null Väitellään: Suomalaiskodit ovat tylsiä, Heidi Paavilainen!

Kuva: Paula Lehto

Kuva: Paula Lehto

Hyvä elämä

Väitellään: Suomalaiskodit ovat tylsiä, Heidi Paavilainen!

Arki sanelee kodin ilmeen, kertoo yliopisto-opettaja Heidi Paavilainen Aalto-yliopistosta.

Väite: Kodeissa on liian paljon tavaraa ja liian vähän tilaa.

– Ei kai siihen ole mitään mittaria, mikä on paljon tavaraa, mutta asukkaat itse kokevat tai ainakin helposti sanovat, että tavaraa on liikaa. Materialistisuutta yleensä hiukan hävetään ja ajatellaan, että olisi jollain tavalla parempi viihtyä tyhjässä tilassa.

– Tavarapaljouden tunne voi johtua myös siitä, että kodissa pyöritetään arkea: syödään, nukutaan, siivotaan ja organisoidaan perheen tekemisiä. Siinä vilskeessä, varsinkaan lapsi- ja lemmikkieläinperheissä tai jos harrastetaan paljon, tavaroita ei ehditä pitää järjestyksessä ja ne jäävät lattioille, nurkkiin ja tasoille seilaamaan.

– Sekin on totta, että arkkitehdit eivät pysty suunnittelemaan riittävästi monipuolista säilytystilaa. Esimerkiksi kengille, laukuille tai harrastusvälineille ei useinkaan ole käytännöllisiä säilytystiloja kotona.

Nainen päättää siitä, miltä kotona näyttää.

– No tämä ei kyllä pidä paikkaansa. Stereotypia sisustamista harrastavasta ja kodin ilmettä valvovasta naisesta on vanhanaikainen. Jos kodin ilmeellä on jokin päättäjä, se on ennen muuta perheen arki ja elämää koskevat valinnat eli juuri harrastukset, mielenkiinnonkohteet, lemmikin hankinta, lapset ja vaikka matkailu. Aika harva luopuu lemmikistään, jotta voitaisiin hankkia uusi sisustusmaun mukainen sohva. Onneksi.

Kodista voi päätellä paljon sen asukkaista.

– Hmm. Hammasharjat laskemalla voi arvata perheen koon tai sohvaa tutkimalla päätellä koiran värin. Mutta ikää, koulutusta ja sosiaalista asemaa en lähtisi kodin perusteella päättelemään. Joku käyttää aikaa ja rahaa kodin sisustamiseen, joku toinen mieluummin kokkaa ja matkustaa tai kokee, että elämän tärkeimmät asiat tapahtuvat kodin ulkopuolella.

Joillekin kodin sisustus on jatkuva, hitaasti etenevä ja muuntuva projekti, joka ei koskaan tule valmiiksi.

– On myös hyvin vaikea enää nykypäivänä määritellä hyvää tai huonoa makua, joten sisustuksen tyyliä tai taidokkuuttakaan analysoimalla ei pääse kovin pitkälle. Joku, jonka koti näyttää kummalliselta, saattaakin olla tyylin ja trendien edelläkävijä.

Suomalainen maku on tylsä.

– Siinä mielessä kyllä, että suomalaisilla on keskenään melko samankaltainen maku. Maun osalta suurin osa suomalaisista edustaa keskiluokkaa. Tällä hetkellä vaaleat värit ja niukahkot muodot ovat vielä muotia, mutta 1970-luvun värikylläinen sisustus ja möhkösohvat saattavat hyvinkin olla tulossa. Suomessa ylipäätään harvoin laitetaan koko koti kerralla uusiksi, joten tyylien ja muotien vaihtelu on hidasta.

Kaikissa suomalaiskodeissa on Unikko-kuosia, muumimukeja ja Aalto-jakkara.

– Ei nyt sentään. Mutta voi yleistää, että suomalaiskodeissa on vakiintuneita suomalaisten yritysten tuotteita, kuten Iittalaa, Arabiaa, Hackmannia, Marimekkoa ja Lundiaa. Usein ne tulevat kotiin lahjoina ja myös perintönä.

Koti ei ole koskaan valmis tai täydellinen.

– Näin tuntuu olevan. Joillekin kodin sisustus on jatkuva, hitaasti etenevä ja muuntuva projekti, jolloin se ei tosiaankaan tule valmiiksi, koska jo sisustaminen itsessään synnyttää uusia ideoita. Jotkut taas tavoittelevat täydellistä kotia siten, että sisustuksen kaikki osaset olisivat sellaisia, että niitä ei tarvitse enää vaihtaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.