null Vastuuttomuutta ja vaatimattomuutta

Vastuuttomuutta ja vaatimattomuutta

Työtoverini aikoi virkistää itseään pyörälenkillä Kuusijärvelle. Äkkiä kävelijöille ja pyöräilijöille tarkoitetusta alikulkutunnelista syöksyi henkilöauto, joka hidastamatta käänsi suoraan kohti työtoveriani. Hän lensi väistäessään suoraan asfalttiin. Auto jatkoi pysähtymättä matkaansa.

Tärinän loputtua ystäväni tutki vereslihalle naarmuuntuneita polvia ja kyynärpäitä ja kokeili varovasti, ovatko hampaat tallella. Rekisterinumeroa ei ihminen oivalla kuolemankauhun keskellä ottaa ylös.

Jotakin meille suomalaisille on tapahtumassa. Lähes päivittäin luen tämäntyyppisiä pikku-uutisia: ”Auto törmäsi lapseen suojatiellä — kuljettaja pakeni” tai ”Skootterin kuljettaja kuoli yliajossa — autoilija pakeni”.

Sedäksi kutsumisen uhallakin uskallan väittää, että ei se tällaista ennen ollut. Ei niin, ettei liikenteessä olisi törttöilty ennenkin, mutta yleensä syyllinen on jäänyt selvittämään tilannetta ja kantanut vastuunsa — edes jälkeenpäin. Nyt virhettä yritetään peittää tekemällä vakava ja todella moraaliton teko: heitteillejättö ja liikennepako.

Pohjanmaalla juhlittiin kirkon vastavalmistunutta remonttia, kerrotaan. Kirkkoherran kiittäessä erityisesti siitä nimettömästä lahjoituksesta, jonka turvin saatiin kirkon penkit kunnostettua ja maalattua, nousi penkistä vanttera isäntä ylös: ”Me emännän kans ajateltihin notta näin on paree.”

Vaikka me suomalaiset olemmekin vaatimattomia, ei hyvän tekemisestä kertomista aina hävetä. Vastuullista imagoa tavoittelevan julkkiksen on syytä esitellä omaa hyväntekeväisyyttään: kantaako hän huolta Romanian kulkukoirista vai Afrikan hiv-orvoista? Parasta on päästä tapaamaan syöpäosaston lapsia TV-kameran kanssa.

Asiat tuntuvat menevän väärinpäin. Vaikka maine meni, voi kunnia säilyä, kun ottaa vastuun omista teoistaan. Vastuun kantaminen on nousemista ylöspäin, sen pakeneminen syöksymistä helvettiin. Minä ensin -logiikka johtaa tuhoon.

Hyvä teko taas on parasta tehdä salaa, numeroa itsestään tekemättä. Itselleen ja autettavalle yllätyksenä. Eläköön spontaanit ja salaiset hyvät teot, sillä niistä kasvaa voimaa, välittämistä ja rakkautta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.