null Valmis isäksi

Valmis isäksi

Perheeseemme syntyi elokuun alussa pieni poika. Tuota pientä ihmettä saimme pitää käsissämme pitkän ja hartaan odottelun jälkeen. Tunne oli ja on sanoinkuvaamaton. Jos emme olisi tuota pikkuista saaneet, niin adoptio ei olisi ollut mahdollinen, vaikka kaikki elämän puitteet ovat kuin luodut vauvaa varten. Olen 47 vuoden ikäinen ja kaikkien adoptio-organisaatioiden mielestä liian vanha isäksi. Isävalmiudet häviävät näiden organisaatioiden mukaan 46 vuoden kohdalla, syntymäpäivän aamuna tarkalleen.

Omasta mielestäni olen nyt valmiimpi isäksi kuin kahden vanhemman tyttäreni syntyessä. Vanhemmuus on vahvistunut ja pystyn antamaan perhe-elämässä kaikin tavoin enemmän kaikille lapsilleni.

 

Sairaalan perhehuoneessa vietetty pienokaisen ensimmäinen elinviikko osoitti, että isän hoitovalmiuksille on todella käyttöä. Valtaosa kätilöistä myös ymmärtää, että isät voivat aistia vauvan tuntoja välillä hoitohenkilökuntaakin tarkemmin ja tuoda jo ihmisen alkutaipaleelle pieniä onnen hetkiä harmistuksien sijaan. Järjestelmäkeskeisyys on kymmenessä vuodessa vähentynyt huimasti ja luonnollinen, lapsen ja vanhempien mukainen tekemisen rytmi tuntuu vallitsevan.

Alkuviikkojen jälkeen mietin jälleen termiä äitiysloma. En ole vielä nähnyt ensimmäistäkään äitiä, jonka elämä pienen vauvan kanssa muistuttaisi edes etäisesti lomaa.

Sanat ja ilmaisut kertovat siitä, miten me asiat lopulta näemme. Äitiys on raskasta ja kokonaisvaltaista työtä, vaikkakin palkitsevaa. Onko se todella vieläkin ei-työtä 2010-luvun Suomessa? Uskon, että vuosikymmenen lopulla vanhemmuutta ja varsinkin äitiyttä arvostetaan työpaikkahaastatteluissa johtamisosaamisena varusmieskokemuksia enemmän. Perheessä johdetaan keskeltä ja kaiken aikaa, ei edestä tai takaa.

 

Äitiä ja lasta katsellessa ei voi kuin hämmästellä naisen kehoa, joka on miehen vastaavaa niin paljon rikkaampi ja hedelmällisempi. Mies ei varmaan koskaan pysty täysin ymmärtämään naisen elämänkaaren kaikkia sävyjä ja syvyyttä. Rakkautta lapsi saa molemmilta vanhemmilta, mutta vauvan kiinteä suhde äitiin saa isänkin ymmärtämään, että taivaasta molemmat ovat tulleet.

Jaa tämä artikkeli: