null Vantaalle suunnitellaan uudentyyppistä ruoka-apua

Berliner Tafelin jakeluautot toimittavat kuukausittain 660 tonnia ruokaa 125 000 ihmiselle Berliinin alueella.

Berliner Tafelin jakeluautot toimittavat kuukausittain 660 tonnia ruokaa 125 000 ihmiselle Berliinin alueella.

Vantaalle suunnitellaan uudentyyppistä ruoka-apua

Vantaan kaupunki on valmistellut ruoka-avun toteuttamiseksi uutta mallia, jossa ruoka on osa yhteistä tekemistä.

Vantaan kaupunki valmistelee Yhteiseksi pöydäksi nimettyä hanketta. Se tarjoaisi yhteisöllisyyttä, tukea ja uusia reittejä elämässä eteenpäin. Mukana on myös Vantaan seurakunnat ja mahdollisesti muita kumppaneita.

– Vantaalla on jo olemassa seurakuntien ja kaupungin tiloja, esimerkiksi asukastilat, joita voisi enemmän käyttää hyväksi ja rakentaa ruokajakelun ympärille uudentyyppistä toimintaa. Lähtökohtana on, ettei tarvitse vain jonottaa ruokakassia, kertoo aluepalvelupäällikkö Katja Syvärinen Vantaan kaupungilta.

Nykyisinkin osa ruoka-avun antajista Vantaalla tarjoaa myös yhteisiä ruokailuja, mutta uuden konseptin tarkoitus on lisätä yhdessä tekemistä. Tällä hetkellä ruoka-apua jakavat Vantaalla seurakunnat ja järjestöt.

Vantaalaiset ovat uutta hanketta varten käyneet tutustumassa Berliinissä toimintaan, jossa ruuanjakelu on organisoitu yli 300 toimipisteeseen. Berliner Tafel -järjestössä työskentelee noin 1300 vapaaehtoista. Ruoka saadaan lahjoituksina ja kuljetusautot sponsorituella.

– Vantaallakin asiakkaat voisivat osittain valita, mitä ruokaa haluavat ottaa. Voisi olla neuvontaa ja opastusta vaikkapa vihannesten käytöstä. Myös yhteiset ruokailut ovat suunnitelmissa, kuvailee Syvärinen.

Yhteinen pöytä -hanke pyrkii vahvistamaan kansalaistoimintaa ja kohentamaan yksittäisten ihmisten elämää.

– Painopisteinä ovat yhteen tuleminen ja osallistuminen yhteiseen tekemiseen. Ruoka on osa sitä, sanoo yhteiskunnallisen työn diakoni Katri Valve Vantaan seurakunnista.

– Uusi hanke tähtää muutokseen. Pyrimme siihen, että se tarjoaa ihmisille todellisia polkuja eteenpäin.

Hankkeen tavoitteena on rakentaa verkosto ruoka-apua jakavien yhdistysten kanssa. Myös logistiikkaa ja vapaaehtoistyötä kehitetään. Parhaimmillaan malli voisi luoda uusia työpaikkoja.

– Emme ole syrjäyttämässä nykyisin ruoka-apua jakavia toimijoita vaan rakentamassa verkostoa yhdessä. Esimerkiksi yhteisen kaluston käyttäminen ruokakuljetuksiin olisi kaikkien etu, sanoo Katja Syvärinen.

Hankkeelle ollaan hakemassa rahoitusta kahdessa vaiheessa. Tänä syksynä haetaan Uudenmaan liitosta EU-rahoitteista tukea tarkempaa suunnittelua varten. Maksimissaan summa on 50 000 euroa ja se sisältää kaupungin ja seurakuntien kustantaman omavastuuosuuden. Rahoituspäätös tehdään lokakuussa.

Toisessa vaiheessa haetaan rahoitustukea toiminnan rakentamiseen. Jos rahoitus järjestyy, toiminta voisi käynnistyä jo ensi vuoden syksyllä.

– Ruoan jakamiselle on valtavasti tarvetta, eikä köyhyys ole valitettavasti poistumassa Vantaalta, Syvärinen toteaa.

– On tärkeää, että kaupungin kanssa mietimme yhteisiä tavoitteita ja teemme hyvää arkea vantaalaisille. Kumppanuudet merkitsevät paljon, kun yritämme selviytyä talouskurimuksessa, Valve sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.