null Vartin retriitti: Tilasin taksin

Vartin retriitti: Tilasin taksin

Julkisia ei kulkenut eikä käveleminen ollut mahdollista. Piti tilata taksi.

Kerroin taksinkuljettajalle osoitteen. Hän kysyi, kuinka pitkään viivyn ja mitä aion tehdä. Olin matkalla itsekseni ja ehkä senkin vuoksi kerroin tavallista vuolaammin itsetuntemuskurssista, johon aioin osallistua.

"Itsetuntemus on tärkeää, koska muuten ei voi ymmärtää toista", sanoi kuljettaja.

Hän kertoi työskennelleensä Libanonissa lasten ja nuorten kanssa. He olivat rakentaneet yhdessä näytelmiä, joissa kristityt lapset esittävät muslimeja ja muslimilapset kristittyjä.

Miehen mukaan muslimilapsilla ja kristityillä on paljon väärää tietoa toistensa elämästä ja uskonnosta. Lapset ovat perineet aikuisten sukupolvelta epäluottamuksen. Joskus heidän on jopa vaikea käydä koulua, koska heidän on niin vaikea luottaa opettajaansa.

Mies kertoi, että näytelmää tehtäessä lasten ja nuorten käsitykset muuttuivat. Monet väärinkäsitykset tulivat oikaistuiksi.

Taksinkuljettajan nimi oli Khalil. Kuittia kirjoittaessaan hän totesi: "Sinulla on musliminimi, Leila. Leila on henkilö vanhassa itämaisessa tarinassa."

Taksimatka ei ollut pitkä. Minulle se oli vartin retriitti erilaisuuden ymmärtämisestä ja ihmisten yhteenkuuluvuudesta, joka on olemassa, mutta pitää aina uudelleen löytää.

Taksinkuljettaja Khalil oli tehnyt työtä siellä, missä itsetuntemus ja erilaisuuden ymmärtäminen ovat elämän ja kuoleman kysymyksiä. Meidän pohjoisessa on helpompi tuudittautua välinpitämättömyyteen. Ikään kuin ne eivät olisi kohtalonkysymyksiä koko ihmiskunnalle.

Rakasta lähimmäistä niin kuin itseäsi, sanoi joku.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.