null Vanhemmilta kiitettävä arvosana seurakuntien iltapäiväkerhoille

Noin 800 helsinkiläislasta käy kirkon iltapäiväkerhossa. Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

Noin 800 helsinkiläislasta käy kirkon iltapäiväkerhossa. Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

Vanhemmilta kiitettävä arvosana seurakuntien iltapäiväkerhoille

Helsingin seurakuntien iltapäiväkerhot keräsivät kyselyssä kehuja sekä aikuisilta että lapsilta. Myös kritiikkiä tuli uskonnollisuudesta ja ulkoilusta.

”Siellä on kavereita, hyvää välipalaa ja siellä on kiva leikkiä”, kertoo Roihuvuoren seurakunnan iltapäiväkerholainen. Lasten mukaan seurakunnan iltapäiväkerhossa parasta on hamahelmillä askartelu, keinuminen ja ohjaajat.

Myös vanhemmat arvostavat Helsingin seurakuntien iltapäiväkerhoja. Opetusviraston tekemän asiakaskyselyn mukaan vanhemmat olivat hivenen tyytyväisempiä seurakuntien kerhoihin kuin muihin järjestäjiin.

Seurakuntien kerhot saivat kyselyssä kouluarvosanaksi 8,86, kun kaikkien iltapäiväkerhojen keskiarvo oli 8,65.

Helsingin seurakuntien iltapäiväkerhoissa käy noin 800 lasta. Koko kaupungissa eri palveluntuottajat järjestävät kerhoja noin 270 toimipaikassa.

Kehuja tiloille ja ohjaajille

Vanhemmat kehuivat kirkon kerhoissa erityisesti hyvää hinta-laatusuhdetta. Ne erottuivat edukseen muiden toimijoiden kerhoista erityisesti tilojen ja ohjaajien suhteen.

Kyselyn mukaan seurakuntien sisätilat ovat hyvin toimintaan soveltuvia ja ne tarjoavat mahdollisuuden lepohetkiin. Vastaajat arvostivat iltapäiväryhmien ohjaajien ammattitaitoa ja käytöstä, joka toimii hyvänä esimerkkinä lapsille.

Seurakuntien ylläpitämät kerhot saivat hyvät arvosanat kohtuullisista asiakasmaksuista, turvallisesta ilmapiiristä ja mahdollisuudesta läksyjen tekoon.

Erään vanhemman kommentti tiivistää hyvin seurakuntien iltapäiväkerhojen vahvuudet: ”Hoitajat ovat todella mukavia. Ensimmäistä kertaa koko lapsen varhaiskasvatusaikana on sellainen henkilökunta, johon on voinut tutustua ja joka ehtii jutella jonkin verran tavattaessa.”

Uskonnon roolista myös kritiikkiä

Kirkon kerhoissa olisi myös kehitettävää. Kyselyssä esiin nousivat koulusta kerhoon siirtymisen turvattomuus ja kerhon arvomaailman ristiriita kodin elämänkatsomuksen kanssa.

Eräs kirkkoon kuulumaton perhe tuo esiin ongelman, että heidän lapsensa sijoitettiin seurakunnan kerhoon vastoin perheen toiveita.

”Vaikka alun perin halusimme ehdottomasti toiseen kerhoon juuri kirkon takia, olemme silti todella iloisia, että lapsemme on viihtynyt iltapäiväkerhossa näin hyvin ja toiminta on ollut kaikin puolin kiitettävää”, kertoo vanhempi. Hänen mielestään kirkon kerhossa sisällön pitäisi olla uskonnotonta, jos perhe ei itse saa valita kerhoa.

Myös lapsilta tuli kriittistä palautetta uskonnon roolista kerhossa. Erään lapsen mielestä ei ole kivaa, kun kerhossa puhutaan aika paljon Jumalasta ja Jeesuksesta ja että pitää tehdä ruokarukous.

Lisää liikuntaa

Keskimääräistä heikommin kirkon kerhot pärjäsivät liikunnassa. Vanhemmat olivat tyytyväisempiä muiden kerhojen ulkoilumääriin.

”Toivon, että joka päivä lapseni ulkoilisi ja liikkuisi vähintään tunnin verran iltapäiväkerhossa säästä riippumatta. Lasta ei haittaa, vaikka sää olisi aikuisen mielestä huono”, kuvailee eräs kyselyyn vastannut vanhempi.

Myös kerhojen välipalat keräsivät ristiriitaista palautetta. Osa vanhemmista kehui monipuolisia ja lasten erityisruokavaliot huomioivia välipaloja. Toisilta puolestaan tuli kritiikkiä epäterveellisitä naposteltavista.

Erään vanhemman mielestä kerhossa saa syödä välillä herkkuja, mutta harvemmin kuin nykyään. Hän ei tarjoaisi nakkisämpylöiden ja ranskalaisten perunoiden kaltaisia pikaruokia lainkaan lapsille.

Helsingin kaupungin opetusviraston iltapäivätoiminnan asiakaskysely toteutettiin helmi-maaliskuussa 2016. Kyselyyn vastasi 822 huoltajaa, joiden lapsista 131 osallistui seurakuntien kerhoihin.

Hakuaika iltapäiväkerhoihin on nyt käynnissä

Haku Helsingin kaupungin iltapäiväkerhoihin ensi lukuvuodeksi päättyy perjantaina 29.4. Hakemuksen voi tulostaa Helsingin kaupungin sivuilta ja toimittaa haluamaansa toimipaikkaan.

Iltapäiväkerhoja järjestetään myös Helsingin leikkipuistoissa. Niihin voi ilmoittautua täältä löytyvällä lomakkeella.

Myös Espoossa on haku parhaillaan käynnissä. Haku lukuvuoden 2016–2017 iltapäivätoimintaan päättyy maanantaina 2.5. Kerhoihin voi hakea joko sähköisesti Wilmassa tai paperilomakkeella.

Espoossa on mahdollista päästä seurakuntien ylläpitämiin iltapäiväkerhoihin. Tapiolan kirkon iltapäiväkerhoon ehtii vielä hakea Espoon seurakuntayhtymän sivuilta.

Vantaalla sähköinen haku on jo päättynyt, mutta toissijaiseen kouluun hakevat ehtivät vielä postittaa hakemuksensa. Paperisen hakulomakkeen voi tulostaa Vantaan kaupungin sivuilta.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: