null Väitellään: Tiedän kyllä, mitä puolisoni haluaa, Liisa Välilä!

Hyvä elämä

Väitellään: Tiedän kyllä, mitä puolisoni haluaa, Liisa Välilä!

Kataja-parisuhdekeskuksen toiminnanjohtaja Liisa Välilä kehottaa tutustumaan kumppaniin koko ajan uudelleen.

Vanhempien parisuhdemalli siirtyy automaattisesti omaan parisuhteeseen.

– Parisuhteen ja perheen mallin saamme vanhemmiltamme ja muista läheisistä ihmissuhteista. Siksi oman taustan ymmärtäminen on tärkeää.

– Jokaisen on kuitenkin itse valittava, mitä omalta parisuhteeltaan haluaa. Jos lapsuudesta saatu malli on hyvä ja rohkaiseva, sitä voi jatkaa eteenpäin. Jos malli on huono, voi tiedostaen katkaista vahingolliset ketjut, kuten rakkaudettomuuden, riitaisuuden, puhumattomuuden, läheisyyden puutteen, tunnekylmyyden, väkivallan tai päihteiden väärinkäytön.

Puolison muuttuminen on uhka parisuhteelle.

– Molemmat puolisot muuttuvat vuosien myötä. Lause ”koskaan et muuttua saa” kuvaa aniharvoin pitkää, toimivaa parisuhdetta.

– Puolison kasvamisesta ja muuttumisesta kannattaa olla kiinnostunut ja pysyä hänen kanssaan samalla kartalla. Jo kuulumisten vaihto päivittäin on tärkeää.

Oikea rakkaus riittää kaikissa tilanteissa.

– Parisuhteessa tarvitaan yhdessä laadittuja sopimuksia. Ei ole olemassa rakkauden käsikirjoitusta, jota automaattisesti toteuttaisimme. Rakkaus ei aina riitä. Sopimuksen mukainen tahto auttaa silloin, kun rakkaus on vähissä.

– Suhteessa tarvitaan keskustelua ja sopimuksia muun muassa arvoista, luottamuksesta, sitoutumisesta, työnjaosta, ristiriitojen ratkaisemisesta, lasten kasvatuksesta, rahan käytöstä ja juhlapyhien vietosta. Kun sopimukset ovat selvät, rakkaus saa kasvaa.

 

Sopimuksen mukainen tahto auttaa silloin, kun rakkaus on vähissä.

 

Miehiä ei saa pariterapiaan kuin väkisin.

– Nykyään parisuhteen hyvinvointi on tärkeää sekä miehille että naisille. Miehet motivoituvat ja innostuvat yhtälailla parisuhdekursseista ja -luennoista. Miesten yhteydenotot ovat lisääntyneet merkittävästi.

Pitkässä parisuhteessa ei tarvitse arvailla, mitä toinen haluaa tai ei halua.

– Luulo ei ole tiedon väärtti – kysy, älä arvaa. Sekä omiin että puolison toiveisiin, ajatuksiin ja tunteisiin pitää tutustua koko ajan uudelleen.

– Tutkimustulokset osoittavat, että pitkään yhdessä olleet parit luulivat tietävänsä, mitä kumppani haluaa, mutta eivät tienneetkään. Kumppanin arvostamista on se, että on kiinnostunut hänen ajatuksistaan ja toiveistaan. Kun kysyy ja kuuntelee, tulee myös itse kuulluksi.

Kestävä parisuhde perustuu järkeen. Romanttinen rakkaus on humpuukia ja ohimenevää.

– Tarvitaan sekä järkeä että tunteita. Järjellä ja tahdolla suhteen saa kestämään, mutta ilman romantiikka ja rakastetuksi tulemisen kokemusta, se ei pääse alkamaan. Toisaalta sitoutunut, onnellinen suhde antaa tilaa romantiikalle, erotiikalle, ilolle ja leikkimielisyydelle.

Eläkkeellä voi vihdoin tehdä puolison kanssa kaikkea haaveilemaansa.

– Kaikkea haaveilemaansa on tärkeää tehdä juuri nyt. Suhteen huoltamista ja siihen keskittymistä ei voi siirtää eläkevuosiin ja ajatella ”sitten kun”. Suhde vaatii jatkuvaa huoltoa. Ei voi tietää, kuinka kauan puoliso on vierellä. Jos haaveilemaansa ei ole tuonut julki aikanaan, voi ”sitku"-tilanteessa olla toiveidensa kanssa myöhässä.

Tuula Vainikainen, Liisa Välilä ja Juha Välilä: Rakastan rikastan. Polkuja parempaan parisuhteeseen. Kirjapaja 2015.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.