null Vantaalla hylättiin seurakuntavaaleissa 769 ääntä

Oranssilla lipulla äänestettiin ehdokasta seurakuntaneuvostoon, valkoisella yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Oranssilla lipulla äänestettiin ehdokasta seurakuntaneuvostoon, valkoisella yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Vantaalla hylättiin seurakuntavaaleissa 769 ääntä

Seurakuntayhtymien vaalitapa hämmentää äänestäjiä.

Kahden vaalin käytäntö, jossa äänestetään jäseniä seurakuntaneuvostoon ja yhteiseen kirkkovaltuustoon kahdelta eri listalta, tuottaa runsaasti hylättyjä ääniä. Vantaalla seurakuntavaaleissa hylättiin yhteensä 769 ääntä. Seurakuntaneuvoston vaalissa hylättiin 392 ääntä eli 4,5 prosenttia annetuista äänistä ja kirkkovaltuuston vaalissa 377 ääntä eli 4,3 prosenttia.

Esimerkiksi viime kuntavaaleissa Vantaalla hylättiin vain 0,5 prosenttia äänistä.

Sekava vaalitapa on ongelma muissakin seurakuntayhtymissä. Koko maassa yhteisen kirkkovaltuuston äänistä hylättiin 4 prosenttia, mikä tosin on vähemmän kuin neljä vuotta sitten, jolloin ääniä hylättiin 4,4 prosenttia.

Nykyisin seurakuntayhtymiin kuuluu 166 seurakuntaa 428:sta. Kirkon hallintoa ollaan uudistamassa niin, että tulevaisuudessa kaikki seurakunnat kuuluvat yhtymiin.

Kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja Kirkkohallituksesta toteaa, että vaalitavan hankaluus on tiedossa. Kirkolliskokouksessa asiasta on keskusteltu viimeksi viime vuonna.

– Periaatetta, että jäsen pääsee suoraan vaikuttamaan sekä seurakuntayhtymän että seurakunnan ylimmän toimielimen jäsenten valintaan, on pidetty tärkeämpänä kuin kahden vaalin järjestelmään liittyviä teknisiä ongelmia. Kirkolliskokous on siten linjannut, että jatkossakin seurakuntayhtymissä toteutetaan kahdet vaalit, Pihlaja kertoo.

Hänen mukaansa ongelmia on pyritty poistamaan muun muassa vaalilippujen värityksellä ja lähettämällä jokaiselle äänioikeutetuille vaalikirje, jossa kerrotaan, missä seurakunnassa hänellä on äänioikeus. Vantaalla vaalikirjeen lähetti vain Korson seurakunta.

Korsossa seurakuntaneuvoston vaalissa hylättiin 77 ääntä. Hylättyjen äänien määrä oli suurempi kuin yhdenkään seurakuntaneuvostoon valitun ehdokkaan äänimäärä. Kirkkovaltuuston vaalissa hylättyjä ääniä oli 59. Kahdella valtuustoon valituista äänimäärä oli sitä pienempi.

Korson seurakunnan hallintosihteeri Anne Pircklén oli vaalitoimitsijana sekä ennakkoäänestysviikolla että varsinaisena vaalipäivänä.

– En halua aliarvioida äänestäjiä, mutta varsinkin iäkkäämmille ihmisille ja uusille äänestäjille kahden listan järjestelmä tuntuu olevan hankala, Pircklén sanoo.

– Moni oli valinnut valmiiksi ehdokkaan, jolle haluaa antaa äänensä, ja oli hämmentynyt, kun hänelle kerrottiin, että samalla ehdokkaalla on kaksi eri numeroa.

Korsossa jokaiselle äänestäjälle kerrottiin, kuinka vaalissa toimitaan.

– Silti kymmenet äänestäjät olivat kirjoittaneet oranssiin lappuun saman numeron kuin valkoiseenkin. Tuli todella turhautunut olo ja sääli sekä ehdokkaita että äänestäjiä kohtaan. Ja hävettikin, että miksi emme saa ihmisiä äänestämään oikein, Pircklén kertoo.

Pirjo Pihlajan mukaan sekaannusta voidaan ehkäistä vaalipaikalla esimerkiksi siten, että ensin äänestetään kirkkovaltuuston vaalissa ja sen jälkeen seurakuntaneuvoston vaalissa eri kopeissa.

Järjestelyä kokeiltiin vaalipäivänä Tikkurilassa. Ensimmäisenä jätetyistä valtuuston äänistä hylättyjä olikin tavallista vähemmän, 20. Jälkimmäisessä äänestyksessä, jossa äänestettiin seurakuntaneuvoston jäseniä, hylättyjä ääniä tuli jo 68.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kommentti: Seuraavissa seurakuntavaaleissa on voitava äänestää myös verkossa

Puheenvuorot

Ensimmäinen askel sähköisessä äänestyksessä olisi siirtyminen sähköiseen äänioikeusrekisteriin. Hiippakuntavaltuusto käsittelee tällä viikolla Kallion seurakuntaneuvoston aloitetta seurakuntavaalien sähköistämisestä.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.