null Vartin retriitti: Syvempi näköala

Kuva: Merja Lönnroth

Kuva: Merja Lönnroth

Vartin retriitti: Syvempi näköala

Voima tulee täydeksi heikkoudessa.

WHO:n määritelmän mukaan terveys on täydellisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila. Tärkeintä on kuitenkin ihmisen oma kokemus, arvot ja asenne elämäntilannettaan kohtaan.

Sairautta voi kuvata poikkeavuudeksi normaalista olotilasta, mutta yksiselitteistä määritelmää on mahdoton antaa. Samat elinolosuhteet voivat tehdä yhden onnelliseksi ja masentaa toisen. Kuulonsa menettänyt voi kokea itsensä sairaaksi, mutta kuurona syntynyt ei välttämättä koe asiaa samoin. Toisaalta joihinkin sairauksiin kuuluu sairaudentunnon puute.

Täydellisen tervettä ihmistä ei ole, ja erittäin terve ihminen saa nauttia tilastaan rajoitetun ajan. Jossain vaiheessa sairaus on kohdattava, muodossa tai toisessa. Paavali valitti, että hänellä on ruumiissaan pistin, jota Jumala ei ota pois. Jumala oli vastannut: "Minun armoni riittää sinulle. Voima tulee täydelliseksi heikkoudessa." Ihminen voi kysyä, riittääkö armo silloin, kun sattuu.

 

Täydellisen tervettä ihmistä ei ole, ja erittäin terve ihminen saa nauttia tilastaan rajoitetun ajan.

 

Jeesus sanoi, että hänen seuraajansa on otettava ristinsä ja seurattava häntä. Risti olisi hänen mukaansa hyvä kantaa. Mutta oliko hänen oma ristinsä sellainen? Oliko hänen kuormansa kevyt?

Hän kuitenkin valitsi sen. Hänellä oli kärsimykseensä syy, jota kukaan muu ei tiennyt. Hänen elämällään oli merkitys, joka avautui vasta myöhemmin. Kun katson elämääni hänen kanssaan, toivon, että voisin löytää syvemmän näköalan tälle lyhyelle vaellukselleni.

Jaa tämä artikkeli: