Solveig ja Veikko Tuominen käyvät yleensä ulkoilemassa yhdessä Sirkka ja Raimo Syrjälän kanssa.
Vapaaehtoiset tuuraavat omaishoitajia
Sirkka ja Raimo Syrjälä ovat pienellä vaivalla suureksi avuksi.
Korson ja Koivukylän alueilla on kokeiltu uutta vapaaehtoistyön mallia, jolla helpotetaan omaishoitajien arkea. Alueella asuvat omaishoitajat ovat viime syksystä al-kaen voineet saada avukseen vapaaehtoisen tuuraajan, joka voi tulla seuraksi vaikka kauppareissulle. Tuurauspalvelun ovat organisoineet Korson Kotihoito ja Korson seurakunta.
— Saimme mukaan 12 vapaaehtoista, joista osa on yhä mukana, osa on lopettanut elämäntilanteen muutoksen takia, diakoni Anne Saviranta Korson seurakunnasta kertoo.
— Mukaan on otettu erityisesti sellaisia perheitä, joilla ei ole omaishoitosopimusta kaupungin kanssa joko siksi, että he eivät ole sellaista hakeneet, tai siksi, että he eivät ole sellaista saaneet, Saviranta jatkaa.
Sekä vapaaehtoisilta että omaishoitajilta saadun palautteen perusteella tuu-raus-palvelu toimii hyvin, joten uudet vapaaehtoiset ovat tervetulleita.
Tuuraajat kuin lottovoitto
Korsolaisille Sirkka ja Raimo Syrjälälle omaishoidon tuuraajapalvelu on ollut mieluisa tapa auttaa muita.
— Tästä saa hyvän mielen ja on hyvä, että meillä on eläkkeelläkin tärkeää ohjelmaa. Tässä näkee konkreettisesti sen, että pienellä vaivalla pystyy auttamaan, Sirkka Syrjälä kertoo.
Vapaaehtoistyö oli Syrjälöille tuttua jo ennen viime syksynä alkanutta tuuraajapalvelua, sillä he olivat mukana myös Korson unelmatalkoissa, joissa ideana oli se, että vapaaehtoiset toteuttavat vanhusten unelmia.
— Käymme myös Metsokodilla vapaaehtoisina, autamme esimerkiksi ulkoiluttamisessa, Raimo Syrjälä lisää.
Yhdessä kolmesta kodista, joissa Syrjälät ovat käyneet, asuu Solveig Tuominen. Hän on ollut miehensä Veikko Tuomisen omaishoitaja heinäkuusta 2008 alkaen. Heillä on omaishoitosopimus kaupungin kanssa.
— Meillä asiat ovat järjestyneet hyvin. Kaupungin työntekijät käyvät kaksi kertaa viikossa avustamassa Veikon suihkussa käynnissä. Lisäksi ovat lakisääteiset vapaapäivät, jolloin hän on Metsokodissa, Solveig Tuominen kertoo.
Vaikka Tuomisten arki sujuu melko mutkattomasti, tuuraajapalveluun pääsyä Solveig Tuominen luonnehtii lottovoitoksi.
— On kiva, kun voi jutella ja vaihtaa mielipiteitä jonkun kanssa, sillä Veikko ei pysty puhumaan ja minulla on tarve puhua hänenkin edestään, Tuominen naurahtaa.
Ulkoilutus tärkeintä apua
Raimo ja Sirkka Syrjälä ovat toimineet apuna ja seurana erityisesti ulkoiluttamisessa, sillä Solveig Tuominen ei jaksa työntää miestään pyörätuolissa pitkiä matkoja. Apu oli kullanarvoista erityisesti viime talvena, kun pakkasta ja lunta oli paljon.
— Vähän kävi Raimoa sääliksi, kun hän oli aina se, joka joutui työntämään pyörätuolia ja me Sirkan kanssa vain käveltiin vieressä, Solveig Tuominen toteaa.
"Ei tämä mitään erikoistaitoja vaadi."
Toisinaan Solveig Tuominen voi käydä vaikkapa kaupassa, kun Sirkka ja Raimo Syrjälä ovat mukana kävelyllä. Auttajista on tullut Solveig Tuomiselle ystäviä.
— Jos henkilökemiat eivät toimi, niin ei tätä kannata väkisin yrittää, mutta meillä ne ovat toimineet hyvin, Tuominen kiittelee.
Ei vaadi erityistaitoja
Ennen eläkkeelle jäämistään Sirkka Syrjälä ehti työskennellä 22 vuotta perushoitajana. Erityisesti viimeiset kymmenen vuotta työelämässä olivat kiireisiä, joten hänestä tuntuu hyvältä, että vapaaehtoistyössä on aikaa kaikelle sille, mitä työssä ollessa ei välttämättä ehtinyt. Nyt on aikaa pitää kädestä ja jutella.
Kokemus hoitotyöstä ei kuitenkaan ole mikään edellytys tuuraajana toimimiselle. Jos jotakin erityistä on syytä tietää, omaishoitajat kyllä opastavat.
— Ei tämä mitään erikoistaitoja vaadi, Raimo Syrjälä vakuuttaa.
— Tämä on myös siksi hyvä tapa auttaa, että mitään ei määrätä, vaan voi auttaa sen verran kuin pystyy. Sekin on jo paljon, jos on aikaa kuunnella, Sirkka Syrjälä muistuttaa.
Vantaan omaishoitajien tilanne kohentunut
Viime vuonna ahtaalle ajettujen vantaalaisten omaishoitajien tilanne on kohentunut hieman tänä vuonna. Noin vuosi sitten Vantaa irtisanoi kaikki omaishoitosopimukset, muutti tuen saannin ehtoja ja laski omaishoitajien palkkioita. Myöskään kaikkia sopimuksia ei uusittu.
Tälle vuodelle omaishoitoon saatiin 500 000 euron lisäbudjetti. Nyt palkkiot ovat nousseet noin 3 prosentilla ja viime vuonna suunnitellut yli 65-vuotiaiden omaishoitajien terveystarkastukset ovat toteutuneet.
— Saimme jonkin verran lisää rahaa omaishoitoon, mutta raha on mennyt lähinnä viime vuoden vajeen korjaamiseen, Vantaan kaupungin vanhus- ja vammaispalvelujen päällikkö Matti Lyytikäinen sanoo.
Vantaan kaupungilla on omaishoitosopimus 685 omaishoitajan kanssa. Vaikka omaishoitajien määrän ennakoidaan kasvavan väestön ikääntyessä, Vantaalla kasvu on ollut hyvin pientä. Tämän vuoden puolella uusia sopimuksia on tehty vain viisi.
— Ellei loppuvuodesta tule mitään ryntäystä, omaishoitoon suunnatut varat riittävät tänä vuonna, Lyytikäinen arvioi.
Jaa tämä artikkeli: