null Vaivaisukot palaavat rahankeruuseen

Ajankohtaista

Vaivaisukot palaavat rahankeruuseen

Uusi hyväntekeväisyyspalvelu Kotimaanapu auttaa hädänalaisia Suomessa.

Kirkkopalvelut ry lanseerasi SuomiAreenassa perjantaina 17.7. uuden hyväntekeväisyyspalvelun, Kotimaanavun. Kotimaanavun tehtävä on tukea Suomen huono-osaisia. Samalla palaavat vanhan kansan hyväntekijät eli vaivaisukot.

– Ihmiset ovat kertoneet, että he haluavat lahjoittaa rahaa kotimaan köyhien tukemiseen, mutta kanava on puuttunut, Kirkkopalvelujen keräysjohtaja Tapio Pajunen kertoo.

– Ihmiset haluavat auttaa lähellä olevia, ja tämä on vastaus toiveeseen.

Kotimaanapu ottaa helmoihinsa useita jo olemassa olevia diakoniatyön tukimuotoja. Kirkkopalvelut antaa Kotimaanavun hoitoon Suurella Sydämellä -vapaaehtoisverkoston, EU:n elintarviketuen koordinoinnin ja diakoniatyön kehittämistoiminnan. Uusi työmuoto tulee toimimaan kaikkialla Suomessa.
– Kirkolla on erinomaisesti toimiva ulkomaanapu, mutta lähiauttamiseen ei ole ollut vastaavaa, Pajunen selittää.

 

Kotimaanavun syntyyn vaikutti Pajusen mukaan osaltaan myös Seppo Simolan pääkirjoitus Kirkko ja kaupungissa 3.9.2012. Siinä Simola ehdotti kotimaan vähäosaisia tukevan avustusjärjestön perustamista.

On karu totuus, että diakonian määrärahat vähenevät, mutta avuntarve kasvaa.

Tarvetta avulle on. Kirkkopalvelujen tiedotteen mukaan Suomessa turvautuu ruoka-apuun vuosittain yli 100 000 ihmistä, ja noin 230 000 elää sosiaaliturvan varassa.

Kotimaanapu pyrkii myös tukemaan seurakuntien diakoniatyötä.

– On karu totuus, että diakonian määrärahat vähenevät, mutta avuntarve kasvaa, Tapio Pajunen toteaa.

 

Toiminnan rahoitus pyritään saamaan yksityisiltä lahjoittajilta. Siinä mukaan astuvat myös vaivaisukot. Monen vanhan kirkon edustalla seisoi puinen ukko, jonka rinnassa olevaan reikään saattoi tiputtaa rahaa diakoniatyölle. Uusia ukkoja voi löytää muualtakin kuin kirkoista.

– Vaivaisukot sijoitetaan sinne, missä ihmiset liikkuvat. Yritykset voivat esimerkiksi tiettyyn hintaan adoptoida sellaisen aulaansa. Ukossa voi olla rahankeräyslipas, tai se voi jakaa tietolappuja.

Muutama yritys on jo lähtenyt toimintaan mukaan. Yksityisille ihmisille ovat mahdollisia myös mobiili- ja kuukausilahjoitukset.

Tapio Pajusen mukaan Kotimaanavun keskeinen viesti on, että kirkko haluaa kantaa vastuunsa Suomen vähäosaisista.

– Rakkauden kaksoiskäskyssä kehotetaan rakastamaan sekä Jumalaa että lähimmäistä. Emme saa unohtaa, että lähimmäinen on yhtä tärkeä kuin suhde Jumalaan.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Vaivaistyttö polvistuu Meilahden kirkon aulaan auttaakseen muita

Ajankohtaista

Kävijät voivat sujauttaa setelin tai kolikon veistoksen sylissä olevaan kolehtilippaaseen.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.