null Vastauksia menneisyydestä

Vastauksia menneisyydestä

Unni Lindell: Mörkömies. WSOY 2011.

Norjan suosituin dekkarikirjailija Unni Lindell tietää, miten lukija koukutetaan rikosten vyyhtiin. Hänelle on luontevaa rakentaa rikosten näyttämöt sekä yhteiskunnallinen kehys toimiviksi ja aukottomiksi. Aikaisemmista Lindellin rikosromaaneista tuttu komisario Cato Isaksen joutuu visaisen tapauksen äärelle.

Vanha nainen on pudotettu parvekkeelta, ja osoittautuu, että tämä oli elänyt jo pitkään kuolemanpelossa. Toisaalla kaupungilla mies hiippailee rappukäytävissä. Kolmas teoksen näyttämö sijoittuu kaupungin liepeillä olevalle leirintäalueelle.

Lukija oivaltaa nopeasti asioiden kytkeytyvän toisiinsa, mutta Lindell onnistuu pitämään juuri tärkeimmät palapelin palaset piilossa viimeisille sivuille saakka. Sen verran voi paljastaa, että tutkinta ulottuu myös ajassa taaksepäin ja menneisyydestä löytyy yllättäviä vastauksia.

Yksi parhaista elementeistä Lindellin kerronnassa on taidokas näkökulman vaihtelu. Välillä ollaan uhrin, välillä saalistajan ja välillä virkavallan tajunnassa, uskottavasti ja jännitystä tihentäen.

Isaksenin uusi työpari Marian on tämän eräänlainen naispuolinen vastine. Heille kummallekaan ei omavaltaisuus ja sääntöjen rikkominen tuota ongelmia, kunhan tutkinta notkahtaa eteenpäin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.