Vapaaehtoisten tuki vähentää lapsiperheiden yksinäisyyttä
Henrietta Grönlundin mukaan jokainen voi toimia yksinäisyyden vähentämiseksi.

Henrietta Grönlundin mukaan jokainen voi toimia yksinäisyyden vähentämiseksi.

Vapaaehtoisten tuki vähentää lapsiperheiden yksinäisyyttä

HelsinkiMission kansalaistoiminnan johtajan Henrietta Grönlundin mukaan Suomessa on vasta alettu ymmärtää yksinäisyyden moninaiset vaikutukset sekä henkiseen että fyysiseen terveyteen ja hyvinvointiin.

− Yksinäisyys aiheuttaa vakavaa inhimillistä kärsimystä, mutta myös laajoja kustannuksia yhteiskunnalle, Grönlund sanoo.

Lasten ja nuorten yksinäisyyttä Suomessa tutkinut Niina Junttila on tutkimuksissaan todennut, että yksinäisten vanhempien lapset ovat muita todennäköisemmin yksinäisiä. Mitä yksinäisempiä vanhemmat kokivat tutkimuksessa olevansa lapsen odotusaikana, sitä heikommiksi he arvioivat kykynsä toimia vanhempina lapsen synnyttyä. Raskausaikana koettu yksinäisyys vaikutti myös lapsen käyttäytymiseen myöhemmin.

Yksinäiset vanhemmat ovat hyvin usein olleet yksinäisiä jo lapsena tai nuorena. Yläkouluikäisillä nuorilla yksinäisyys ennustaa muun muassa sosiaalista ahdistuneisuutta, pelkoa ja masennusta.

Yksinäisyyden periytyminen voidaan kuitenkin katkaista. Helsingissä tukea tarvitsevilla perheillä on neuvoloiden ja muiden julkisten perhepalvelujen kautta mahdollista saada tuekseen HelsinkiMission vapaaehtoinen äiti- tai isämentori, joka tukee perhettä.

Mentorimallia tutkitaan parhaillaan. Alustavat tulokset ovat vakuuttavia. Perheet kokevat, että mentorin saaminen on muun muassa vähentänyt heidän yksinäisyyttään, turvattomuuttaan ja avuttomuuttaan. Suhde vapaaehtoisen mentorin kanssa on tuonut kokemuksen tasaveroisuudesta, kuulluksi tulemisesta ja välittämisestä.

Henrietta Grönlundin mielestä perheiden yksinäisyyteen voi vapaaehtoistoiminnan lisäksi jokainen meistä vaikuttaa myös osana arkea.

− Voimme tarjota lastenhoitoapua tuttavaperheelle tai kutsua naapurit kahville tai kävelylle. Voimme pyrkiä puuttumaan, jos lapsen luokkakaveri on aina välitunnit yksin.

– Yksinäisyyden vähentäminen lähtee oikeastaan jo siitä, että tulemme asiaa ajatelleeksi, ja sitten päätämme huomata toinen toisemme, Grönlund muistuttaa.

HelsinkiMissio haastaa vapaaehtoistoiminnan päivänä 5.12. kaikki arjen vapaaehtoistekoihin lapsiperheiden yksinäisyyden ja yksin jäämisen vähentämiseksi.

Jaa tämä artikkeli:

Kommentoi