null Vartin nopeammat jäähyväiset – Malmin hautausmaa tehostaa

Malmin hautausmaan kappeli. Kuva: Wikimedia Commons

Malmin hautausmaan kappeli. Kuva: Wikimedia Commons

Ajankohtaista

Vartin nopeammat jäähyväiset – Malmin hautausmaa tehostaa

Malmin hautausmaa kokeilee siunaustilaisuuksien lisäämistä ja uurnan laskujen lyhentämistä. Tavoitteena on lyhentää aikaa kuolemasta siunaamiseen.

”Malmi on hyvin vahvasti liukuhihnana toimiva hautausmaa. Arkisin on viisi siunaustilaisuutta päivässä ja lauantaisin 16”, kertoo hautausmaan hyvin tunteva nimettömänä pysyttelevä henkilö.

Kesäkuun alussa liukuhihnan tahti kiihtyy entisestään. Hautausmaa kokeilee siunaustilaisuuksien lisäämistä kahdella tilaisuudella viikossa. Viiden tilaisuuden sijaan tiistaisin ja keskiviikkoisin järjestetään kuusi tilaisuutta.

”Tällä hetkellä arkena siunaustilaisuudet alkavat kello 9. Kesäkuun alusta lähtien siunaustilaisuudet alkavat kello 8.45”, kertoo Malmin hautausmaan ylipuutarhuri Juha Ollila.

 

Hautausmaalla etäisyydet ovat pitkiä: matkaa kertyy helposti yli kilometri kappelilta haudalle.”

 

Työpäivän pidentämisen lisäksi aikaa saadaan päivään lisää työntekijöiden ruokatunteja porrastamalla. Puolen tunnin ruokatauoista ei kuitenkaan tingitä.

Aiemmin keskellä päivää on ollut tunnin ja vartin tauko, jolloin siunauksia ei ole järjestetty. Kesäkuun alusta alkaen aamupäivällä on enää vain 45 minuutin tauko.
 

Kävely voi lohkaista suurimman osan tilaisuudesta

Liukuhihnaa viritetään siunaustilaisuuksien lisäksi myös uurnan laskuissa. Kesäkuun alusta alkaen laskun pitäisi hoitua varttia nopeammin.

”Uurnan laskuun on varattu nykyisin puoli tuntia aikaa ja niin on myös tulevaisuudessa. Alkamisajat ovat olleet aiemmin tunnin välein, mutta nyt ne ovat 45 minuutin välein”, toteaa Ollila.

Vahtimestari on uurnan laskussa läsnä koko tilaisuuden ajan. Suuren osan tilaisuuden kestosta voi lohkaista kävelymatka.

Hautausmaalla etäisyydet ovat pitkiä: matkaa kertyy helposti yli kilometri kappelilta haudalle. Malmin hautausmaa on toiminnallisesti Suomen suurin.

Kävelymatka ei ole kuitenkaan ratkaiseva tekijä. Jokainen uurnan lasku on yksilöllinen, joten myös tilaisuuden kesto riippuu vainajan lähiomaisista

Ollilan mukaan joskus tilaisuus järjestetään yli kilometrin päästä kappelista, mutta vahtimestari ehtii hyvin takaisin seuraavan tilaisuuden alkuun. Toisaalta 100 metrin päästä kappelista ei välttämättä ehdi ajoissa takaisin.
 

Kesätyöntekijät mahdollistavat kokeilut

Molemmat kesäkuussa alkavat kokeilut ovat luonteeltaan väliaikaisia. Heinäkuun lopussa on tarkoitus selvittää, miten työntekijät pärjäävät uudessa työtahdissa.

Hautausmaan varauskalenteri on yleensä täynnä kuukaudeksi eteenpäin. Vanhaan malliin voitaisiin siis palata aikaisintaan syyskuun alussa, jos tahti vaikuttaa liian kovalta.

Kesä on otollista aikaa kokeiluille. Silloin työvoimaa on kesätyöntekijöiden ansiosta talvikautta enemmän.

 

Se on sitten eri asia, täyttyvätkö nämä ajat. Omaiset ratkaisevat hyvin pitkälle asioita.”
– Hautaustoimen päällikkö Risto Lehto

 

Kesätyöntekijät pystyvät paikkaamaan, jos vahtimestari ei ehdikään uurnan laskusta takaisin kappelille ajoissa. Näin seuraava tilaisuus pystyy alkamaan aikataulussa.

”Jos paikkauksia tulee paljon, joudumme palaamaan siihen, että uurnan laskut lähtevät tunnin välein”, toteaa Juha Ollila. Toisaalta myös yhden lisävahtimestarin palkkaus voi tulla kysymykseen.

Talvella puolestaan pystytään ideoimaan uusia kokeiluja, kun viheralueiden hoito helpottuu.
 

Tuhansia uusia vainajia vuosittain

Ollilan mukaan päätös kokeiluista haluttiin tehdä hautausmaalla sisäisesti, sillä uhkana olisi ollut, että päätös olisi saneltu hautausmaalle. Silloin mahdollisuutta palata vanhaan järjestelmään ei luultavasti olisi ollut.

Päätökseen vaikutti myös Malmin hautausmaan suosio: monille omaisille joudutaan myymään ”ei-oota”. Lisäämällä kaksi siunaustilaisuutta viikkoon on tarkoitus nopeuttaa siunausajan saamista.

”Se on sitten eri asia, täyttyvätkö nämä ajat. Omaiset ratkaisevat hyvin pitkälle asioita”, kertoo Helsingin seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Risto Lehto.

Helsingissä haudataan vuosittain noin 5 000 vainajaa, joista vajaan 2 000 vainajan viimeinen leposija on Malmilla. Hautausmaalla on paljon sukuhautoja, joten Malmille suuntautuva paine on kova.

Lisää painetta tuo se, että pitkällä aikavälillä kuolleisuus tulee kasvamaan Helsingissä. Eri asia on toki, kuinka suuri osa kuolleista jää Helsinkiin.

Lehdon mukaan jo nyt noin 1 000 helsinkiläistä haudataan vuosittain muualle kuin kotikuntansa hautausmaihin. On vain arvailujen varassa, mihin suuntaan määrä kehittyy seuraavien viiden tai 10 vuoden kuluessa.

Kanttori luottaa: aikaa jää omaisten kanssa harjoitteluun

Malmin hautausmaan kanttori Hanna Rämö suhtautuu avoimin mielin kesän alusta alkavaan tehostamiskokeiluun: ”Ymmärtääkseni joskus kauan sitten Malmin hautausmaalla on ollut tulevan kokeilun kaltainen systeemi. Katsotaan, mitä se tuo tullessaan.”

Suurin muutos Rämön työpäivässä on vartin pidennys aamuihin. Työnkuva säilyy kuitenkin samanlaisena.

Jatkossa kanttorilla on kuitenkin aiempaa vähemmän aikaa omaisten kanssa harjoitteluun. Osa omaisista haluaa esittää tilaisuudessa musiikkia omalla instrumentillaan.

”Tähänkin mennessä se on jotenkin järjestynyt ja haluaisin luottaa, että se järjestyy vastakin. Aina aikaa on löytynyt”, Rämö toteaa. Monet omaiset eivät edes tarvitse harjoittelukertaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Malmi valittiin vuoden hautausmaaksi

Ajankohtaista

Hautaustoimistojen liiton myöntämän palkinnon perusteluna on omaisia tukeva ystävällinen palvelu.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.