Vastuuta pakenevat vanhemmat

Vastuuta pakenevat vanhemmat

Per Petterson: En suostu. Otava 2014.


En suostu on norjalaisen Per Pettersonin huikean hieno romaani menetetystä vanhemmuudesta, äidittömistä ja isättömistä ihmisistä. Se kertoo syyllisyydestä, selviytymisestä ja piiloutuneiden muistojen voimasta syvästi oivallettujen henkilöhahmojensa kautta.

Jim ja Tommy ovat parhaat ystävykset pienellä paikkakunnalla Oslon lähellä. Jimin äiti on harras kirkossakävijä ja yksinhuoltaja. Tommy on nelilapsisen perheen esikoinen. Hänen äitinsä on jättänyt lapset juopon roskakuski-isän hoteisiin.

Tommy tarttuu väkivaltaan saadakseen itselleen kasvurauhan. Olosuhteiden pakottama teko vioittaa hänen sielunsa loppuiäksi. Jim on Tommylle turva, mutta mitä Tommy on Jimille?

Ajallisesti romaanissa kuljetaan eestaas 1960-luvulta 2000-luvulle. Petterson kuvaa eleettömästi niin arkea kuin eri henkilöiden sisäistä elämää. Olennaista on liikkuminen maisemassa, kuten autolla ajaminen.

Erityisen koskettavasti on kuvattu Tommyn äidin lähtö, johon oikeastaan ystävystenkin tragedia tiivistyy.

Lapsuus heittää meille jokaiselle elämämme peruskysymykset, joiden kanssa painimme hyvässä tai pahassa lopun ikäämme. Niiden kysymysten kanssa jokainen on yksin. Tämän Petterson meille Jimin ja Tommyn kautta myötätuntoisesti näyttää.

Jaa tämä artikkeli: