuon ruutuajan käyttävät.

Kuka tahansa voi kehua olevansa bloggaaja – ei sillä ole niin väliä, osaako kirjoittaa.

– En nyt tiedä, onko itsensä bloggaajaksi kutsuminen mikään sulka hattuun, mutta toki jokainen voi kutsua itseään bloggaajaksi, jos sellaista kirjoittaa. Harvemmin blogit kuitenkaan elävät kauaa, jos niiden sisältö ei kiinnosta lukijoita.

Wikipediaa kannattaa käyttää tiedonlähteenä.

– Kyllä kannattaa, mutta siihen pitää suhtautua samalla varauksella kuin muihinkin sisältöihin netissä. Tieteellisten tekstien lähteistäminen on toki asia erikseen, mutta kyllä Wikipediasta löytyy paljon perustietoa erilaisista asioista ja ilmiöistä.

– Mitä tulee Wikipedian uskottavuuteen, on se mielestäni samalla tasolla perinteisen median kanssa. Myös siellä on usein pieniä tai suurempiakin virheitä, joita ei kaikkia todellakaan korjata jälkeenpäin. Wikipedian osalta vertaisarvioinnin voidaan todeta toimivan melko tehokkaasti

Selkeyttä kaipaava ihminen ei pärjää sosiaalisen median kiemuroissa.

– Sehän riippuu ihan siitä, millaisissa kiemuroissa pyörii. Somea kun voi käyttää melko rajatustikin.

Kaikesta siitä, mitä teemme internetissä, jää jälki.

– Toki siitä jää jälki, mutta oleellisempi kysymys on se, kuka niitä jälkiä voi käsitellä ja mihin kaikkialle tieto on tallennettu. Nykypäivänä tuntuu siltä, että monikansallisilla yhtiöillä on yksityisiä tietojamme vähintään yhtä paljon kuin valtioilla.

– Suomessa viranomaisten toimintaan luotetaan ja toiminta on säännelty tarkasti lailla. Monikansallisten yhtiöiden osalta tilanne on erilainen. Yleensä normaalit nettiin kirjoitetut viestit ja kuvat eivät herätä kiinnostusta. Jotkut huomiota herättävät kirjoitukset ja kuvat voivat kuitenkin alkaa elää omaa elämäänsä.
 

Aikuiset jäykistivät netin, jolloin tahalliset väärinymmärtämiset lisääntyivät.
 

– Toisaalta on äärimmäisen harvinaista, että esimerkiksi leviämään lähtenyt alastonkuva tulisi esille uudestaan, kun taas erilaiset meemikuvat voivat nousta esille useita kertoja uudestaan. Meemillä yleensä tarkoitetaan laajalle levinnyttä muokattua kuvaa.

Sosiaalinen media kuuluu pääsääntöisesti vain nuorille.

– Näin oli ennen, ja voin sanoa, että silloin some oli vielä huomattavasti rauhallisempi paikka kuin nyt. Aikuiset tavallaan jäykistivät netin, jolloin tahalliset väärinymmärtämiset ja erilaiset sekoilut lisääntyivät. Samalla myös käyttäjämäärät lisääntyvät.

– Somen osalta ei siis todellakaan pidä noudattaa neuvoa "käyttäydy kuin aikuinen". Nettipoliisia eniten työllistävät juuri aikuiset.

Ihminen, jota ei kiinnosta netin yhteisöpalvelut, on tosi juntti.

– Kyllä siellä yhteisöpalveluissa pyörii myös juntteja. Somepalveluissa se junttius vaan tulee yleensä helpommin esille.

Netiketti, eli netin käyttäytymisohjeet, on kuin kultainen sääntö: kohtele muita niin kuin toivot itseäsi kohdeltavan.

– Tämä on ihan toimiva tiivistys, joka tosin tuntuu unohtuvan melko usein.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.