null Vartin retriitti: Muutu vapaasti

Kuva: Lotta Numminen

Kuva: Lotta Numminen

Hengellisyys

Vartin retriitti: Muutu vapaasti

Vapauteen kuuluu rakkaus ja kunnioitus sekä oikeus erehtyä.

Moni häkkilintu visertää innokkaasti vapaudesta, kunnes häkin ovi avataan. Silloin useat hiljenevät.

Keskustelukumppani katsoi minua pitkään ja ilmeisesti odotti reaktiotani.

Olin hiukan tuohtunut: Minäkö en olisi vapaa? Mitä muuta niin paljon arvostin kuin vapautta? Eikö yksi lempilauseistani ollut "Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujana älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen."

Myöhemmin oli aikaa ajatella. Ulkonaisesti olen nyt vapaampi kuin kenties koskaan aikuisen elämäni aikana. Sisäisesti huomaan elämän testaavan vapauden rajoja jatkuvasti.

Vapauteen kuuluu uskallus ottaa selvää eikä olla luulojen ja ajatuspinttymien vietävänä. Uusi tilanne voi saada jopa koko yhteiskunnan uudistamaan käytäntöjään ja tutkimaan moraalinsa kestävyyttä. Kuinka vapaita ollaan silloin muuttamaan totuttua, ajattelemaan uusiksi ja katsomaan pelon sijasta silmiin sitä, mitä ympärillä tapahtuu?

Uskallus muutokseen on suurta vapautta myös yksityisen ihmisen kohdalla.

Vapauteen kuuluu oikeus erehtyä – mutta myös velvollisuus kantaa siitä vastuu. Vapautta etsivän kohdalla se merkitsee sitä, että ratkaisut ovat omia eikä niissä kaiu jonkun toisen pakottava ääni. Kenen elämää sinä elät, on aika ajoin hyvä kysymys.

Vapauteen kuuluu väistämättä myös rakkaus ja kunnioitus. Kukaan meistä ei ole saari, irrallaan muista. Kun kohtelen kunnioittavasti erilaisia ihmisiä ympärilläni, olen vapaa tekemään omasta elämästäni parhaan mahdollisen, sellaisen jossa on helppo hengittää.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.