null Vantaalaispoika pakenee Itä-Suomeen

Ansu Kivekkään nuortenkirjassa on huumoria ja hauskoja hahmoja.

Ansu Kivekkään nuortenkirjassa on huumoria ja hauskoja hahmoja.

Vantaalaispoika pakenee Itä-Suomeen

Ansu Kivekäs: Täysillä metsään. Tammi. 2010.

13-vuotiaan vantaalaisen Otson elämä on huonoilla raiteilla. Hän jää jatkuvasti kiinni erilaisista kolttosista ja näpistelyistä ja hänen äitinsä Taija notkuu illat karaokebaarissa uuden miesystävänsä kanssa. Otso pelkää jo huostaanottoa ja niinpä hän päättää jättää kodin ja Vantaan ja paeta junalla Itä-Suomen metsiin elämään omin neuvoin.

Samaan junaan sattuvat edellisestä Ansu Kivekkään romaanista Päin Porkkalaa tuttu pikkurikollinen Jukkis Janatuinen, hänen koiransa Tipsu sekä Venäjältä karkumatkalla oleva nuori Mikko Reponen. He kaikki päätyvät lähelle itärajaa.

Sielläkin asuu erikoislaatuisia henkilöitä, kuten bensa-asemaa pitävä vanha surkuhupaisa prätkäjengiläinen Hyrkkänen ja eläkkeelle jäänyt poliisi Taisto Toivola, joka kaipaa pitkästä aikaa kunnon toimintaa.

Hauskaa Täysillä metsään -kirjassa ovat Jukkis Janatuisen hölmöt mokat ja hänen Tipsu–koiransa viisaat mielipiteet koiran näkökulmasta. Myös Taisto Toivola on hupaisa kuvaus eläkepäiviin kyllästyneestä poliisista.

Päähenkilö Otso ja hänen perheensä jäävät selkeästi persoonallisempien sivuhenkilöiden varjoon. Karkumatkalla oleva poika kuitenkin huomaa, ettei omin neuvoin eläminen olekaan niin ruusuista, ja hänen lähdettyään äitikin alkaa kaivata poikaansa.

Juoni on suurimmaksi osaksi mielenkiintoinen, mutta huvittavat sattumukset ja välillä hieman ylikin menevä huumori ovat kirjan parasta antia. Vaikka osa henkilöistä on tuttuja Kivekkään edellisestä nuortenromaanista, ei Täysillä metsään ole lainkaan suoraa jatkoa sille.

Jaa tämä artikkeli: