null Vantaalaisten rakkaustarinat koottiin näyttelyksi

Näyttelyssä on esillä muun muassa kivi, johon on kaiverrettu seurustelevan parin rakkaus.

Näyttelyssä on esillä muun muassa kivi, johon on kaiverrettu seurustelevan parin rakkaus.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Vantaalaisten rakkaustarinat koottiin näyttelyksi

Vantaalla voi nyt kokea suuria tunteita, sillä Vantaan kaupunginmuseossa on nähtävillä rakkausaiheinen näyttely. Museossa järjestetään myös kaksi kertaa kuussa siviilivihkimisiä.

Rakkauden tiloja – Tunteiden kiitotiellä -näyttelyssä kerrotaan vantaalaisten tarinoita rakkaudesta esineiden, paikkojen ja valokuvien kautta. Näyttelyn aineistoa on kerätty kahden vuoden aikana haastatteluilla, hääkuvakeräyksellä, karttakyselyllä sekä rakkaustyöpajoissa.

– Työpajojen keskustelutuokioihin osallistui kymmeniä kaupunkilaisia. Ihmiset toivat mukanaan esineitä ja kertoivat niihin liittyvistä rakkauskokemuksistaan. Kävimme myös haastattelemassa ja havainnoimassa ihmisiä esimerkiksi kaupungin tanssipaikoissa, selvittää museoamanuenssi Marjo Poutanen.

Tarinoista käy ilmi, että ihmiset ovat kokeneet tavallisen arjen keskellä palavia tunteita.

Museoamanuenssi Marjo Poutanen

Vantaalainen rakkaus näyttää Poutasen mukaan samanlaiselta kuin muuallakin, mutta omana erityispiirteenä ovat lähiöiden arkiset kohtaamispaikat, kuten hampurilaisravintolat ja bensa-asemien kuppilat.

– Tarinoista käy ilmi, että ihmiset ovat kokeneet tavallisen arjen keskellä palavia tunteita, Poutanen sanoo.

Lempeä on koettu Vantaalla usein myös luontoympäristössä. Yksi kiinnostava treffipaikka on näyttelyn nimeenkin viitaten lentokenttä ja kiitoteiden päässä olevat kalliot. Museon nettisivuilla kertoo tarinansa vanhempi pariskunta, lentäjä ja lentoemäntä, jotka esiintyvät univormuihinsa kuuluneet hatut päässään.

Tunteiden kiitotiellä -näyttely kertoo monen vantaalaisparin tehneen treffit Helsinki-Vantaan lentokentän läheisille kallioille.

Tunteiden kiitotiellä -näyttely kertoo monen vantaalaisparin tehneen treffit Helsinki-Vantaan lentokentän läheisille kallioille.

Kiveen hakattu sydän

Jouluun asti avoinna olevassa Tunteiden kiitotiellä -näyttelyssä voi tutustua moneen sykähdyttävään tarinaan. Esimerkiksi kiveen hakattuun sydämeen liittyy seuraava kertomus:

"Mä päädyin ostamaan oman asunnon. Lähes niinä päivinä, kun mä olin kirjoittamassa kauppakirjoja alle, elämääni astui ihminen. Ja useinhan suhteen alkuvaiheeseen kuuluu vähän semmoinen epävarmuus siitä toisesta ihmisestä. Joku ilta siinä sitten höpöteltiin ja vähän hassuteltiin. Mä sitten heitin silleen, et onks tää meidän suhde nyt sitten kiveen hakattu? Toinen siihen, et oota vaan, hän kuule hakkaa sen sulle kiveen. Ja yhtenä päivänä, kun istuttiin aamupalalla, pöydälle ilmestyi kiven pala. Siinä se rakkaus on nyt sitten hakattu kiveen."

Näyttelyssä on nähtävillä yksi seinällinen hääkuvia sadan vuoden ajalta. Museossa voi istahtaa romanttiselle puistonpenkille ja kirjoittaa rakkaudentunnustuksensa puunrunkoon tai muistella teini-ikäisen huoneessa nuoruuden ensi-ihastuksen tunteita.

Näyttelyn kummina toimii laulaja Janna Hurmerinta. Hän kertoo tarinan elämänsä rakkaudesta osoitteessa vantaakanava.fi/janna.

Tunteiden kiitotiellä -näyttely on osa neljän museon Suomi 100 -juhlavuoden näyttelykokonaisuutta. Muut rakkausaiheiset näyttelyt ovat esillä Teatterimuseossa ja Hotelli- ja ravintolamuseossa Helsingissä sekä Lottamuseossa Tuusulassa.

Vantaalaisten hääkuvia on näyttelyssä nähtävillä yksi seinällinen. Greta ja Hilding Baggström menivät naimisiin sota-aikana.

Vantaalaisten hääkuvia on näyttelyssä nähtävillä yksi seinällinen. Greta ja Hilding Baggström menivät naimisiin sota-aikana.

Naimisiin museon tiloissa

Tikkurilan vanhalla asemalla sijaitsevassa Vantaan kaupunginmuseossa on järjestetty viime kesästä lähtien siviilivihkimisiä. Ne siirtyivät museoon, koska Vantaan maistraatti sulki ovensa.

– Vihkimisille on varattu joka toinen perjantai, ja museosta voi valita tilaisuutta varten mieleisensä huoneen. Maistraatti hoitaa käytännön järjestelyt, myös ajanvaraus tehdään sieltä, Marjo Poutanen kertoo.

Tasa-arvoisen avioliittolain astuessa voimaan 1.3. juhlitaan museolla rakkautta. Myös silloin siellä järjestetään vihkiäisiä, mutta niihin varataan aika museon kautta.

Näyttelyssä on päivän aikana yhdenvertaisuuteen ja sateenkaarihistoriaan liittyvää ohjelmaa. Suomalaiseen seksuaalivähemmistöjen historiaan perehtynyt tutkija ja tietokirjailija Kati Mustola luennoi kello 17 aiheesta Sateenkaari-Suomen historia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.